自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

昨天從QE出院之心情

昨天從QE出院,提早出院是因為醫院爆棚,內地人佔的床位已經一半有多了....我真的很擔心...這讓我想到BB將來的教育問題,如果真的這些大陸小孩同時湧來香港讀書...那我們的BB怎麼辦???到時是否要跟現在一樣爭床位一樣去爭學位????
一年一萬多的大陸小孩在香港出世(趨勢還在不斷發展中)...到時要增開多少個班???以政府這種後知後覺的一貫做法來得及嗎???現在問他們的居住傾向有什麼用???世事難料,這種統計資料準確率的準確率簡直就是垃圾.

他們對香港沒有貢獻,享受的卻是香港人的納稅福利...這公平嗎???

現時的政府如果為了現時的政績,而不做出行動,到時把這個爛攤子丟給下一任政府,可以這樣做嗎?????
希望請政府做D o野......從根本上去根治!!!!!!!!!難道要更多
的大肚婆上街或者出了人命政府才會理嗎....請點選下面鏈結支持....

一人一請願.促收居港權

別墅

Re: 昨天從QE出院之心情

你剛剛出院仲坐緊月,唔好甘勞氣,保重身體呀!
政府唔做嘢係人都知,連最基本嘅禁止內地孕婦入境都做唔到,你仲奢望的乜呢!!!! :-(
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

侯爵府

wing99:

我生仔仔時都喺係qe生,亦係因為班大陸婆攪到我有一個好不愉快既經歷!!! :-( 希望今胎揀廣華無錯la!!! :cry:

洋房

到廣華生會好點嗎, 我第一胎都吾知點算啦 ! 要點樣從威院轉去廣華呀 ......

複式洋房

內地孕婦攞晒我o地d應有福利, 政府視之不見, 我o地真是很可憐 :-( :-( :-(

珊瑚宮

好媽媽勳章

睇到都激鬼氣,嚟緊我仲去QE生bb添 :-( :-( :-(

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

廣華係4年前已經好多大陸人囉喎...

我果時係廣華生...住左6日...每日都見到幾個大陸人比警察介走...

好彩果d重未去到比人迫早d出院同訓走廊咋

大宅

好媽媽勳章

生活係呢個無能政府管轄的地方,無計啦 :-(
快樂可人兒
:-DResults:

複式洋房

唉.......

男爵府

唉....保重.....
[

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

03 年我生囡囡時都廣華已經俾大陸人攻佔左,我住五日都見有警察黎帶大陸人走•
其實呢五日都唔好過,想休息都唔得,成班人好似開鄉理會議咁,由朝嘈到晚,真係無覺好訓•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

禁止訪問

大宅

我都係03年生囡囡, 當時我係威院生, 因為沙士尾聲, 但仍未有咁多大肚婆, 生仔不知幾爽, 因為要封婦產病房, 所以全部被安排去哂私家房, 私家房那層一條大走廊分兩邊, 因為人太少, 另一面係無人住關左, 我就住2人房. 絶對人手足夠, 落產房生, 一個生完到一個, 仲要每個孕婦有成6個護士幫你生, 仲有人幫你擦汗, 有人比水你飲, 有人幫你打氣....生完後因我用力過頭, 第二日全身好難動, 一動就痛. D亞姐周不時用輪椅車你去第二幢樓睇BB (因當時我囡囡要入箱). 一日問你幾次使唔使睇BB......我諗比起依家, 真係天同地既服務.....依家聽到D人話連檢查都少之又少, 開左一度都話叫你出院, 真係恐怖! 當時我有左時因成日有少少啡, 醫生點都要我住院, 明明第二日無事都要住成個星期. 當年真係未生都成日出入醫院.....點解香港依家會變成咁......

男爵府

miriam 寫道:
03 年我生囡囡時都廣華已經俾大陸人攻佔左,我住五日都見有警察黎帶大陸人走•
其實呢五日都唔好過,想休息都唔得,成班人好似開鄉理會議咁,由朝嘈到晚,真係無覺好訓•

如果比我一定大聲叫佢吾好咁嘈得吾得
上次去vist個friend...我都有寸佢哋講野咁大聲
我個friend重勁..正頭大叫吾好咁嘈 佢哋之後咪走出去傾囉
[

複式洋房

HK變小深圳

大宅

lmfyyk 寫道:
到廣華生會好點嗎, 我第一胎都吾知點算啦 ! 要點樣從威院轉去廣華呀 ......

廣華唔收街症,所以冇乜大陸人生仔~~~
你打去廣華問下先啦~~問下佢仲有冇位,有時未必會有位架,因為佢地唔會特別加床!!!

廣華醫院諮詢熱線 : 2332 0400

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

小魚兒正正 寫道:
如果比我一定大聲叫佢吾好咁嘈得吾得
上次去vist個friend...我都有寸佢哋講野咁大聲
我個friend重勁..正頭大叫吾好咁嘈 佢哋之後咪走出去傾囉

試過鬧佢地啦,俾我媽咪係咁叫我唔好嘈,由得佢地•
我開刀生傷口痛,若果唔係真係落床指鬼住佢地黎鬧添•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

我諗唔單止係QE & 廣華, 其他醫院難逃一劫, 同一命運

民房

---> 城市論壇 - 內地孕婦來港產子問題<---

不如大家媽咪入去報名發言丫!

大宅

無能的香港政府!!!

首頁

尾頁