意見反饋
義工

自由講場 今日: 161|主題: 1010507

跳至
免費報紙AM730講"內地婦來港產子每日逾40名 嬰兒可領1930元綜援"

複式洋房

國民生產總值:371

免費報紙AM730講"內地婦來港產子每日逾40名 嬰兒可領1930元綜援"

今日我d 同事個個睇完嗰份免費報紙講"內地婦來港產子每日逾40名 嬰兒可領1930元綜援"再加埋聽完收音機講'內地孕婦來港生仔一條龍服務旅行團' 個個都嬲都爆.

問我BK 仲有無攪遊行集會如果有佢地都要去, 但係好似無乜人知.

AM730 報章重溫 >> click here, 07/12/2006 嗰份

子爵府

國民生產總值:10170

Re: 免費報紙AM730講"內地婦來港產子每日逾40名 嬰兒可領1930元綜援"

我諗"1930元"綜援只係for個小朋友... 佢地d大陸女人落到黎香港, 仲有租等等可以拎綜援.

我有個case, 個大陸女人同個女(香港出世)落到黎hk同個hk男人搞離婚, 個大陸女人宜家o係hk做sales, 搵每月$8,000, 仲可以o係綜援claim租, 個女o既開資... 每月綜援都有成$5,000, 宜家申請到公屋, 政府仲要比$7,000佢for搬新屋...

大宅

國民生產總值:3712

好媽媽勳章

Re: 免費報紙AM730講"內地婦來港產子每日逾40名 嬰兒可領1930元綜援"

calculation :
1名嬰兒可領1930元綜援 / month, much better than all those low income mainland chinese family monthly income. then, they will have $1930x12=$23160 annually. i believe that this is a very unexpected high income to the family when compare to their standard (may just earn a few $1000's per year). they can foresee that this is profitable investment/business. if they have 3 children born in hk (as encourged by mr.T), then it will be $69480 a year. enough to build big house, buy new appliances, go travel, buy ...., as they are a rich man already. no need to work lor.

大宅

國民生產總值:3761

:-(

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

該用戶已被刪除

子爵府

國民生產總值:13284

唔係麻......
我地香港人死做爛做都係得雞碎錢仲要供樓交稅養小朋友。
搵搵埋埋都唔夠用啦,佢地唔係香港人仲可以領綜援支助,呢個咩地方黎架.......:-( :-(。

洋房

國民生產總值:231

我一個月都係搵得一萬多少少, 但無公屋, 無福利, 仲要交稅, 點解呀. 點解佢地落來就咩都有, 我好苦, 我唔想做香港人, 係唔係要迫我做大食懶先得呀.

複式洋房

國民生產總值:444

點只HK$1930甘少呀? 綜緩+津貼每月最少HK$3195!!!

報紙都有寫啦…雙程証孕婦响名牌私家醫院生完仔(當然有俾錢啦), 不過之後即刻走去社署「扮」話無錢養個仔, 成功攞到每月HK$3195綜援俾個仔.

有份交香港稅既人都知…其實呢啲綜援都係來自你我啲血汗錢呀!!!

同大家分享下…其實HK$3195响大陸係好多好多錢. 我响北京住咗幾年, 請個24小時既家傭每個月都係RMB500咋, 酒樓啲侍應月薪都係RMB1000左右, 三仟幾蚊直頭係大陸人一家幾口既總收入啦.

內地夫婦來港產子擺明黎香港揾着數、攞居留權兼呃綜援, 明搶!!!

別墅

國民生產總值:784

政府不如收他們做契仔契女!!還掂佢地亞爸亞媽都不在香港!!佢地亞爸亞媽都是想在BB那些錢到打注意!!!
今本不擔心小朋友..only like $$ 多個小朋友
到時佢地亞爸亞媽要申請來等小朋友大可擔保先批

為什麼政府還要這樣浪費納稅人的錢!!香港有些貧窮兒童想參加課外活動都不可!!!還要給錢呢班咁ga 人
[/url]台灣戲谷~~有16張 水果方塊!![url=http:

http://winner.omg.com.tw/Index.aspx  OMG麻將學園!!!掛網送K幣活動

寶石宮

國民生產總值:286956

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 我的育兒心得勳章 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

國民生產總值:41356

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

candyyoyo 寫道:
政府不如收他們做契仔契女!!還掂佢地亞爸亞媽都不在香港!!佢地亞爸亞媽都是想在BB那些錢到打注意!!!
今本不擔心小朋友..only like $$ 多個小朋友
到時佢地亞爸亞媽要申請來等小朋友大可擔保先批

為什麼政府還要這樣浪費納稅人的錢!!香港有些貧窮兒童想參加課外活動都不可!!!還要給錢呢班咁ga 人

子爵府

國民生產總值:11631

唉..................

大宅

國民生產總值:3451

大宅

國民生產總值:1088

o黎 班咁ge 政府高官真係唔死都冇用, 正一"豬頭丙" , 俾咁多內地婦來港產子後唔俾錢仲要俾出世紙佢o地, 據我話 冇醫院 俾錢 收據 就唔好俾 出世紙 未得loh...依家唔係話唔俾出世紙, 俾o左錢先有得攞 出世紙, 仲有呀 父母唔係 香港永久居民都唔可攞綜援。 如果有遊行 我第一個參加! 真係 氣憤!~

大宅

國民生產總值:4239

大陸 一條龍服務包括:

直接過海關孕婦不必落車
d人租個單位三房一廳
分別租俾三個大陸孕婦
請一個大陸過期工人照顧孕婦
等等等...數之不盡

子爵府

國民生產總值:10798

畀面勳章

............

大宅

國民生產總值:1609

novaching 寫道:
點只HK$1930甘少呀? 綜緩+津貼每月最少HK$3195!!!

報紙都有寫啦…雙程証孕婦响名牌私家醫院生完仔(當然有俾錢啦), 不過之後即刻走去社署「扮」話無錢養個仔, 成功攞到每月HK$3195綜援俾個仔.

有份交香港稅既人都知…其實呢啲綜援都係來自你我啲血汗錢呀!!!

同大家分享下…其實HK$3195响大陸係好多好多錢. 我响北京住咗幾年, 請個24小時既家傭每個月都係RMB500咋, 酒樓啲侍應月薪都係RMB1000左右, 三仟幾蚊直頭係大陸人一家幾口既總收入啦.

內地夫婦來港產子擺明黎香港揾着數、攞居留權兼呃綜援, 明搶!!!

我今日睇到經濟日報都係話有HK$3000 , 唔止千幾蚊. 我地d HK Citizen mug 都無得比, 佢地d 阿爸阿媽又唔係HK 人, 又無contributions, 又唔係比tax, 但就有得攞$$, 呢個係咩世界黎????

咁唔合理既野都仲有人批准, 第時阿囡再大d 我都唔知點教佢是非黑白...
我的寶貝傻豬豬 - 嘉盈囡囡 ;-) [img align=left]http://www.hkphome.com/kaying/albums/11th-Month-Hong-Kong-Park/IMG_3467.thumb.jpg[/img] [img align=left]http://www.hkphome.com/kaying/albums/11th-Month-Hong-Kong-Park/IMG_3437.thumb.jpg[/img]

珍珠宮

國民生產總值:44358

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

將我地d血汗錢…

大宅

國民生產總值:1227

hokittyho 寫道:
今日我d 同事個個睇完嗰份免費報紙講"內地婦來港產子每日逾40名 嬰兒可領1930元綜援"再加埋聽完收音機講'內地孕婦來港生仔一條龍服務旅行團' 個個都嬲都爆.

問我BK 仲有無攪遊行集會如果有佢地都要去, 但係好似無乜人知.

AM730 報章重溫 >> click here, 07/12/2006 嗰份

最簡單又唔使修改基本法,唔使靠中央,香港政府可自行立法。
規定父母相方並非香港永久居民的在港出生bb,按法例可以繼續獲得居港權,但並不能享有特區現有居民既所有福利。

強烈要求政府立法,實行「規定父母相方並非香港永久居民的在港出生bb既永久居民身份」與「香港社會福利」脫鈎。

子爵府

國民生產總值:14734

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實不只是產房爆唔找數, 攞綜援的問題; 港生大陸孩將來仲可以用本港的醫療設施, 可以參加小一/中一/大學聯招派位, 可以伸請公屋, 可以在港工作, 可以伸請持續進修基金, 當然可以伸請父母來港...對五/十/十五年甚至更遠的將來, 對香港民生的影響, 就像一個計時炸彈.

有人話"唓! 香港人夠去加拿大生仔喇." 但那些都是有經濟能力, 對人地地方有貢獻的人, 起碼肯定不會走醫院數啦.

天才港官輸入一百幾十個大陸專材就大鑼大鼓, 但港生大陸孩萬萬聲咁在港出世, 又甚麼都解決不到. 天才港官幾時才明白輸入高質移民的重要性?

竟然覺得葉劉有D啱聽, 改基本法至得.

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.