意見反饋
義工

產前產後 今日: 3|主題: 240880

二個預產期

大宅

國民生產總值:2003

二個預產期

政府同私家出黎既預產期都唔同,仲差成二個星期,咁應該係計邊張先岩? ?-( ?-( ?-(

大宅

國民生產總值:2861

Re: 二個預產期

我都有兩個預產期, 一個用m期計, 另一個度完bb size計, 度bb計果個會準d!

男爵府

國民生產總值:5327

我都有兩個呀,用period計o個個同bb size o個個差9日,我應該用bb size定period呀?

男爵府

國民生產總值:8200

2018勳章

我都係有二個預產期,健康院就計我period,c+就計size,我帶埋c+照超聲波相去健康院比個e生睇,健康院開頭都叫我返屯門e院再照多次,但最后個e生都信c+照的預產期!!因為我一向經期唔準,差成二個星期ga,如果計period我到時生唔出咪要吹生??

^0^

大宅

國民生產總值:3415

1 week difference is acceptable. if the menstrual cycle is regular, the due date calculated from LMP is quite accurate. the due date from size of bb is useful if the scan was done in early pregnancy (say <7-8 weeks, earlier the more accurate). if the menstrual cycle is irregular, due date according to scan is more reliable. your doctor in charge will choose the more appropriate date for you. don't worry.

男爵府

國民生產總值:6119

我聽e生講如果你m係準既
跟m計個個會準d
個時我有3個tim
2個係c+一個健康院
之後我跟最前個個
怕如果用最後個個bb會突然出世哩咁hair
日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

大宅

國民生產總值:3233

我都有兩個預產期,一個m計一個超聲波計(8wk時),
以我生左兩個既經驗我會用m計,因為bb如果係大碼b
預產期又早d,細碼b又遲d,我22wk果時去照超聲波個
c+ E生話我預產期係2月中,因為bb size係27wk既
size但當時我只有22wk,無可能相差成個半月,所以我
本人覺得唔可以用bbsize去計到好準既預產期,因為我
之前生兩個都係大碼b~~!

大宅

醫生話如果兩個日子差得唔係好遠, report入面個預產期唔會改. 但係如果你m唔準, 兩個日子差多過兩個星期, report就用度size果個. 不過佢話度size個準d, 要我預果日....
sasa1034 寫道:
我都有兩個呀,用period計o個個同bb size o個個差9日,我應該用bb size定period呀?

大宅

國民生產總值:3826

我最後果幾次m都唔準(2個月一次),我都係有2個預產期,用m計就3月中,8weeks時照u/s就4月中,差成個月,健康院最後都係用u/s個期,而我一路有keep住睇c+,次次照u/s個期都差唔多,都係4月中...
我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

大宅

國民生產總值:2003

最慘係我第一次照oscar已經係18週,已經唔準喇 :-( :-(

大宅

國民生產總值:1456

我都有兩個預產期,不過之後照咗B超,醫生話呢個先係真的預產期,所以唔晒擔心

大宅

咁都幾危險喎, 不過都可以抽羊水既, 但係又有機會會小產....
moominjoey 寫道:
最慘係我第一次照oscar已經係18週,已經唔準喇 :-( :-(

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.