夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

enough喇!! 真係要發火

全家人其實都唔太鍾意老婆冇責任感
即係除非燒到佢度,否則佢唔會理,包括囡囡2歲個時都未講野,佢都冇理到!!
11月至今,佢當住面話我同事似貞子,又話我同事煩,仲有我地o係公司anniversary玩遊戲拎到獎,唔"登"我地開心都算,仲話我地冇用......so on
呢d野我都可以算數,但今次我病左, 去睇醫生個時佢返到屋企.mami同佢講我病左要佢打個電話俾我睇下有冇事,雖然我冇親耳聽到,但dadi同mami 話"佢好不屑咁話呢d野唔係佢做~ 叫我地打俾你"
真係好嬲,唔鍾意我咪講出黎囉,枉屋企人同同事話佢個時我幫口!!
唉...不過我唔會鬧佢,我唔想o係自己心情唔好個時做任何野,怕做錯決定~ 開個post出黎都係share下我心情~
We need not worryas we are no longer two, but one flesh,and God will make with the test a way out of it, so that we may be able to go through it.

洋房

Re: enough喇!! 真係要發火

咁你愛唔愛佢呢.....
ling

複式洋房

這個故事可能是一段盲目婚姻,結婚時未考慮清楚。

男爵府

咁我都幾登你谷氣既...

但查實你係咪應該同你老婆坦白番少少,同佢講番呢樣野,至少都講下你感受先啦!兩公婆黎架!如果連呢d都吾講得出黎吾傾得吾俾得對方知,咁做兩公婆又仲有咩意思???

我老公以前都有對過我d朋友無禮貌,不過係頂多吾出聲,十問九吾應多囉!番到屋企都係俾我話鬼佢,不過我又吾係惡死咁話佢,都係半講笑追住佢黎炳咁話佢咁樣無禮貌,就算我d朋友係男性都吾應該係咁...佢咁樣會搞到個場面氣氛好尷尬嘛!仲要搞到我好肉酸,個老公咁無禮貌...趁仲有計傾時咪好好傾下囉!當係朋友咁傾,大家都會舒服d架!

吾好咁炆啦!

老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

複式洋房

依加冇嬲lu...算啦我明白個個人性格都唔同
依加都係專心工作好d, 評核試就殺到!!

好奇怪,自己一睇化左就冇唔開心
其實我都有同佢講過佢愛理不理的問題, 佢話咁都冇辦法架啦~ 咁lor~ 可能佢仲細(心智上), 未係好有責任感啦~

JAY媽 寫道:
咁我都幾登你谷氣既...

但查實你係咪應該同你老婆坦白番少少,同佢講番呢樣野,至少都講下你感受先啦!兩公婆黎架!如果連呢d都吾講得出黎吾傾得吾俾得對方知,咁做兩公婆又仲有咩意思???

我老公以前都有對過我d朋友無禮貌,不過係頂多吾出聲,十問九吾應多囉!番到屋企都係俾我話鬼佢,不過我又吾係惡死咁話佢,都係半講笑追住佢黎炳咁話佢咁樣無禮貌,就算我d朋友係男性都吾應該係咁...佢咁樣會搞到個場面氣氛好尷尬嘛!仲要搞到我好肉酸,個老公咁無禮貌...趁仲有計傾時咪好好傾下囉!當係朋友咁傾,大家都會舒服d架!

吾好咁炆啦!
We need not worryas we are no longer two, but one flesh,and God will make with the test a way out of it, so that we may be able to go through it.

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章

你諗得開就好啦! 但係你同你老婆拍拖果陣佢唔係咁o架???

大宅

有「營」勳章 好媽媽勳章

睇係另一個post,都有讚你老婆冇話你亂買野~都算係咁啦~比我見到我老公亂買野~少到佢飛天~人梗係有好有唔好~要將佢缺點睇成優點~自己會開心d~呢個世界冇完人的~你知佢個心係愛你既咪冇都冧晒啦~

子爵府

好媽媽勳章

其實大家可以成為夫妻...應該好好珍惜...性格既野...真係好難改變...

[url=http://lilypie.com][img]

翡翠宮

唔知同你講咩好 呻左舒服d咪好囉 不過好奇怪亞nic同亞mil個大頭相都係一樣樣既
nickx2 寫道:
即係除非燒到佢度,否則佢唔會理,包括囡囡2歲個時都未講野,佢都冇理到!!
11月至今,佢當住面話我同事似貞子,又話我同事煩,仲有我地o係公司anniversary玩遊戲拎到獎,唔"登"我地開心都算,仲話我地冇用......so on
呢d野我都可以算數,但今次我病左, 去睇醫生個時佢返到屋企.mami同佢講我病左要佢打個電話俾我睇下有冇事,雖然我冇親耳聽到,但dadi同mami 話"佢好不屑咁話呢d野唔係佢做~ 叫我地打俾你"
真係好嬲,唔鍾意我咪講出黎囉,枉屋企人同同事話佢個時我幫口!!
唉...不過我唔會鬧佢,我唔想o係自己心情唔好個時做任何野,怕做錯決定~ 開個post出黎都係share下我心情~

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

nickx2,

唔係話唔信父母, 不過每個人講和聽, 真會有出入, 你試下問妳老婆, 今日妳返去我爸&媽到, 有沒有講我病了, 那後面ga對話, 你應該自己應付到的 .至於同事間ga 野, 你大可對她說, 我知道係直接 (或許"倔"), 不過妳咁講, 我第時點面對她們呢? 2 個人點講都得, 但面都要大家俾ga, 用詞點修改, 你應付到ga, 每個人都不段在變, 朋輩影響好大, 但如果2 個人多溝通, 一定有改善, 她有錯, 你要提醒她(2個人時), 像一個小朋友, 要教她先要提醒她, 否則只會變本加厲, 人一定有錯, 唔好輕言放棄, 你娶得她, 她一定有她ga 優點

CMMANDY

大宅

你父母況死你地唔鬧交咁同你講返d咁既野既~如果佢地真係真心幫口就唔會同你講返d咁既野,簡直係火上加油啦~呢頭做好人幫你老婆講說話,果頭見你食煙就拎罐火水出黎...

nickx2 寫道:

大宅

仲有~病左就唔好發火啦~你老婆到而家有冇睇下你?有冇照顧你呀?個人開心d病都會快d好架~

子爵府

好媽媽勳章

我响其他post都有睇過樓主發言,兩夫婦都好年青.咁我覺得樓主你有無care下個太太呢?有無負下責任咁呢?你話好彩太太唔會哦你買野,鐘意就買都好任性,你咪一樣年紀細.講責任,除左家用你又孭左幾多呢?只不過你同太太觀點與角度大家對責任有唔同見解,咁唔通鐘意理閑事咩都有佢份果d先係有責任感咩?定還是叫八卦,諸事咩都要理咩都要知呢?
囡囡單野唔知前恩后果無得講,但如果真係乜都無做過(見醫生,語言治療師...)咁真係不負責任.
你所講果d同事似貞子......係你太太修養同說話技巧,唔關責任事,不能拉埋黎講,再者抽到獎真係無責任要戥你地開心,你有無諗過佢陪你出席公司活動都係太太小責任一種.呢種場合未必人人玩得開心,佢肯同你一齊去已經好俾面.如果你相信太太,一句話就令你扯火,我諗你都係嬌生慣養要人鍚.無錯人人病左都想得到最親o既人關心,我諗你知道太太講野口吻卦,講者無心聽者有意.你又諗下點解個老婆會講d咁o既野?你都做左人老豆,俾d氣量,做番個稱職o既老公,咪咁細路仔脾氣.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

複式洋房

我14歲就同我老公一齊..到而家快12年喇..
佢呢幾年真係變哂..
唔會再關心我..係屋企可以兩日唔同我講野..
可以成個禮拜唔打電話比我..
對住我D朋友唔瞅唔睬..
我半夜三更出街佢都唔會理..
夜晚十一.二點我未番屋企..佢都唔會過問..
我都唔會再check佢番屋企未..
我完全麻木..

大宅

冇自選大頭相都會係呢個樣, 我之前都係呢個大頭相
ringoivy 寫道:
唔知同你講咩好 呻左舒服d咪好囉 不過好奇怪亞nic同亞mil個大頭相都係一樣樣既 [quote]
nickx2 寫道:
[/quote]

複式洋房

呢d係咪叫感情淡左~
我身邊有d同事都係咁...十幾年...連戒指都廢時戴~
d結婚相都收埋曬,唔問真係唔知結左婚個隻~
不過淡有淡既好~at least唔駛成日為情而煩呀嘛~
但我同老婆結左婚唔係好多年ja!!
依加實行交換日記計劃, 大家都鍾意寫野, 希望有改進啦~

Oscar媽媽 寫道:
我14歲就同我老公一齊..到而家快12年喇..
佢呢幾年真係變哂..
唔會再關心我..係屋企可以兩日唔同我講野..
可以成個禮拜唔打電話比我..
對住我D朋友唔瞅唔睬..
我半夜三更出街佢都唔會理..
夜晚十一.二點我未番屋企..佢都唔會過問..
我都唔會再check佢番屋企未..
我完全麻木..

男爵府

畀面勳章

嘩,你d變化都幾大架喎,其實兩個人相處真係吾易,一段感情係要比好多時間落去,我同我老公,識左三個月就結婚,同年生埋個女,0廿又點丫,真係一見終情,但之後行既路好辛苦,因大家都吾了解對方,嘈到大家都好憎大家,但我都係愛佢,0廿我變囉,就到幾多得幾多,而家我地都尚算ok,因好多野都吾會同佢嘈,有咩事就上黎講,但你要記住,有d point要面對既就面對左佢,大家開開心心傾左佢,吾好吾講,因你吾係佢條虫,佢又吾係你條虫,好難知道對方諗咩,兩公婆有咩吾掂傾到掂,但最緊要係心平氣和0廿去傾,吾係就一定傾吾成.

複式洋房

我有努力過去改善..但最終都落得嘈交收場..
講到自己都覺得口臭..

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

bb兩歲未肯講野真係唔到你急架喎, 好多差不多成3歲先講野, 不如好好享受下現在的寧靜, 女仔一開始講野呀...嘿嘿

複式洋房

其實無論用咩方法, 寫又好, 講又好... 都係溝通方法之一, 好多野好難講出口, 寫就真係咩都寫到... 我自己都係咁, 有咩心事想講幾日都講唔到...就會send email或寫信比我老公, 跟住大家就會拎出黎傾... 傾完之後就會舒服好多喇..

至於感情轉淡, 真係要睇兩個人既心態... 我結婚+拍拖都16年幾喇... 生活一樣好開心... 如果你要感情保溫, 唔好事事計較... 要多d關心對方... 多d了解... 多d體諒... 多d寬恕.. 總之每樣野做多少少...加埋就有好多... 愛就自然會有加無減喇...

[quote]
nickx2 寫道:
呢d係咪叫感情淡左~
我身邊有d同事都係咁...十幾年...連戒指都廢時戴~
d結婚相都收埋曬,唔問真係唔知結左婚個隻~
不過淡有淡既好~at least唔駛成日為情而煩呀嘛~
但我同老婆結左婚唔係好多年ja!!
依加實行交換日記計劃, 大家都鍾意寫野, 希望有改進啦~

首頁

尾頁

跳至
熱門主題