論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

週六炒bun,要俾週日pay?

Hello moms

我準備下週六炒bun,初時諗住俾人工俾到當日,但諗諗下,佢work咗六日,是否法定要俾埋週日(rest day)? 如果係,我是否必定要提供住宿至週日,定可以只pay多佢一日,照樣週六叫佢走? ?-(

請各位指點 :mrgreen:

大宅

2019勳章

Re: 週六炒bun,要俾週日pay?

我都想炒bun bun, 不過想明天炒,見多日都眼冤!

大宅

抄人駛乜就rest day架。根據勞工署指引﹐係做滿7日先eligible for 1日rest day。佢work咗六日,唔駛俾佢﹐俾人工俾到當日得啦。

大宅

唔駛諗得咁複雜﹐你星期六炒佢﹐星期六係last day﹐last day以後既野一律與你無關。

你自己辭工﹐星期五last day﹐公司都唔會出買星期六日既糧啦。

EllieTo 寫道:
Hello moms

我準備下週六炒bun,初時諗住俾人工俾到當日,但諗諗下,佢work咗六日,是否法定要俾埋週日(rest day)? 如果係,我是否必定要提供住宿至週日,定可以只pay多佢一日,照樣週六叫佢走? ?-(

請各位指點 :mrgreen:

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

點解炒佢呀?

別墅

cat_house, justjust,
可能的真係太擔心,諗得復雜咗。Thanks!!

歌莉亞,
有太多事件喇!
主要係我唔係好信佢,佢又對仔仔越來越唔好,同埋態度好有問題。希望炒佢當日順順利利啦!

首頁

尾頁

跳至