自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

東方日報 對< 地 孕 婦 湧 港 產 子> 正論

禁止訪問

Re: 東方日報 對< 地 孕 婦 湧 港 產 子> 正論

禁止訪問

洋房

政府, 請不要坐視不理, 我地真係好慘架啦

大宅

全世界都明,就係話得事嘅人唔明.

子爵府

畀面勳章

"正苦"話知我哋死,真係

男爵府

其實,上次單案一判個小朋友有居港權已經知大件事啦!
有乜理由父母都係大陸人,小朋友個身份會係港人?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

大宅

究竟當初班法官睇到現時的情況會有咩感想,會內疚嗎?會的話,就做d野補償下啦,唔會的話,就真係不知廉恥.
法律除左講求公平外,還有社會公義,莊豐源案班法官根本無視香港市民的福利,真是「不食人間煙火,不知民間疾苦,你死你事,我依然可以高高在人,無人可以挑戰」可憐我們呢班媽媽活在水深火熱中,活在萬分焦慮,真係有苦自己知

大宅

最簡單又唔使修改基本法,唔使靠中央,香港政府可自行立法。
規定父母相方並非香港永久居民的在港出生bb,按法例可以繼續獲得居港權,但並不能享有特區現有居民既所有福利。

實行身份與福利脫鈎.

男爵府

支持

解 鈴 還 須 繫 鈴 人 , 當 初 錯 估 「 莊 豐 源 案 」 所 帶 來 影 響 的 全 體 法 官 須 向 市 民 認 錯 , 再 由 政 府 向 北 京 尋 求 釋 法 , 推 翻 「 莊 豐 源 案 」 的 判 決 , 以 阻 止 內 地 孕 婦 來 港 產 子 的 狂 潮 。

大宅

有錯要認! 打就要企定!!!!! 人權???? 咁香港人d人權去左邊! 政府唔好再借題發揮啦! 我地交左稅架.... 一係唔該政府幫我地交私家醫院條數, 或者每名本港孕婦補貼$30,000.......如果唔係交稅來做咩! 唔通想我地攞埋綜援!!!! 大家一齊搶富房d錢呀......

大宅

東方日報夠guts就同大陸講啦,依家係大陸放人落來,香港不得不收,明未?
laughin' to keep from cryin'

禁止訪問

禁止訪問

大宅

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

禁止訪問

大宅

無人睇到"政府"想一石二鳥嗎?
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小茂 寫道:
究竟當初班法官睇到現時的情況會有咩感想,會內疚嗎?會的話,就做d野補償下啦,唔會的話,就真係不知廉恥.
法律除左講求公平外,還有社會公義,莊豐源案班法官根本無視香港市民的福利,真是「不食人間煙火,不知民間疾苦,你死你事,我依然可以高高在人,無人可以挑戰」可憐我們呢班媽媽活在水深火熱中,活在萬分焦慮,真係有苦自己知

非常同意

男爵府

環保接龍勳章

其實我地係咪應該效法人地入稟法院,控告當年錯判引致今天殘局呢?而且我地可以去申請法援,反正政府d錢都係要來益外人,不如用番來拯救香港吧啦!
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

首頁

尾頁

跳至