跳至

首頁

尾頁

大宅

有無剛剛加入bk 0607既媽咪呀??

唔知有無剛剛加入bk 0607既媽咪呢
我剛剛加入無耐炸...
希望可以同大家互相交流下湊b心得呀!
https://www.facebook.com/pages/Charaplus/829349383758385

大宅

Re: 有無剛剛加入bk 0607既媽咪呀??

其實唔一定要揾番啱啱加入嘅媽咪嘅,呢個係0607會,我地個個d bb都差唔多大,有好多野都值得一齊分享,你到任何一個topic都會無任歡迎架•

恭喜你到臨bk呀,呢度真係有好多湊b心得,又可以同其他媽媽吹下水,會輕鬆好多•

大宅

HiHI , 我bb係囡囡

大宅

HELLO !! HELLO !! 歡迎歡迎 !!

張諾瑤 Yoyo 7/11~3.72 kg, 8/11~4.40 kg, 9/12~5.5 kg, 10/15~6.05 kg, 11/15~6.85kg, 1/12~7.8kg, 2/21~8.31kg, 7/16~9.2kg
張灝 Isaac 6/13~3.67kg, 7/16~4.74kg, 8/17~6.44kg, 10/24~8.34kg, 1/3~9.3kg, 7/17~11kg

大宅

我囡囡近2星期無固大喊, 點解呀? 好心痛
你們有無這樣 ?

男爵府

ChloeMon 寫道:
我囡囡近2星期無固大喊, 點解呀? 好心痛
你們有無這樣 ?

可能驚呀....食保嬰"down"好似得ga~

大宅

保嬰單 - 4個月人仔可唔可以食 ?
前掛bb有痰 , 可以食候棗散未 ?

別墅

我都係新加入既媽咪。無比bb食保嬰丹, 但係有食肥仔水。因為bb肚風好犀利。

侯爵府

好肯定咁答你,係可以既,我個B未夠3個月已經食猴棗散,3個月食保嬰丹。

不過你記得比100%猴棗果隻佢食喎,好好多架!

大宅

邊隻牌子好 ? 仲有點食 ? 幾是餵 ? Thanks

大宅

肥仔水 ? 比多d資料呀 ?

侯爵府

兩隻都係買余仁生,最好架,又老字號 我細個都係食佢,到而家仲係肥C大隻就知無事啦!

食法:

保嬰丹∼∼1個月至2歲,每日一次,每次一樽。如作保健用途,一星期一次。∼∼ 

猴棗散 ∼∼3個月以上,每次一樽,可連續服用∼∼

以上兩種都係用少少溫水(around 1或2茶匙水)開左再用針筒or匙羹餵比佢囉,猴棗散唔苦,保嬰丹就苦喇。

我就耐不耐先比佢食囉  

不過,100%猴棗散都幾貴,$100一支,手指尾頭果節咁大,我當佢金粉咁架,你開比佢食果時要睇住,米徙左佢喎

最好係兩餐之間比佢,一早空肚or飲奶後比佢食既話怕佢反胃。

大宅

幾貴都比bb食, 見都bb喊, 我都想喊 :-(

侯爵府

100%猴棗散去痰好勁架,如果你BB係痰多既話,你比佢試左100%猴棗散先啦。 保嬰丹主要係清熱同定驚囉。

佢係米真係好多痰呀? 我睇過D書話可以幫BB拍痰架,你問下健康院D姑娘or睇開既兒科醫生丫。 加油呀!!!!!

男爵府

畀面勳章

你好呀~我都係岩岩加入架咋
歡迎唷~
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

大宅

tupytupy
係囉..d 猴棗散真係勁貴呀
不過為bb好無計喇

cholemon
我都有俾be be 食猴棗散嫁
同埋我會同佢拍啖呀
效果都幾好,佢禽日嘔左好多啖出黎呀!
https://www.facebook.com/pages/Charaplus/829349383758385

大宅

各位媽咪
你地bb會唔會成日放臭"被"呀
我個be be真日會放臭"被嫁!!
唔知點解佢由出世到依家都咁多風既!!

大宅

點拍痰呀 ? 放在大腿, 背向天 , 由尾龍骨上掃至背脊
但無野出

我BB都鍾意放屁, 一路放, 一路望住我

大宅

ChloeMon
係呀..將bb 放係大脾到,然後就拍佢個背背
不過唔係即刻有痰出嫁..依個作用係拍鬆d痰
等bb舒服d,bb可能會稍後或第二日先出痰嫁

哈哈
好搞笑呀!
ChloeMon 寫道:
我BB都鍾意放屁, 一路放, 一路望住我

侯爵府

car817ho 寫道:
tupytupy
係囉..d 猴棗散真係勁貴呀
不過為bb好無計喇

cholemon
我都有俾be be 食猴棗散嫁
同埋我會同佢拍啖呀
效果都幾好,佢禽日嘔左好多啖出黎呀!

car817ho,

係呀,不過開果陣真係好小心,一粒散都唔好跌左佢

我就未試過拍到佢嘔痰,不過就鬆左好多囉。

首頁

尾頁

跳至