跳至

首頁

尾頁

民房

有無BB識得爬啦

我BB重未可以用手撐起個身, 連自己翻轉個身後再翻番轉到未識, 爬就更加未得啦!

你地有無BB識得爬????

大宅

Re: 有無BB識得爬啦

比比屬於大碼b,都係上星期先識得番返轉身,今個星期識得向後爬小小.

如果大隻b係會郁動得無咁伶活.

伯爵府

曦曦識得爬爬LA~~ 最初就個身貼住地哩爬...而家成個人撐起... 用手lei 爬, 仲爬得好快...

唔知同我個女係細粒b 有冇關呢?? 佢6個月連衫磅都係得15磅ja~ :-(

民房

我個仔六個月除哂衫都係17磅咋!

翻吾番轉個身就係到大叫

大宅

我個仔剛剛在星期三識爬了. 星期一的時候都重未識用手向前爬, 點知兩日後就識了, 好開心呀, 又有進步

別墅

我家小妹

Joanne BB 係呢度

複式洋房

BB仲有4日就7個,依家23磅好重呀,
但看上去又不是好肥,只係長身的,
人家說好似9個月,但BB只識得向
後移小小,就好似好倦,不想動,很懶
似DADDY。

大宅

晴晴仲未識成個身離地咁爬,不過好似蟲蟲咁就得,成日鐘意爬爬下自己坐o係度,又會借力(床欄)企起身,好攪笑

別墅

朗朗都仲未識得爬,但就識轉身,仲轉得勁快添,佢用轉身代替爬行,碌碌碌...就碌到好遠了!
如果用東西引他,就會向後爬少少。

別墅

我個澔霖仔上個月就已經好似條蟲咁爬, 如果攞玩具引佢, 仲爬得快d, 依家佢除哂衫磅應該有20lbs.
[size=small]Cammy

別墅

關於BB爬行既資訊 參考下~

幼兒爬行好處多多
..............................
對認知而言,爬行是寶寶身體有能力自主且準確移動的第一種方式,也是寶寶開拓視野的第一步,對於寶寶的認知發展有很大的影響。寶寶的爬行中,由於需要手腳合作才能將身體往前移動,藉此大量練習手腳協調運動,而在爬行時的心肺消耗是翻滾時所需消耗一倍以上,可以增加心肺耐受力,以期達到未來站立及快走時所需的心肺需求。

寶寶七個月時會先學會獨立坐在地上,對周遭物體有興趣時會將身體轉為移向物體,因為手支撐力量不足會轉成趴在地上抬頭直視物體,以手抓地的方式企圖將身體移向物體這是寶寶開始學爬的第一步,但是因為手腳力氣不足,因此會看到寶寶空晃手腳身體卻無法前進,到七個月半時開始發展爬行,通常一開始因為是大腿貼地,所以大腿收縮時身體會後退,加上手臂伸直的力氣發展較早,因此一開始爬行通常會先向後爬,之後等到手腳有足夠的推力時再往前爬。早期寶寶爬的方式是肚子貼地採匍匐前進,等到身體軀幹有足夠的力氣支撐身體重量且手腳可以一同將身體撐起時才開始採取肚子離地的爬行方式。

每個寶寶開始爬行的時間不一致,有的比較早有的比較晚,通常六到十個月開始爬行是可以接受時間範圍,有些寶寶在學習站立之前並不經過爬行的階段,而選擇直接站立,這也是容許的生長歷程,有些家長認為寶寶不經過爬行會對未來造成不良的影響,目前並沒有證據顯示這兩者有相關性,但是不否認的爬行對寶寶的感覺動作與認知發展有助益,如果寶寶不排斥爬行的動作是可以多鼓勵寶寶在站之前多爬行。
.......................

轉載於:KingNet國家網路醫院http://hospital.kingnet.com.tw/essay/essay.html?category=%[email protected]%B2z%B7%D3%[email protected]&pid=6831

Joanne BB 係呢度

大宅

禁止訪問

別墅

我囡囡都未識爬, 淨係識翻身, 但翻番轉頭就麻麻哋....碌黎碌去? 好似見過一兩次

大宅

亞女未坐得穩、末識返番轉身,爬都未得

佢趴响到會"吉"起個pat

民房

我呀b都未識爬,只會轆黎轆去

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

my bb can stand by holding the gate and learning to walk, she is too aggressive

複式洋房

我阿b 5 個月已識得爬爬LA~~ 不過就個用手撐起, 用腳un 高張自己撞前, 仲爬得好快... 不過都現在都末識成個人撐起... 左手左腳lei 爬,

square72, 唔好擔, 我個女係中碼b, 佢6個月除衫磅都係得15磅ja~

禁止訪問

洋房

我囡囡在四個多月已識轉身啦...但講到爬爬...唉...到現在都好似冇丁點兒意識呀 :cry: :cry:

首頁

尾頁

跳至