自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

收數公司

我朋友琴日打俾我, 話佢岩岩分手個男朋友唔知問咩人借左錢。

佢琴日收到收數公司電話煩佢, 話佢EX-BF填左佢既資料俾佢地。

我朋友個EX-BF冇話過佢知要借錢, 我朋友又冇幫佢簽過任何文件。

依家個男仔失0左蹤, 連屋企都冇返(佢之前同屋企人同住, 屋企俾人貼晒大字報,門鎖又俾人塞埋) 。

我朋友話驚D收數公司攪埋佢屋企, 因為0係通話中收數佬講得出佢0係邊道住同0係邊做0野.....問我點算.....我唔識答佢, 所以上0黎請教各位!!

洋房

Re: 收數公司

有事時第一時間報警,宜家驚的話,去備案先.
肥仔爸 :wave:

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

收數公司再打比你, 你問佢幾號電話, 你握佢話我叫佢一陣打比你, 跟住交比警察.

你而家去報左警先, 你話你好驚佢地又恐嚇又話要淋油, 警察會做野架.你話而家你自己一個住好驚, 唔敢反去.有咩再問我啦.
[img][/img][img align=left

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

先去備案,收數再打黎就錄音(佢地電話好易認,佢地通常係唔會比來電顯示,一見冇來電既電話就準備錄音)再拎去差館
錄音果時你朋友要趁機會同收數講,佢同佢ex-bf而家既關係,同埋條數佢知唔知,佢有冇做擔保....仲要反問返佢地,點會有你朋友資料,一路講一路要全程錄音

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你朋友無簽過一個字做擔保人,
佢地憑咩追你朋友呢?
大把媽咪入BB 會都比左電話地址入會,
如果比人拎左地址便要上身,咪唔得了?!
係咩財務公司呀?有次我個妹係UA 有個Loan,
佢出左差又無過數,有人打比我,
我講得兩講佢又發惡,又係話知我住邊!
我即時走去UA,搵個經理出黎嘈到佢反轉!
之後,個經理講晒對唔住,即時將我名Delete,
我仲問佢咩人打黎比我,我要投訴!!
最終我見佢講晒對唔住我先算數。
如果你朋友咩都無簽,又唔係佢親人,
係註冊財務公司,唔使上身架,大耳窿另計啦!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

而家你無野做到,報警都無用•
剩係電話追數而無電話號碼留底俾你,報左警警方都跟唔到•
假若佢地寄信俾你,而封信上面有晒聯絡電話同聯絡人,你就可以拎埋封信去報警,咁警方就會做野,出信通知財務個邊唔好再騷擾你,因為呢封信會寄埋俾銀行公會備案,因為持牌財務公司一定會有登記,佢地再騷擾非借貸人,會留 Black Record•
我早排先陪屋企人搞過一單咋•

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

麟媽媽 & 咕b, THANKS!!

佢就係唔知個EX問左咩人借,
本來佢都唔係太驚, 因為佢冇簽過D咩。
不過我會同佢講你既經驗, 如果D收數再打俾佢我會叫佢問下佢地係幫咩公司收, 等佢之後可以去投訴。

佢最驚係D人上去佢屋企攪事,
因為佢媽咪一向反對佢同依個男人拍拖。
俾佢媽咪知道出左D咁既事有排煩佢呀。

我自己就覺得報警冇用囉, 因為D警察係唔會理未發生既事。

首頁

尾頁

跳至