產前產後

跳至

首頁

尾頁

洋房

2-mth pregnancy, can eat 薑醋汁 everyday?

I'm 2-mth pregnancy. Always vomitting :-(
Not interested in any food, except the 薑醋汁.

So, can I eat 薑醋汁 (e.g.mixed with rice) everyday ???
Pls help to answer

男爵府

Re: 2-mth pregnancy, can eat 薑醋汁 everyday?

薑醋會令子宫收縮架, 雖然你淨係食的汁, 但係都唔係幾好喎,不如你試下其他酸野啦, 喻如咕咾肉,梅子蒸排骨又或者係蕃茄煮蛋丫, 如果成日嘔, 可以試下少食多餐,同埋毎次唔好食咁飽...試下放鬆的, 個人心情好, 會無咁容易嘔架!
不過過左三個月應該會好的架, 你暫時要忍耐一下....

大宅

Re: 2-mth pregnancy, can eat 薑醋汁 everyday?

薑真係會收縮子宮 (我試過), 唔好食呵 ! 食梳打餅都有用架.

洋房

Dear 碟碟 & BH

Many thanks for the quick reply from you two!!!

I'll stop eating 薑醋汁, & try the food you suggest.

Regards
Hos

男爵府

Hos,

唔好咁客氣啦, 大家傾下計o者!呀, 我岩岩諗起如果你鐘意薑醋汁個種味, 你可以食糖醋排骨架喎, 的味道都有的似薑醋架!你try try 啦!

首頁

尾頁

跳至