跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人夜晚開始抽筋??

我已經試過兩次半夜抽筋, 有無其他媽咪試過?
同埋知唔知點解?? :-(

男爵府

Re: 有無人夜晚開始抽筋??

有人話是缺鈣.
但我抽筋的原因就是"富"被,冷親隻腳.
現在穿長褲,用被包實雙腳睡,就很久沒試過抽筋.

大宅

我成日抽的,起碼抽完仲要痛兩日!

子爵府

我多數在臨睡前(十一點左右)&臨天光的時間抽筋,每次我都會整醒老公幫我鬆弛

男爵府

1個星期起碼抽2次,次次都要老公攪掂

複式洋房

我有時都會抽筋的。各位準媽媽,我曾將此問題問健康院姑娘,她介紹我每晚做腳部的產前運動,效果都不錯,你們不妨一試。有關的腳部的產前運動,你們可以到健康院索取--衛生署出版的「產前運動」小冊子。

侯爵府

好媽媽勳章

我的抽筋原因是 ... 申懶腰 ... 不過吃了鈣片後便沒有再抽了~

申懶腰 .... 真的很舒服

洋房

我呢兩晚都有抽筋,個種痛法真係勁辛苦,之前我都停左食鈣片,而家聽你地咁講,今晚試下再食返,睇下有冇用先。

男爵府

尋晚隻腳o係想抽同唔抽之間,搞度依家隻腳好痛好痛 :-( :-(

男爵府

我都會,有時半夜有時朝早,但係如果我feel到自己對腳d muscle好實,我就會做d舒緩動作同埋叫老公"鍊"下先

大宅

我個私家同我講, 阿b家下係壓住我地條大動脈, 所以會易d抽筋, 但只要訓前鬆下, 做多小小舒緩既運動, 就會好d

我本身就試過兩下好輕微既抽筋, 都係差不多起身個陣伸懶腰, 其他時間就無試過啦! :lol:

子爵府

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我發覺我無飲奶而只係食乳酪o個日就會抽筋, 同朱寶一樣, 差不多起身o個陣一伸下隻腳小腿就會抽筋, 但平時就無, 我諗我極度缺鈣.

伯爵府

抽筋最 work 係即時企係度
咁就會無咁痛

希望幫到妳地
:wink:

複式洋房

我都有抽筋呀, 簡直係 "勁抽" 呀! 以前未有b 時都係久唔久m-come時抽下, 唔會好長時間都唔會好痛, 但家陣o個d真係痛到飛起, 又好耐都唔會停, 如果訓o係度o既時候抽筋想即刻企起身又唔得, 之後仲會繼續痛幾日. 我自從上星期抽過一次筋之後, 晚晚都記得做下腳運動先訓, 暫時未有再抽啦.

公爵府

2019新春慶豚圓

試過一次. 係半夜,叫老公幫手捽

大宅

我睇書話因為bb重量會壓住腳既血管
所以抽筋
至於方法 多數都係做番d腳步運動
我本身都好懶家
每日最多係床 臨訓之前做5-10min

仲有招私人絕招就係真抽筋時 曲起隻腳一陣
等腳入面既血倒流, 會有即時幫助家!
不過未必人人岩用, 可以一試

別墅

我昨晚小腿都有抽筋,一個星期既第二次喇,不過無第一次咁痛,因為我朋友教我,如果右邊小腿抽筋時,就右手掃左邊手,由手腕內側掃上,掃到唔抽筋為止,我第一次無試,抽左好耐,第二次試過,真係好快唔抽,因越抽得耐就越痛,妳地都可以試下.
細佬仔38週出世重3.29kg

首頁

尾頁

跳至