育兒好物

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我個女岩岩試坐學行車,但掂唔到地下,吊住對腳,咁得唔得?

如題,我唔知咁樣辛唔辛苦,但放佢落去坐又好似好high~
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

子爵府

Re: 我個女岩岩試坐學行車,但掂唔到地下,吊住對腳,咁得唔得?

洛紫

如果吊住咁咪好似/=住千秋咁!
d學行車有得較高度.係咪已經較到最低嫁喇?
我初時傻更更個仔又坐到吊曬咁,不過我覺得冇奶油會咁,就較番好喇!你個女e+有幾高呀?
兩個都係我心肝定>3<

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: 我個女岩岩試坐學行車,但掂唔到地下,吊住對腳,咁得唔得?

洛紫 寫道:

你囡06年7月先出世,而家得個4個幾月,媽咪唔洗咁急呀!整親bb腰骨呀!佢坐都未坐得穩,d骨骼都未生得夠硬,唉,影響bb發展架!∼唔好比佢坐啦,差唔多1歲先啦!仲有呀,其實可以的話都唔好比bb坐學行車,因為對bb第日學行路係會差d架,我之前唔知,攪到亞囡學行時成日身向前,好難學到行路,醫院,健康院姑娘同醫生都話唔好比bb用學行車!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

maggielau0705 寫道:

你囡06年7月先出世,而家得個4個幾月,媽咪唔洗咁急呀!整親bb腰骨呀!佢坐都未坐得穩,d骨骼都未生得夠硬,唉,影響bb發展架!∼唔好比佢坐啦,差唔多1歲先啦!仲有呀,其實可以的話都唔好比bb坐學行車,因為對bb第日學行路係會差d架,我之前唔知,攪到亞囡學行時成日身向前,好難學到行路,醫院,健康院姑娘同醫生都話唔好比bb用學行車!

係囉...靚媽你係咪傻左呀...就算係都起碼6個月先放啦...傻人... :lol:

洋房

4個月太早喇!我個女依傢5個半月,我都唔敢比佢坐!

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

兒科醫生建議, bb要6個月大後先好比佢90度坐, 坐 high chair 都係... 更何況係學行車

會影響 bb 呼吸及脊骨呀.

大宅

唔好啦,好辛苦姐...,架車冇得較架?
有平野賣: http://www.flickr.com/photos/[email protected]/

伯爵府

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

千祈唔好用學行車.

我睇外國育兒書和節目, 研究發現baby用學行車會令他們懶用手腳去探索, 因學行車用少少力就可以幫他們去到想去的地方.

懶用手腳五官去探索, 沒有接觸訊息, 訊息就不用傳到腦仔, 腦仔不用分析訊息, 又不用把訊息傳回手腳, 影響腦部發展! 腦部發展那麼重要, 千萬不要給小朋友坐學行車.

男爵府

畀面勳章

fiti:
係呀...有得較高低架.
但我已經set到最低.
瑤瑤而家先得60cm咋= =
你都知佢乜都細過人,短過人架啦...
fiti 寫道:
洛紫

如果吊住咁咪好似/=住千秋咁!
d學行車有得較高度.係咪已經較到最低嫁喇?
我初時傻更更個仔又坐到吊曬咁,不過我覺得冇奶油會咁,就較番好喇!你個女e+有幾高呀?
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

男爵府

畀面勳章

hi maggie:
long time no see>v<
佢尋日岩岩5個月囉...
我都聽人講話大d坐學行車會好d.
但我見有幾個7月媽咪都比個bb坐,
我咪又貪得意俾佢玩陣囉~
[quote]
洛紫 寫道:

你囡06年7月先出世,而家得個4個幾月,媽咪唔洗咁急呀!整親bb腰骨呀!佢坐都未坐得穩,d骨骼都未生得夠硬,唉,影響bb發展架!∼唔好比佢坐啦,差唔多1歲先啦!仲有呀,其實可以的話都唔好比bb坐學行車,因為對bb第日學行路係會差d架,我之前唔知,攪到亞囡學行時成日身向前,好難學到行路,醫院,健康院姑娘同醫生都話唔好比bb用學行車![/quote]

男爵府

畀面勳章

kawai928:
我都係諗住比佢玩下咋>"<
冇喇,而家收返埋~6個月先拎返出黎玩啦~
怕佢吊到好辛苦,同埋佢都唔係"挨"住既,成個人趴係個玩具盤度玩咁滯...
kawai928 寫道:
[quote]

係囉...靚媽你係咪傻左呀...就算係都起碼6個月先放啦...傻人... :lol: [/quote]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

洛紫 寫道:
kawai928:
我都係諗住比佢玩下咋>"<
冇喇,而家收返埋~6個月先拎返出黎玩啦~
怕佢吊到好辛苦,同埋佢都唔係"挨"住既,成個人趴係個玩具盤度玩咁滯...

6個月講緊係夠硬淨喎...我個仔成舊石咁我都係8,9個月先比佢坐下,因為有人比左架學行車我我咪擺起媽咪度,出去佢度先比佢坐,重要唔係次次有得坐~
你知啦,依家講緊既係話唔好比BB坐丫嘛~同埋我識得d媽咪話有比bb坐呀,初頭行路果時會好似坐緊學行車一樣腳尖掂地腳爭唔掂地架~因為佢地慣左坐o係學行車果度用呢個方法黎"行"呀...
我當玩具比佢玩下,可以圍住佢等佢唔駛4周圍攪野...
到10個月開始佢學行我都冇比佢坐了...
坐埋坐埋都唔知有冇2,3個鐘時間呀~
我個仔開始坐都係烏左個身去前面架,點整佢坐都係咁,佢自己喜歡我唔鬼理佢...之後就好d喇,佢知道架學行車究竟係點架啦嘛,鐘意點坐就點坐...like that>>

不過你個女烏前係因為佢細個...
乖乖地等下喇~呢d野玩唔過呀~一陣整親佢d骨就弊喇~

首頁

尾頁

跳至
熱門主題