自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

香港在亞運取到牌,但我....

但我都無什麼特別感覺,可能好多香港運動員都是大陸移民
有捨必有得 有得必有失

男爵府

畀面勳章

Re: 香港在亞運取到牌,但我....

無辦法,香港有幾多人可以吾讀書,24小時都練習丫,國家又吾會比飯佢地食既,吾讀書食咩,方力伸都去唱歌揾錢啦!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

係呀... 個時好似話香港 d 運動員一個月都係得八九千仲要日練放練, 出到去同人比賽又幾多個可以攞到世界級的賞牌, 出去做文員都係搵咁上下仲有得升同加人工仲唔使咁辛苦, 工餘仲可以進修下提升自己. 運動員生涯都係講緊十零年, 除非你本身出名又做到教練如果唔係再都唔知搵咩工做好, 國內又唔同, 到你退役時國家會按你的意願幫你去合適而又係你想做的嘢, 讀番大學都仲得.

eyan 寫道:
無辦法,香港有幾多人可以吾讀書,24小時都練習丫,國家又吾會比飯佢地食既,吾讀書食咩,方力伸都去唱歌揾錢啦!

民房

大部分大陸運動員退役之後,會做一些低下工作,因為無學歷,少數可以讀返書或者拍廣告或者做商業.係香港先至當大陸運動員係寶.

catjeffcat 寫道:
係呀... 個時好似話香港 d 運動員一個月都係得八九千仲要日練放練, 出到去同人比賽又幾多個可以攞到世界級的賞牌, 出去做文員都係搵咁上下仲有得升同加人工仲唔使咁辛苦, 工餘仲可以進修下提升自己. 運動員生涯都係講緊十零年, 除非你本身出名又做到教練如果唔係再都唔知搵咩工做好, 國內又唔同, 到你退役時國家會按你的意願幫你去合適而又係你想做的嘢, 讀番大學都仲得.

[quote]
eyan 寫道:
[/quote]

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

我又唔係咁諗
雖然香港比資源去訓練佢地, 但係如果佢地唔努力, 都唔會有獎, 逗份八九千蚊o既人工, 都算係自力更生啊, 總好過黎香港"握" 飲 "握"食

唔知你地仲記唔記得乒乓孖寶講過一番話
佢地本身都係國家隊, 但係, 國家咁多運動員, 而且乒乓隊更係人材輩出, 只要你稍為唔得, 就byebye啦。而且, 就算仲留得返係國家隊, 都未必會派你上陣(都係果句, 太多好勁o既後浪)。
所以, 落黎香港, 佢地最少仲可以去參加大型國際賽事。
咁而家都算係有d成績啊...
(當然, 你地可以唔信佢地o既說話)

我明白, 大家都對大陸人來港產子十分憤怒, 本人亦對此十分反感。但係, 近幾日, 我發覺部份人唔知係因為太過火遮眼, 定係乘機搞事, 出左一d太過份o既topic。咁盲目o既諗法, 咁我地同呢部份冇禮義廉恥o既人有乜分別?
sorry, off topic

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至