產前產後

跳至

首頁

尾頁

洋房

有無74年出生的準媽媽, 入嚟分享一下。

Hi, 我叫Yasmin, 係74年的準媽媽,預產期在7/07。

由似真似假的一刻開始……到Angle baby 的來臨。
你都可以在這裏留下一字一句,分享這280天的心情。
希望籍著這個小框框,為每位準媽媽帶起共鳴。

複式洋房

Re: 有無74年出生的準媽媽, 入嚟分享一下。

Hi Yasmin,

我預產期2/07,第一胎.

有bb頭三個月會容易倦,所以要休息多d,同埋唔好餓親,總之小食多餐就啱啦!

複式洋房

hi yasmin,

我都係74年出生的, 不過我係0607的媽媽, bb現在差不多5個月la!!!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

hihi!

I'm 0407 mami!

bb is kicking.. I cant really sleep :-(

洋房

Hi, Kerkermui

爭取多一些小休的時間,十五分鐘都好,個人都會精神D。

知道BB在肚裡KICK KICK,個種心情應該幾特別。
kerkermui 寫道:
hihi!

I'm 0407 mami!

bb is kicking.. I cant really sleep :-(

洋房

Hi Shirleymow,

嘩,個時坐月都不算好熱。

唔知你第幾胎呢?
shirleymow 寫道:
hi yasmin,

我都係74年出生的, 不過我係0607的媽媽, bb現在差不多5個月la!!!

大宅

其實由一開始有bb都應該多休息,因為到尾升仲倦呀.
因為一晚可能要去一至二之洗手間.點好訓都死呀.
我晚晚10去訓,到2點到便要去一次,到6點又要再去.
所以日日起身返工個刻都勁唔想.

複式洋房

Hello, 各位媽媽,

我又係74年的媽媽,又係07/07再做媽媽, 第一個係09/05 BB。 今胎好眼瞓, BB已有心跳啦!!

一齊分享下吖!

yasmin_ssc 寫道:
Hi, 我叫Yasmin, 係74年的準媽媽,預產期在7/07。

由似真似假的一刻開始……到Angle baby 的來臨。
你都可以在這裏留下一字一句,分享這280天的心情。
希望籍著這個小框框,為每位準媽媽帶起共鳴。

男爵府

hi 74 mani

我已經有2個細路,大仔2years 5 month,細女1 month 1 week,而家放產假到1月2日才返工 haha

洋房

hi, pig_bb,

唔知係雞bb定係豬bb呢?

嘩!重可以逗利是添。well, 要幫佢整番本紅簿仔, 等佢做一個理財專家。

知道有bb而來,我都是小食多餐。因為之前隨了正餐外,我好少吃水果同零食。現在正餐還加上奶類2杯(早晚),晚飯前兩款水果(通常大蕉和橙)-幫助消化。不過,唔知是不是吃得多,還是孕婦奶粉的影響,我早兩天(星期日零晨時分)又疴又吐,又唔想吃藥又唔想搽油。三個字,靠自己。

呢兩天bb吸少咗好多嘢,還剛踏入第8週 :-(

希望早一點吃番其他嘢嗱。

講番你:
你買齊哂d嘢未呀?32w開始已經可以全力準備了。
你會在哪間醫院生呀?

真期待!

別墅

hi, hi, 我都係74準mami。 小b會係出年2月頭出嚟啦,心情都有d興奮,就嚟會見到自己既bb。

依家好攰呀,個肚又大又重,e生話呀b都大碼架。

希望大家都開開心心咁渡過呢10個月,當中都有唔少嘢要煩、要擔心,身體又負荷好重,不過大肚係做女人既一個難忘階段。 我體會到當中既快樂,同埋感謝身邊既人既愛錫,希望你地都快快樂樂丫!!

男爵府

而家有得訓就訓多d,bb出世後有排忙

洋房

Hi 蕾蕾6382,

我覺得自己成日都想訓的時候是未知自己有bb的時候。
個時, 突然間成日都想訓。不過自己有做晨運,所以諗住夜訓原故。
但到咗4-5w開始,每晚都去一次廁所。(我是一隻懶訓豬,訓落張牀個刻唔訓醒都唔起牀)...... 依家......算罷......無計。始終有個小生命,所以無咗個儲備功能。

現在我會爭取每一個午睡。

你的預產期幾號呢? 希望早d訓番一覺好眠。
蕾蕾6382 寫道:
其實由一開始有bb都應該多休息,因為到尾升仲倦呀.
因為一晚可能要去一至二之洗手間.點好訓都死呀.
我晚晚10去訓,到2點到便要去一次,到6點又要再去.
所以日日起身返工個刻都勁唔想.

男爵府

你地諗住人奶定奶粉?

男爵府

Re: 有無74年出生的準媽媽, 入

我係0307既mami,依家日日都知亞bbo係度kick kick kick,我希望可以順產加餵人奶!!!!

洋房

Re: 有無74年出生的準媽媽, 入

Hi sasa1034,

我希望可以順產加餵人奶!!!!me too!
sasa1034 寫道:
我係0307既mami,依家日日都知亞bbo係度kick kick kick,我希望可以順產加餵人奶!!!!

洋房

Hi catmilkw,

Congratulation! 剛好造成一個完滿。"好", 也替你高興。

現在要多休息,因為消假後應該要pick up 好多嘢。

今次是第一胎, 知道會好辛苦(產前產後懷孕間),但作為女性,始終覺得這是一份天職。

catmilkw 寫道:
hi 74 mani

我已經有2個細路,大仔2years 5 month,細女1 month 1 week,而家放產假到1月2日才返工 haha

洋房

Hi catmilkw,

如果可以的話,最好比bb頭半年吃人奶,對佢抵抗力好d。

不過,聽d媽媽講,個"芝芝位"會吸到好痛。 :-(

我知道佢健康d, 大人都會開心d。
該用戶已被刪除

男爵府

餵人奶好呀,而家我仲餵緊,一日2-3餐其餘食奶粉,你地要有心理準備,食人奶的bb難湊d,因佢成日想啜又要抱,但抵抗力好d嘜都補返晒,祝順產和成功餵人奶

monkey&dogbb

好耐冇見你上0610月媽媽會

首頁

尾頁

跳至