跳至

首頁

尾頁

大宅

又無諗過幾時同bb報幼稚園

又無諗過幾時同bb報幼稚園, 因為我上網睇到d媽咪係bb未出世or剛出世已經報了幼稚園,

複式洋房

Re: 又無諗過幾時同bb報幼稚園

大宅

EMB 常見問題

6. 多大年紀的幼兒才適合入讀幼稚園?

一般三歲的幼兒,在身體及心智發展方面均達一定成熟的程度,故兒童足三歲才入學,是比較理想的安排。由於社會人士一般都希望兒童入讀幼稚園和小學的年齡可以互相配合,故由二零零一至零二年起,所有在九月入讀幼稚園的兒童的最低年齡放寬為兩歲八個月。

大宅

入到黃大仙, 都唔識求番支好簽
去以下 topic 溫書啦 -- waiting list for nursery, not for kindgergarten ar...

彥媽與你: BB讀書/學習交流站 (精華篇)

第一講 : 幼兒園 Nursery VS. 幼稚園 Kindergarten 有乜唔同呢??
=====================================
9) 幼兒園收生一般係以"先到先得"方式, 話要"interview" 都係傾吓偈而已, 有d家長會響小朋友 only a few months 就去報, 此舉主要係因為其中一團體 (救世軍) 係肯響 BB 有出世紙就收報名表大家才有錯覺話要好早報名, 其實好多 other groups (e.g. 基督教服務處, 浸信會) 都係 18 months 起先收表既....之後亦係"先到先得", 佢地收夠就唔收....有人走就又會 call waitlist 緊個 d 嚟讀

11) So if 大家唔係打算去考救世軍轄下個d 幼兒園, then 可以唔駛咁快諗住喇...又或, 可以就當先填張 form 去排住隊, 佢地都唔會依家就 call 你 interview 既 (放心), 都係等到 BB 18 months after 先會揾你....到時你地再決定俾唔俾小朋友去都未遲既

複式洋房

咁係唔係入左邊間nursery就等如直接升讀到該校k1?

大宅

我打電話比了幾間幼稚園啦, 他們都叫我明年9月 or 10月去報名,. 我朋友個女現不足3個月, 但佢都要到bb9個月時去佢想報的幼稚園先報學前班
可能每間幼稚園都不同, 因為我問的一間就要小朋友足了14個月先可報學前班.

子爵府

2024年龍年勳章

pooh_eva

哎....忍唔住我又要出嚟搭下訕......唔好意思... :mrgreen:

d幼稚園叫得你咁早去報只有一個原因, 就係佢越早 confirm收你, 即係 = 你要俾 $$$ (留位費) 咁佢就可以大機會d 去 lock 住d 學生, 因為好多人俾得錢都唔一定會轉, 除非真係有更好既...亦方便佢地計算學生人數等等...

反而個d"唔憂做"個d幼稚園你想早d俾 $$$ 佢駛佢都唔制架, 因為佢地知一收生就唔憂冇學生嘛...

大宅

彥彥媽咪終於出手啦

子爵府

2024年龍年勳章

lovelygin:

hehe.... 咪係...一講呢d我就忍唔到口架喇...本來都想唔出聲架....

首頁

尾頁

跳至