跳至

首頁

尾頁

民房

可以煲d咩呢.....

我屋企冇老人家可以教我,請各位幫幫忙話我知呢個時候可以煲d咩湯最好呢?!

複式洋房

Re: 可以煲d咩呢.....

1) 可以煲花膠雞湯

藥材 ===> 可到藥材舖買約20元說明煲花膠湯
花膠 ===> 2-3隻 (藥材舖買1斤 , 可分多次使用)
雞 1隻 OR 豬展30元

* 加新鮮螺頭2隻更鮮味

2) 雪耳栗米紅蘿蔔湯

雪耳 ===> 章州雪耳1個
豬展 ===> 30元內
粟米===> 2 個
有泥紅蘿蔔 ===> 1個

** 注意任何湯加2片薑 , 果皮小許 ( 浸軟 , 刮狼 ) .任何人 仕都何飲用

*** 此2款湯水 , 可一家大細飲用 !

** 大肚女士 , 凡膠汁必補 **

有錯別字 , 請見諒 !

民房

Zi,
阿膠燉瘦肉,對於安胎很有功效, 我現時都隔日燉來飲的

阿膠 - 3錢(約十克)
瘦肉 - $10
清水 - 約2飯碗水
清燉2小時即可

中醫教我燉架, 你都可以試下~

大宅

可以煲牛骨湯, 加蕃茄薯仔.

伯爵府

以上果幾款湯都好好呀,多謝大家的提供先,不過我想問下......咩叫阿膠呢??同花膠有什麼分別架???係邊度有得買呢???唔該哂!!!!

別墅

when will be the most suitable time to eat 阿膠?
I think it is used only when new baby born tim

洋房

係這個網頁找到一份中醫師的湯list, 希望大家有用 ^_^
Sarah

關醫師的孕婦湯水 (中醫師公會會長關之義醫師)

婦女懷孕後, 脾胃即受阻, 運化遲則生濕, 濕則生熱, 熱則易動, 血動則胎不安。~
1. 淮山扁豆湯~
材料:淮山 一兩~
炒扁豆 一兩~
陳皮 一角~
排骨 十二兩~

煲兩小時, 幼鹽調味, 飲湯吃肉~

健脾袪濕, 順產安胎, 令孕婦增進食慾, 有助消化吸收養料, 運化水濕, 消除疲倦懶散不適
, 養胎長胎。~

2. 苦瓜黃豆排骨湯~
材料:苦瓜 一斤(亦可以乾苦瓜三錢代替)~
黃豆 二兩~
陳皮 一角~
排骨 十二兩~

煲九十分鐘, 黃豆腍熟, 幼鹽調味~

建脾清濕熱, 預防及對孕婦濕疹的治療有幫助~

3. 寄生蓮鬚雞蛋湯~
材料:桑寄生 二兩~
白蓮鬚 三錢~
熟雞蛋 一隻~
去核紅棗 十粒~

清水七碗煲一小時, 幼鹽調味~

補益血氣, 舒筋活絡, 防止孕婦血虛夜睡抽筋, 胎動不安.~

4. 蓮藕杜仲牛尾湯(可以豬尾骨代替)~
材料:蓮藕 一斤~
杜仲 五錢~
金狗脊 一兩~
陳皮 一角~
去皮牛尾 一條~

煲兩小時, 幼鹽調味, 強腰補腎, 安胎補血, 對孕婦腰脊痠痛, 腰膝無力, 夜尿頻密的治療
有幫助.~

5. 安胎艾葉雞蛋湯~

材料: 白蓮鬚 三錢~
艾葉 二錢~
白烚蛋 一隻~

煲45分鐘, 可加鹽或加冰糖, 咸甜隨意~

功效:專治子宮不適, 胎動不安, 三至六個月, 每星期飲2-3次, 六個月後每星期飲一次, 有
助安胎順產~

6. 蟲草響螺湯~

材料: 冬蟲草 五錢~
淮山 一兩~
新鮮響螺 一隻~
或急凍響螺頭兩隻~
陳皮一角~

煲三小時, 幼鹽調味~
功效:滋陰潤燥, 健脾補腎養肝, 滋補養胎.~

7. 陳皮稀粥~

材料: 陳皮 兩錢(浸透切絲)~
白米 適量~

煲成稀粥~

功效:健胃止嘔, 化氣降逆, 專治妊娠嘔吐~

8. 養心安神湯~

材料: 百合 一兩~
原粒蓮子(連皮及蓮芯)一兩~
玉竹 一兩~
白烚蛋 一隻~
陳皮 一角~

煲45分鐘, 蓮子腍後加幼鹽調味~
功效:寧心安神, 潤燥助眠, 清心火~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 育兒性格勳章

想請問花膠係煲之前可以點處理, 係咪要浸ga, 要浸幾耐呢?
聽講花膠有分公同乸之分, 買邊種好d呢?
Thanks.

男爵府

睛靈勳章

野人好索子
阿膠即係驢皮(黑色一小磚)山東出產,花膠係大魚的魚肚。海味舖有得賣。

伯爵府

lwshsarah

多謝你呀,我搵左好耐都搵唔到,依家有好多湯水可作參考啦,唔該哂!!!!

伯爵府

唔該你的資料!!!

euniceyung 寫道:
野人好索子
阿膠即係驢皮(黑色一小磚)山東出產,花膠係大魚的魚肚。海味舖有得賣。

民房

謝謝咁多位既賜教,夠用了~~ 多謝多謝~

首頁

尾頁

跳至