夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

真係好興!!! 好唔開心

我同62, 99叔仔, 姑奶一齊住咗一年. 末結婚嘅時候同佢哋感情都一般. 因為99好爛賭, 大洗又扮嘢(叫我老公幫佢還債一時話自己撞鬼, 一時又話食咗藥唔知自己做緊乜先去賭等等) 所以我唔like99. 本來我唔想一齊住但係層樓係我老公供嘅. 管理費, 差餉乜都係我老公比. 我哋兩公婆無多餘錢再去租屋!!!

搬去第二日99一朝早就捉我入厠所, "教"我洗衫摺衫. 雖然我有d反感但係心諗99要返工(我係home office唔洗返公司)一齊住無所為啦! 之後當然係叫我煮飯, 吸塵............. 做家務都算嘞, 99乜都要話事, 最恐佈我同老公出去食dinner, 佢都發爛話屋企嘢無人做喎. 連我買件衫都要話顏色差, 要我攞去換!!! 我梗係reject啦.

到我有咗BB, 份工好忙又小小見紅, 所以我淨係做番洗摺衫, 其他嘢俾番無所事事嘅62做. 點知99日日放工返嚟, 唔係黑口黑面唔食飯就係話自己唔舒服唔煮飯. 我老公返咗工, 99即係單打, 明串乜都齊.

婆媳問題都算, 99個排又去賭, 當然家無寧日. 最好笑99從出賭壇嘅原因竟然話無錢洗喎 大佬呀佢大洗又爛賭, 成份人工比你都唔夠啦! 終於因為99再賭我兩公婆即刻搬咗!!! 我老公都應承唔再比額外錢99, 大家劃清界綫.

點知無耐99日日打俾我老公又話病又話自殺. 到我入醫院生仔, 99竟然當無事發生過, 嚟睇BB. 我出咗院99仲諗住日日上我屋企睇又話要同62帶呀B出去............我梗係同老公發爛啦! 99試過因為賭錢突然失踪幾日喎. 我真係唔想99同呀B接觸咁多.

最興係我老公好似唔記得99嘅衰嘢咁, 成日想俾呀B佢見. 頭先仲比我係老公個袋度發現咗99屋企d水,電煤氣費單. 即係呢d嘢又要幫佢交埋 我真係超興! 我嗰B幾個月大, 用$越嚟越多, 我為咗呀B平時都睇往銀包做人. 我好唔開心老公竟然咁愚孝, 人哋扮吓嘢佢就乜都幫99俾仲要唔比我知. 未搬嗰時已經成日為咗99嘅開支同老公嘈. 估唔到搬開咗有埋B佢都係老豆老母緊要. 真係好失望, 好sad.

大宅

Re: 真係好興!!! 好唔開心

GiGi_Ma

有個咁既往99 / 阿媽,真係家門不幸 同埋你老公係咪愚孝左d呢

男爵府

GiGi_Ma 寫道:
.....大洗又扮嘢(叫我老公幫佢還債一時話自己撞鬼, 一時又話食咗藥唔知自己做緊乜先去賭等等).....婆媳問題都算, 99個排又去賭, 當然家無寧日. 最好笑99[size=medium]從出賭壇嘅原因竟然話無錢洗 大佬呀佢大洗又爛賭, 成份人工比你都唔夠啦! ......
又話病又話自殺......99試過因[size=medium]為賭錢突然失踪幾日喎. 我真係唔想99同呀B接觸咁多.......

我諗你一定要同你老公4466拆掂佢,否則點知幾時會過完大海帶多兩個朋友仔返黎同你地say hello
D爛賭既人賭錢原因真係因為無錢,所以想到以小博大嫁,快D叫的你老公幫佢打介賭熱線啦

珍珠宮

有冇可能對妳老公實行經濟封鎖呢?
用軟功, 話而家阿B出左世, 開支大左, 叫佢將大部份人工比晒妳, 留返足夠佢返工車錢,食飯錢, 少少零用錢, 其餘既妳分配點用!

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

禁止訪問

複式洋房

GiGi_Ma :

同你老公講:99咁爛賭=將D$派比人洗,點解唔比自己個孫洗呢?
你再同老公講:你比$99=幫99派$比人洗,點解唔比自己個仔洗呢?

你要用無奈的語氣同佢講,男人受軟唔受硬
佢聽到你問,就算唔回應你,唔答你,佢個心都會呻笨

子爵府

好媽媽勳章

其實每個人睇法唔同...你老公都係因為個個係佢阿媽...大家係一家人...佢無理有見死不救...如果個個係你阿媽...或者你都忍唔住會幫佢...或者你可以從另一角度睇你老公...你老公未必係愚孝...只係有情有義...

[url=http://lilypie.com][img]

民房

"過完大海帶多兩個朋友仔返黎" ............ 試過幾次啦:evil:
介賭熱線我諗幫唔到佢啦, 比把刀佢斬咗對手好過

grand2005 寫道:
[quote]
GiGi_Ma 寫道:
.....大洗又扮嘢(叫我老公幫佢還債一時話自己撞鬼, 一時又話食咗藥唔知自己做緊乜先去賭等等).....婆媳問題都算, 99個排又去賭, 當然家無寧日. 最好笑99[size=medium]從出賭壇嘅原因竟然話無錢洗 大佬呀佢大洗又爛賭, 成份人工比你都唔夠啦! ......
又話病又話自殺......99試過因[size=medium]為賭錢突然失踪幾日喎. 我真係唔想99同呀B接觸咁多.......

我諗你一定要同你老公4466拆掂佢,否則點知幾時會過完大海帶多兩個朋友仔返黎同你地say hello
D爛賭既人賭錢原因真係因為無錢,所以想到以小博大嫁,快D叫的你老公幫佢打介賭熱線啦 [/quote]

民房

re:小寶貝兒

唉! 佢一出糧autopay供樓, 管理費, 之前幫99還債又借咗loan............講真都所剩無幾. 咪就係咁先嬲囉仲幫99比乜費乜費

民房

re: joyjoymm

幾無奈嘅說話都講過, 因為我真係好無奈.
我同佢講99當你傻仔,,,,,,,,,,
我老公係我面前就講以後咁理................
但係同佢老母講又第二樣嘢
唉真係好煩好激心

大宅

其實你老公都好慘,手心又係肉手背又係肉,站係你立場就梗係覺得你老公好傻,但係有個咁既阿媽佢都唔想,始終血濃於水,好難話唔理就唔理,如果我係你,我就會收埋晒d錢,一有機會就同老公攞錢,盡量將屋企d開支比佢負責,等佢想幫都無錢幫,亦都無必要為呢d野同佢嘈或者攪到自己唔開心,千祈唔好意氣用事 :mrgreen:

民房

呢樣就係我最驚嘅嘢囉
所以佢唔洗妄想我俾bb佢帶去街

[quote]
weima 寫道:
千奇唔好俾bb單獨同99去街,賭仔賭起上黎,乜都唔記得,帶bb去賭已經唔好,萬一輸左大錢,唔敢講佢會唔會抱走bb,迫你地同佢還錢。呢d故事我聽過好多,防人之心不可無。

民房

佢有情有義, 我都要食飯架
我唔食飯我個女都要飲奶啦

onon1022 寫道:
其實每個人睇法唔同...你老公都係因為個個係佢阿媽...大家係一家人...佢無理有見死不救...如果個個係你阿媽...或者你都忍唔住會幫佢...或者你可以從另一角度睇你老公...你老公未必係愚孝...只係有情有義...

別墅

你應愛屋及烏,他母子的事你不宜多言,免傷 夫婦感情。應從正面欣賞其顧家,你和BB更感其給與你們安全感。
至於,錢財方面,若覺沒安全感,可默默革命,攞得幾多得幾多,暗地替他儲蓄,作一家不時之需。
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

別墅

我都明你點解會咁嬲, 不過你老公咁做都証明佢係一個顧屋企

複式洋房

男人係甘架啦!!!
我好明白,因為我老公都係甘,唔識say no!!!
因為老公收入小左,要供樓,二個小朋友讀書,已經入不敷出.
如果99問老公攞$$$,就算佢自己無,佢都會同我相量,有時99問我攞,佢又話我點解唔拒絕喎!!
總之就好麻煩!!

首頁

尾頁

跳至