論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

比唔比工人買電話好???

我個bunbun做左九個月, 佢同我講今個星期日放假會去出一部手提, 我其實唔係好鐘意, 但又好似無權阻止佢買, 佢應承工作時間內唔會使用, 但我成日唔起屋企, 佢仲要有時幫我接送囡囡去99度,都幾擔心, 應該點做???
BunBun話宜家先出已經好遲, 係咪個個工人都有電話? :-(
;-)

禁止訪問

好媽媽勳章

Re: 比唔比工人買電話好???

子爵府

醒目開學勳章

IOUbabe 寫道:
BunBun話宜家先出已經好遲, 係咪個個工人都有電話? :-(

佢咁講咪即係做表面工夫你睇囉!

佢地可以一個月用萬五分鐘,走數幾萬都面不改容!

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

agree~我個買左都唔出聲,比我見倒問佢先講.
sweetcouple 寫道:
你俾唔俾, 佢都會買架啦..........反而, 同佢講明(最好響rules寫明)工作時間唔俾用電話仲實際啦~

洋房

我個bun做左3個月巳有電話, 我知道後收左, 話rest day 先比返佢.

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

你地只係rest day比佢,定係晚上都比返佢,我怕佢晚上講電話至天光,可唔可以只係rest day才給回她 ?

別墅

我祇同佢講祇可以在佢休息時用,就算用天光都係佢自己事,祇要唔影響工作無理由唔俾佢用。但你可以同佢講明若果影響工作會有乜後果,如果佢珍惜份工白自然會知點做。反之就算收起佢手提佢都有辦法偷懶,大家互相尊重可能效果更好。
其實我唔知工人有無用手提,總之做好工作就得。

男爵府

我個新

民房

因為我屋企無裝有線的電線,有時出街買d野都好,如果bb有乜事佢搵我唔到,所以印印黎左二個月後都買左張卡同比部舊電話佢用。自從佢有左電話就一日到黑袋住,d電話仲多過我!我成日話佢,佢就將個電話鈴聲關左,但係部舊電話係會有d藍燈閃閃下所以我都知佢電話響,真無奈!

洋房

我個工人都偷偷地出了電話,是我在她放假時在她的衣櫃內看到差電器和電話盒發現的. agent叫我沒收她的電話,但我覺得這做不太好,她在我面前不用,不拿出來,電話也不響就算了.當不知道罷. 但如果有一天她當場被我捉到她有電話,我就一定會沒收.
但不知道工人是怎樣出電話的呢?要住址證明嗎?她是如何取得帳單的呢?又如何交費呢?怎麼不見有月結帳單寄給她的呢?

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

有passport 好似吾使住址證明都出得 不過好似要比按金

大宅

我個工人未有電話﹐我已經諗定佢出的話就同佢講要收佢charge電費

男爵府

好媽媽勳章

我個菲傭前兩個月到港時已經帶左個電話來啦,不過後來壞左,前日又見佢買左個新,都唔明佢地又話要還錢,又要儲錢,得個$3400,仲有錢買電話

洋房

我個印印同Agent有協議不可有電話,佢一黎我到已經有電話。開頭想算拉,俾D自由佢,不過後尾發現真係唔得,佢做野失魂落魄咁。最終Agent叫佢已後唔可以有電話。我覺得電話真係好影響佢。

大宅

Do not let your maid buy mobile phone. My last maid always talk to her friend on the phone and I fried her.
This time, I told the agent that I do not want my new maid to have mobile phone. However, when my new maid came, she already has a mobile phone. The agent asked me to keep the phone. My maid knows that I fried the last one because of the phone. After a few months, I think that she might need to use the phone and I gave her back. I thought she was OK but since then, she always send SMS to Indonesia/friends DAY and NIGHT. She put the mobile phone in the washroom and pretends to go to toilet every 10 minutes. I asked her not to hide in the toilet and send SMS all the times, it seems she doesn't listen. I don't want to fry another one coz it is too expensive.

If it is possible, don't let maid buy mobile phone. Yes, 電話真係好影響佢.

洋房

但工人的passport在agent度,她怎出電話呢?
用儲值咭?即是買一張指定數額的電話咭?是插咭的嗎?可在本港用或打去世界各地也可以?

洋房

儲值插咭 do not need passport.

首頁

尾頁

跳至