想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問"送子觀音"在那裡? 要帶什麽?

請問"送子觀音"在那裡? 要帶什麽?

大宅

Re: 請問"送子觀音"在那裡? 要帶什麽?

我唔知個個係唔係"送子觀音" , 不過上次有相士叫我去
紅磡蕪胡街個間觀音廟拜個個觀音.你可以去試下.

男爵府

好媽媽勳章

Re: 請問"送子觀音"在那裡? 要帶什

我都好想知.....

之前好像有bk sister有topic講過:不過而家已經搵唔返。
好像有2個地方,唔知各位sister再提供d資料呢??

複式洋房

我上次有copy bk sister post o既地址,唔知妳o地有無用.

"坐擁芙蓉山的觀音巖,遠離人煙,其「有求必應」的靈驗事

大宅

i went there before, but cannot find 觀音巖 :-(
anyone can help ?

複式洋房

我去過,但那裡很偏僻,可能個時是平日下午四點,一個人都無,要上山的, 比較危險,所以最後無上去,搭番車番屋企 :cry:

大宅

BK Milk勳章

有冇人知帶d咩去呢 ??????????????

大宅

bbiibbii

我帶了一份觀音衣,香燭,生果!但去到觀音處他們說清香一注已足夠

大宅

tm 218

http://brothersystem.net/dragonken/design/tsuenwan_website/view/H.htm

http://www.singpao.com/20051101/feature/776203.html

我是去這間的

別墅

我同老公去過荃灣芙蓉山了, 都幾易找到(遇到個好心人教點行上山), 及有路牌指示. 一路行上山就只有我倆, 好靜, 要小心, 最好有人陪, 我都一路行, 一路驚.

其實觀音巖係私人地方, 要按門鈴, 有個師傅開門比我地入去拜(內有二隻大狗及幾隻貓), 但地方好清淨, 環境都幾好.

我地拜完之後, 師傅叫我地捐錢, 有幾個價錢, 這是私人捐助, 不能報稅之用, 所以覺得有點奇怪. 我地念住捐500, 但師傅就不停叫我地捐1000(因捐1000可以有七天唸經時讀埋我地個名, 但與求生BB無關係), 無現金又話可以入戶口過數. 我倆都覺得有點強人所難, 但最終我地都係捐左1000比師傅, 老公話當比師傅做經費用.

不過, 師傅話, 如果有心, 最好多d上去拜下喎, 唔係拜一次半次便得, 最重要係有心.

希望大家快d有bb啦 (包括我自己)!!!

男爵府

嘩!好似有d揾笨喎!
其他去過o既sister,係咪都有要捐錢呀?!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

香油錢唔係隨心俾既咩?? ?-( ?-(

如果無錢, 係咪唔駛求送子觀音呀 觀音唔係普導眾生咩??

大宅

我之前去過,但沒有叫捐錢,只不過我在該處見到一張海報提及新春海上放生的活動,當時師傳都係到,但她並沒有叫我,都係我主動問情況,她後來都替我講解,之後我就捐咗小小錢 $100 ;其實功德都係隨心啫,其後我都無再捐其它了!

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

男爵府

whywai:

咁你係咪都要按門鈴才有人開門比你入架?

大宅

係,但我都好怕佢地隻狗,好恐怖...老公話咁惡先可以看門口喎!

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

複式洋房

好媽媽勳章

我2星期前都有同老公去觀音巖,有一個後生的師傅(女的),
她都有開口說話買懺悔位,有幾種價錢,$100,$300,$500,$1000,&$3000,(一個位價錢),他要我買4個位,他因為知我好想要bb,說$3000一個是最好的,
我同我老公不知點好,我說$100可不可以,即$400,他又說可以,我給了$400,我叫她幫我解纖,她好像不懂解,依依鵝鵝,
我張纖係中纖,他說我之前的阻礙己沒有了,希望快d有bb啦.

別墅

其實我倆都覺得有d奇怪, 因為我地帶左一個送子觀音金像去, 想作福, 放在屋企可以日日拜, 可能師傅見我地帶個真金既觀音去, 又問我地買左幾錢 (麥師傅唔係六根清淨?? 又要知道幾錢既??)

算啦...平時我地都有做開善事, 又有捐錢, 今次$1000當比師傅作日常經費用囉.

大宅

我去的時候大門大開,沒有貓狗,沒有叫捐錢...
上山的路好易找,沿途同老公欣賞風景...
我只是取了他們清香三注,誠心跪拜,捐了幾十蚊香油罷了,一直沒有人跟我們傾談...

複式洋房

Yesterday at noon, My wife and I went to the temple by 85 route minus bus . There is no dogs and cats and the environment made us peaceful . We brought some incense for our worship. Nobody requested us to donate anything. We are ready to get a BB for over one year but can't still . We hope the "觀音" can help us...... :cry:

大宅

FatFatPig
我和老公上去兩次也沒有大師要我們捐錢喎! 只是入了少少去香油箱而已

首頁

尾頁

跳至