意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 1|主題: 77756

跳至
BB 成日傷風咳(斷續5個月),求救!!

洋房

國民生產總值:87

BB 成日傷風咳(斷續5個月),求救!!

BB 17 個月大,經常傷風流鼻水,又咳又有痰,5個月嚟睇咗5次醫生,食藥好返唔夠一陣又病過,好頭痛,請問有冇辦法改善,拜託幫忙! :cry:

伯爵府

國民生產總值:15505

Re: BB 成日傷風咳(斷續5個月),求救!!

煲啲川貝佢飲,止咳好好

男爵府

國民生產總值:5707

長遠之計,不如你試吓比魚肝油bb食,增加bb免疫能力啦!
因為我澳洲個家姐,搬咗新屋之後因為新屋比較涷,佢個女成日都病,好似你個bb咁,仲要次次都會發高燒,已經湯水無間,又成日界口都唔得,最後試食魚肝油又ok,真係病少咗喎,咁梗係食果隻最耐曆史(橙汁味好好味),同埋要一路食住囉!!!

該用戶已被刪除

子爵府

國民生產總值:12006

好媽媽勳章

除左身體保健,仲要留意家居及著衫習慣
著衫唔一定多同厚就好,著太多焗出汗都會攝親.一件貼身棉質底衫,呢件最保暖.+一件衛衣厚度面衫(睇天氣,涼d厚少少,熱d薄少少)一條棉質褲.出街加件外套就得.保持屋企空氣流通,唔好太通風或太焗.每日下午兩點零三點(呢段時間陽光無咁猛烈)帶bb去公園玩下晒下太陽,一來吸下新鮮空氣,二來太陽光都有維他命,唔使驚紫外光(呢個要長時間唔郁先會有影響)多走動抵抗力多就少d病痛.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

洋房

好彩佢又冇發高燒,但因為鼻水倒流影響呼吸,夜晚成日醒,同埋鼻水由朝流到晚,鼻哥仔都抹損晒,好慘! :-(

洋房

已經食緊100%猴棗散,但都係有痰呢! :-(

子爵府

國民生產總值:13190

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有冇可能係鼻敏感?我囝囝19個月大,都係咁,初時以為傷風咳,后來e生話係鼻敏感.

大宅

國民生產總值:3602

我個女都斷續二三個月咳同小小鼻水啦...又係有食100%猴棗散...都唔work...好煩...睇西e睇左十次多啦! 而家暫時唔睇西e住...食緊猴棘散...我個女係訓教先咳得勁>< 好煩...
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

伯爵府

國民生產總值:19237

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

my son also like that 斷續 傷風咳 arround 2 months, anyone can help us? :-( :-( :-(

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:3449

Candy& Boris

我bb而家九個月大, 常常打噴次, running nose, 有咳, 都係無燒, 睇醫生兩次 食晒藥, 無久又再來, 我想佢又係敏感....應該點樣醫呀....

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

大宅

咁係日日要食, 定係發作時食呢....

海水? 噴藥 ? 那裏有呀...
謝謝

Candy&Boris 寫道:
如果係鼻敏感,就要食敏感藥,再用海水和噴藥作為預防。

別墅

國民生產總值:625

曾開心 寫道:
有冇可能係鼻敏感?我囝囝19個月大,都係咁,初時以為傷風咳,后來e生話係鼻敏感.

mingpojean,

我估你bb多數係鼻敏感!

試下找尋下屋企有冇致敏原, 例如枕頭, 毛公仔, curtain.... 室外空氣唔好就唔好開window, &要開空氣清新機!

該用戶已被刪除

大宅

唔該晒呀,

原來海水要來洗鼻, 等我買來試下先....

洋房

多謝晒咁多位寶貴嘅意見,

該用戶已被刪除

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.