少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

3歲囡囡, 成日話要做番BB, 點好呢﹖

我囡囡3歲, 有個2個月既堂細佬, 成日話要做BB, 又唔俾我抱堂細佬, 點算好呢﹖謝謝﹗

大宅

Re: 3歲囡囡, 成日話要做番BB, 點好呢﹖

你同佢講"你依家都係bb黎ga,不過係大bb"

別墅

你囡囡係咪獨生女呀....佢大有可能係"吃醋", 想霸住媽咪(以及其他家人)唔俾佢鍚其他小孩, 對於3歲既孩子來講十分正常, 如果佢自出娘胎以來都係萬千寵愛在一身就更明顯, 現今卻被新家庭成員搶走了所有注意力.....可以按你囡囡既能力去指派的簡單任務(扶著奶瓶, 取毛巾尿片等等)俾佢幫手照顧bb, 一來可以消耗精力, 二來佢完成任務可以賺取成功感(再加上家人要稱讚佢有出心出力幫忙), 相信佢會好享受成長既樂趣, 唔會再唸著做番bb來爭寵....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔之前都係咁,但而家無lu,仲好錫表弟.
我仔而家3歲半,表弟4個月大,之前都話要做番bb,要著片,唔行要我抱,一係就話要用"咩帶",總知表弟點佢就點.
但我就同呀仔講拿:要做番bb得無問題,但係wo你係哥哥lai wo,你要幫手教表弟wo,表弟咩都唔識.
仲有wo如果你要做番bb呢無得番學la,因為學校唔比bb番學ka,仲有wo又唔可以食餅wo,仲要係你好鐘意食嗰隻餅呢無得食wo.
因bb無牙仔wo.
咁我就講左3-4次呀仔就唔再話做bb,仲幫手湊tim,又好錫表弟.

首頁

尾頁

跳至