母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

全母乳b 的大便

我阿b 食全pump 母孔, 每2 日就一次過大便, 可以床單, 包被濕晒, 要用成 3-4 張片先得, 但係d 便便望起o黎正常, 阿b 又無唔正常, 食得訓得玩得. 不過咁痾法, 我有d 驚, 你o地有無人都係咁?

大宅

Re: 全母乳b 的大便

我阿B頭三個月都一日起碼兩次NG NG,之後就有時多過一日先有,都係儲埋一次過,氾濫。。。我諗大個,容量大左,無痾得咁密。你B幾大呀?食得玩得唔洗擔心啦!

大宅

buibui,
氾濫成點呀? 會唔會d 被仔, 床單都出事?
我個b 今日 2 個月大, 佢連放個屁都好似好辛苦咁, 叫到鬼咁嘈, 訓o左都痾屁醒. d 大便就一次過咁痾, 次次嚇人, 有次直情由佢o係換片墊度痾 (因為換換o下佢又o黎), 咪係咁不停抺o羅, 痾o左斷斷續續都有5-7 mins o架!

大宅

我頭個三個月都成日同佢MASSAGE個肚,所以開頭無儲咁耐先痾,佢每次都痾好耐架,所以我會等10min先換片(其實大人都要一段時間先痾完啦) 。我未試過漏出黎,不過都聽好多人會係咁,個個B吸收力唔同,我阿女D大便唔算好"水",同埋片都好緊要,你試下用NEPIA,我覺得呢隻初生都幾好用,夠長又闊。。。人奶BB最好唔好用PAMPERS。。。

大宅

buibui,
唔該呢! 我呢 2 日開始一得閒就同佢massage, 好似又真係痾密o左, 每次又唔會太多, 睇怕都要一路咁做先得.
我放棄 pamper 好耐 lu~ 漏都想死... 多多床單都唔夠用. 家o下用緊 huggies, 都ok.

男爵府

我臭b試過o岩o岩婆婆同佢沖完涼, 著緊片佢就all, 婆婆比佢殺一個措手不及, 褲, 毛巾同床單全部遭殃, d片爆完一條又一條..all到第4條片先all哂..
經過呢一役, 我開始鬥佢all c..

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Sorry 我想問﹕我仲以為Pampers NB俾初生BB係最好﹐已經買佐兩包﹐仲諗住買多D﹐原來係會漏得甘緊要架﹖

buibui 寫道:
我頭個三個月都成日同佢MASSAGE個肚,所以開頭無儲咁耐先痾,佢每次都痾好耐架,所以我會等10min先換片(其實大人都要一段時間先痾完啦) 。我未試過漏出黎,不過都聽好多人會係咁,個個B吸收力唔同,我阿女D大便唔算好"水",同埋片都好緊要,你試下用NEPIA,我覺得呢隻初生都幾好用,夠長又闊。。。人奶BB最好唔好用PAMPERS。。。

複式洋房

我个女2个多月了.全母乳BB.现在用FittiI的片,又便宜又好用.HKD62/54片.M码.
现在,她每天早晨起床8点左右就帮她"兜"屎尿,有好多呢,下午或晚上再一次.这样片片好干净,只有尿尿,一天只用换5片左右.又可以培养BB定时排便的好习惯.
sanlap 寫道:
我阿b 食全pump 母孔, 每2 日就一次過大便, 可以床單, 包被濕晒, 要用成 3-4 張片先得, 但係d 便便望起o黎正常, 阿b 又無唔正常, 食得訓得玩得. 不過咁痾法, 我有d 驚, 你o地有無人都係咁?

洋房

我bb2個月了,用pampers都試過幾次漏ngng
而家改用s碼
佢d ngng好似蟹黃翅溝水o甘,
習慣一連氣痾2-3條片,
每次都山洪暴發,
谷到面紅耳赤,訓左都谷醒,
睇完先知呢d係全人奶b的特徵
佢成日"攏屎"好辛苦,
請問有mug方法另佢唔使o甘辛苦?

別墅

人奶已經是便便容易的拉,如果飲奶粉更用力,其實媽媽不用擔心,bb自己是可以處理到呢個小問題
我的小姨甥仔,好可愛呀

男爵府

我仔用pampers ok wor, 唔同cutting fit唔同o既bb

複式洋房

我b囡唔知點解成日放屁, d便便又稀,
尋晚又一次換幾條片,
有無mami都有咁既情況?

大宅

原來都有唔少人係咁, 我都無咁擔心. 自從一日同佢massage 多幾次之後, 好似又好o左喎.
gundam_z123, 你都可以試o下 massage, o係佢肚臍下方, 順時針同佢打圈按, 可以用baby oil, olive oil, 咁就再舒服d. 你會發現, 按完之後 ng ng 多d, 屁又多d, 但係阿b 會開心d.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊