母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

我個B每次吃奶都會瞓着,而且只得五分鐘,點算?

救下我啦! :-( :-(
佢而家十七日大,每次只飲2安半,4粒鐘一餐。試過要格5個鐘先食一餐。夜晚12點哭到朝早5點,我好想死呀!

大宅

Re: 我個B每次吃奶都會瞓着,而且只得五分鐘,點算?

唔使咁擔心,1安都聽過,只要佢有重,無問題。。。

我阿女14日,夜晚都係5個鐘,兩個月都係食3安。。。健康就得架啦!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

thanks so much!!!!!!!

大宅

Re: 我個B每次吃奶都會

我囡囡而家21日大"....一次都係食1安-1.5安咋"...
我次次都2個鐘叫醒佢食一次"....你等佢喊先餵定睇鐘餵呀?
有時囡囡1個鐘就醒左喊食奶...我都會餵比佢食架"...
加油呀"...

珍珠宮

我三個鐘叫醒佢食三安,佢次次都食成粒鐘。遲下遲下,每日只食了六餐奶,如果等巨喊先食奶,一等就等了五句鐘。請問有吔解決方法。

複式洋房

你喊定呀b喊
其實一餐半餐隔5個鐘先食奶都好正常,我呀b有時都係咁!
如果餐餐係咁就唔係咁好,可能佢暖粒粒訓得太舒服唔願起身,你可以攞開佢d被或者幫佢換吓片整醒佢!

其實唔一定要2個鐘叫佢食奶,佢肚餓一定會食!我初初因為太刻意要呀b每2個鐘食一次奶,而佢又唔肯食,搞到自己情緒低落,驚佢餓死,都喊到死死吓!

後尾我都唔理佢.等佢喊先餵, 有時仲等佢喊耐少少先餵佢.等佢餓吓,佢就會搏命食,你可以同佢傾吓計,話比佢知要食多d,如果唔食媽咪就唔餵你.餵其他bb.佢好以會明咁!

我呀b依家2個月大,我不知幾想佢由夜晚12點訓到朝早5點!

其實真係只要keep住每日有5,6條片同埋呀b有重到,幾多個鐘先食奶真係唔係咁繄要!

千其要放鬆d,保持身心愉快,加油努力!!

珍珠宮

當然係我喊啦! :-( :-( :-(

真係多謝你呀!我試吓放鬆啲啦!因為我真係好辛苦呵!

別墅

如果bb一日濕片片唔夠五六條(個多兩個月大時)就最好兩個鐘叫佢食一次啦.. 片及大便夠數就唔好太介意要唔要兩個鐘, 因為媽媽會好辛苦..

果時姑娘教可以用隻手(而家天氣涼了, 手會凍d仲好)模下佢d頸仔, 或者彈下佢隻腳板都得...好似好殘忍, 不過真係幾work呀.. 不妨試下呀..加油呀!!!!
有興趣看更多正向親子管教自家實習經驗? 一起為和諧親子關係而努力!
http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]/

大宅

onlok,

keep going!!呢度好多媽媽都會支持你架 :-P 最緊要bb有重, d片片夠, 就ok嘞!! 最初可能覺得不太實在, 但你會慢慢習慣架嘞!! :wink:

複式洋房

我bb都係飲得好少,快2個月啦都係飲得3安,有時會2安幾,偶然會4安。有時掛住訓5-6個鐘都唔起身飲奶。我經常都好矛盾比佢訓呀定叫佢起身飲奶
試過叫左佢起身但飲得好少又訓過 :-(
成日都因為飲奶問題困擾 :cry: 特別係見人地D BB話飲5安6安時,就特別心痛,只係人地既一 ,好驚佢唔飽呀 :-(

珍珠宮

真係多謝大家.
我嘅心情同Sophia一樣,真的 矛盾

我再努力試下,多謝大家支持吓

複式洋房

我呀b依家都係2個月大,佢都係食4oz,有時3oz,所以都唔駛太担心.其實bb同大人一樣,有時會胃口好d,有時會差d,
個個b都唔同,有d大碼b咪要食多d囉,仲可能會超重tim.
只要bb健康就得(呢個係我餵人奶嘅宗旨)

珍珠宮

thanks so much ~.<'

大宅

我bb同你情況一樣呀,啜啜下就訓著,有時只係啜得5分鐘

我好擔心呀 :-( :-( 見到佢面仔都瘦過之前岩岩出世

依家2幾日人仔 見到佢瘦左好唔開心好想俾奶粉佢呀 :-( :-(

珍珠宮

me 2, 但我泵人奶出黎用樽餵。好少埋身,因佢唔肯,除非瞓唔醒分唔清啦!
大家一齊努力啦! i also support u !

hope all the baby heathy and happy !

大宅

唔知可唔可以幫到你......

click here

珍珠宮

thanks so much!
i try try today!
Hope eveythings okay!

大宅

如果你係埋身餵, 你可以試吓剝咁佢d衫, 剩低一兩件, 等佢覺得凍, 會食得快d. 因為bb食奶係會發熱, 唔怕凍親佢. 食完先幫佢著番d衫.
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

珍珠宮

多謝你POST的詩篇和箴言!
因我一直也覺得生bb要付出太多了。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊