論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人偷野,應該點做

工人雖然唔係偷錢(可能我唔知),但我發現佢偷野食,問佢又唔認.之後我又發現佢用我d M 巾,但我無問佢,因估佢都係唔認.佢可能有做d其他唔應該做既野,咁我應該點做?

複式洋房

Re: 工人偷野,應該點做

既然無證無據,我覺得好難話人喎!唯有係佢面前講下點解喱排用得咁快,等佢知道妳係有留意自己既野!咪日後咁倡狂!至於偷野食或偷洗頭水之類既野,我覺得請工人都要預左,甚至乎打苦頭都係預埋,只要唔好太過份或明扼妳就隻眼開隻眼閉!無辨法!邊個叫我地要求人做野!

別墅

咁咪好似養隻老鼠在屋企law!!

大宅

用人不疑, 疑人不用.
要開聲問, 如果比你回覆你覺得唔滿意, 不如開始找個新,
因為佢地好叻, 會看看你會否出聲問, 如不問, 佢地當你 ok, 到時你便 Trouble.

別墅

問親都話無架啦,好激氣

大宅

畀面勳章

就算唔問都要用d 方法令佢唔好以為你唔知! 我果個之前用清潔用品同抹手紙多到我以為佢用黎沖涼抹身呀! 跟住我同佢講, 我驚我自己冇記性, 所以用簿仔記底幾時買同數量, 用晒話我知啦! 之後就好好多law!
我是你的血液 通過你的血管 經過你的心臟 走遍你身體每一個地方--I Love You 小俊B & 細細妹

珍珠宮

kahki_y 寫道:
就算唔問都要用d 方法令佢唔好以為你唔知! 我果個之前用清潔用品同抹手紙多到我以為佢用黎沖涼抹身呀! 跟住我同佢講, 我驚我自己冇記性, 所以用簿仔記底幾時買同數量, 用晒話我知啦! 之後就好好多law!

冇錯,要全部有哂 record,同佢比較番啲用量,根本就唔駛佢認都可以丙佢;如果係啲數得到嘅貴價海味 (如江瑤柱),可以直頭放張寫咗數量嘅紙入去,或者得閒拎出嚟數吓咁,佢知道你「心水清」一定會收斂!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

複式洋房

張學友個case, 偷相片都6個月啦
你use this case 嚇下個工人, 等佢地唔好太於肆

複式洋房

enbutter 寫道:
張學友個case, 偷相片都6個月啦
你use this case 嚇下個工人, 等佢地唔好太於肆

點解我個工人偷我同99成10幾萬蚊首飾只係坐2個月監? 差咁遠架.

珍珠宮

各位快啲買份英文報紙貼响屋企!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

複式洋房

哈!我諗我要一份翻譯左做印尼文既報紙至得喎!

[quote]
SandraLo 寫道:
各位快

首頁

尾頁

跳至