意見反饋
義工

少年成長 今日: 2|主題: 14693

你哋會唔會送christmas小禮物比幼稚園嘅班主任?會送什&

洋房

國民生產總值:135

你哋會唔會送christmas小禮物比幼稚園嘅班主任?會送什麽好?

請比D意見!!Thank you

水晶宮

國民生產總值:51902

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Re: 你哋會唔會送christmas小禮物比幼稚園嘅班主任?會送什麽好?

一間好的幼稚園/學校,應該有員工守則及指引, 不可接受家長的禮物/金錢。

christmas送聖誕咭就可以了。心意啫。

你送禮,老師拒收時會覺得唔意思, 重難為了老師添。

一係就大方d, 送d小禮物比全班/全校的小朋友, 人人有份, 呢樣做法校方會接受囉~

大宅

國民生產總值:2728

Re: 你

Christmas card

男爵府

國民生產總值:8502

好媽媽勳章

Re: 你

我會送有特色既糖果, 九龍城有一間專賣朱古力, 一粒粒包裝得好靚, 班主任同主要老師就會送一袋(內有唔同款共6粒)+聖誕咭, , 另再買一大袋, 見老師/員工就派一粒.

別墅

國民生產總值:623

Re: 你哋會唔會送christmas小禮物比幼稚園嘅班主任?會送什麽好?

晴B媽 寫道:
一間好的幼稚園/學校,應該有員工守則及指引, 不可接受家長的禮物/金錢。

好似得ga wor,但係應該有個金額ge限制,好似唔可以過$100。我都有送小禮物比老師,但係只係心意,當然唔會好貴。

聖誕節前我會叫仔仔寫低想送聖誕卡同聖誕禮物比邊個,我會幫佢arrange。卡就10幾張,寫到佢自己唔想寫,禮物就5份到。

有時想,老師可以好「行」0甘教學,做完份內事就算,有d老師好比心機教,我真係由衷0甘想多謝佢,所以對於好老師,我0地就會送小禮物比老師。

上年送曲奇餅,今年計劃中……

別墅

國民生產總值:689

gramm,

如果你會整cookies / cake 就可以自己整少少,otherwise, 請老師食下西餅 or 生果都幾好呀,表示下心意, 又唔貴又實際

大宅

國民生產總值:1385

我亦諗住買一大盒多款cookies,老師們可以一齊食。

民房

國民生產總值:26

hello
我都想送朱古力之類law,+聖誕卡,叫小朋友帶番學校比老師,其實使唔使親白送先有誠意呀!

別墅

kamtaitai,

你係特登去學校,抑或送小朋友返學ge時候順便送ga?

我估唔駛特登送ge,小朋友送會有特別ge意義,我會問小朋友送禮物比老師ge時候講0羊,佢自己會講:「多謝老師教佢。」

如果自己仔仔送禮物,我同老公會係聖誕卡寫低我0地多謝老師ge說話,比仔仔一起送比老師。

如果我同小朋友一起送(譬如有一個興趣班老師教ar仔近2年,一個好好ge老師),我會同仔仔等其他小朋友走晒之後先送,避免仔仔覺得自己有0野送比老師而其他小朋友無覺得自己好威,亦避免其他小朋友無預備禮物覺得唔開心。

大宅

國民生產總值:3702

我只系送聖誕卡給教女女2位老師

民房

國民生產總值:26

hi gabrielmun
謝謝妳,e家唔使頭痛la。

別墅

死la,我唔知自己有無講錯0野呢? :lol:

其實我0地相信好ge老師係唔在乎你送0羊比佢,卡又好,小禮物又好,總之係一份心意。

而我0地送禮物ge老師唔多,亦唔係個個送。送ge係小朋友自己都好想送ge(小朋友好特別,佢個心識得分邊個教得佢好,而0個個唔一定唔鬧佢ge)。

都係個句,我敢相信,對於好老師而言,一張聖誕卡裡面有由衷ge說話,同一份禮物意義一樣重要。

小朋友好努力0甘一筆一畫寫聖誕卡比老師,字體潦草,卻比父母代筆的更叫人感動。

都係個句,真心真意已經好重要gala。

Edithma 寫道:
我只系送聖誕卡給教女女2位老師

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.