夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

下半世點過 ??

有好灰咁諗過, 離婚算把啦. 反正單親家庭多我一個唔多...
又積極咁諗過, 就算係錯誤結合嘅開始, 結局都可以由我嚟改寫... 為左仔仔可以有個真正健康快樂的成長環境...
所有要傾的問題, 都已經傾過, 傾傾下, 連我都唔想再傾, 似乎如果已經唔愛佢, 已經再冇咩動力去keep 呢個家... 又, 如果已經對佢冇哂愛, 就算佢再做任何事,都對我冇意思.

我都有體諒佢, 一人擔起頭家, 早出晚歸, 佢鐘意賽馬, 所以逢race day 我唯有自己帶仔仔去街, 比佢"鬆弛"下. 咁樣做, 已經3年幾... 好多時仲要湊埋奶奶... 佢覺得冇問題, 新抱湊奶奶, 天公地道.... 但我覺得好攰…

我唔係一個精打細算的人, 唔係好識計婆乸數, 不過冇做野咁多年來, 都有慢慢去學, 但係數口仍然不及佢, 有時自己都以為好醒啦, 點知仲係比佢話我唔識咁樣慳咁樣慳... 好挫敗....

從來冇真正關心個仔, 開口就鬧, 同佢傾過n 咁多次, 比d耐性… 有試過制做機會比佢地兩父子相處, 最終係個仔話daddy鬧佢, daddy話個仔唔聽話, 我做左夾心人… 心up 嘅係… 仔仔同我講 “媽媽, 我想比哥哥做我daddy…” (比哥哥係仔仔的髮型師) 我問仔仔點解, 仔仔話 “因為比哥哥同我玩囉. Daddy 淨係識得鬧我…”.

同佢地一家人坐埋食飯, 愈來愈覺得自己係外人, 佢同奶奶的性格最似, 佢唔應該娶我, 娶奶奶合佢心意多d…

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 下半世點過 ??

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

睇你個post你真係好down,一個家庭要維繫得好,真係唔易,想信你個問題,應該是冰封三尺,非一日之寒,問題由小積到大,當中你也努力過,但又解決不了,試下搵有關機構幫下手,可能有轉機呢,唔好唔開心啦,希望在明天,為左個仔,你要努力啊,我會支持你,加油^^

大宅

你如果唔想呢個家庭關係有改善都唔會開topic啦...我信你仲係中意你老公,仲係希望大家關係可以有改變...

搵社工傾下計啦...至少你有個好o既聆聽者先...佢地可以比d更專業意見同埋教你點做嘛! 加油!

http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

子爵府

又係一個大大男人.....同佢傾都無用, 通常呢d人勁主觀, d性格勁剛烈.......

你都係忍辱負重, 離婚又唔係最好既選擇, 係度呻下都好...

現時最緊要係個仔, 等佢大左就修成正果啦, 好似我99咁...

洋房

又或者考慮搵份part-time,甚至參加一些興趣小組,做義工等等,主要是令自己有多些寄託,同社會多些接觸。點都好,要放開懷抱。

子爵府

好媽媽勳章

其實你自己可能無野做...將所有既注意力...放晒係你老公身上...試下搵d寄託...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

你無做野, 生活圈子太狹窄, 嘗試參與多D公益活動或返教會, 你仔仔幾大呀? 可以同佢一齊試下. 我覺得親子是從小培養出來. 如果父親唔願花時間同小朋友玩, 理所當然小朋友唔想親近daddy....都係一個大男人?
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

大宅

alone200612

pls check pm

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

叫你老公去死喇, 自己老婆幫佢慳錢, 仲係度嘈嘈閉, 叫佢唔好去賭馬,就已經慳好多錢喇, 用賭錢黎減壓, 賭仔既籍口!!

大宅

finger

絕對讚同,

男爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

贊成!!!
搵返d寄託, 唔好將注意力放晒你老公度, 自己就會開心d!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

好明白你的感受。 因為我與你的背景類似。

自己付出許多心血去維繫一個家, 但係對方完全沒有付出, 亦沒有欣賞自己的付出。感覺真的是很累很累...因為只有自己一個人努力, 對方完全沒有被感動去做d野配合。我也是如此。

你的問題也正是我的問題,,,,,我也會問自己: 就是這樣一世嗎?

洋房

alone200612
坐低同你老公好好地傾下,當你老公係小朋友咁慢慢教,多d溝通,努力
歡迎到以下小豬b之家:oops:

首頁

尾頁

跳至