嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔而家發燒,點搞..

我仔(7個月)今晚8:00pm發燒100度,唔知係未出牙仔,佢未出過架.我俾健康院比退燒藥水飲,又貼退燒貼,佢飲1安水唔飲,唔知仲要點做啊..?? :-(

大宅

Re: 阿仔而家發燒,點搞..

100度即係幾多c架? 算唔算高燒呀?(bb 38.5c以上為高燒)

高燒要塞肛喎...持續唔退就要去e院啦...

同埋比多d水佢飲啦...唔好著太多衫焗住啦...
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

大宅

係100F。

民房

幫BB仲偏冷水涼呀可以降温架
但係d水千祈唔好全涷
因為會冷到BB架

estherleung 寫道:
我仔(7個月)今晚8:00pm發燒100度,唔知係未出牙仔,佢未出過架.我俾健康院比退燒藥水飲,又貼退燒貼,佢飲1安水唔飲,唔知仲要點做啊..?? :-(

洋房

如用耳探, 100度為微燒, 103度為高燒, 一般BB發燒, 醫生會建議先食退燒藥,再留意之後有否出現其他病徵, 如傷風, 尿道炎或玫瑰疹, 那當然, 如BB一直高燒不退, 就應立即送往醫院啦.
好似我個仔, 13個月, 上星期突然發燒, 時高時低, 發燒三日後就出現傷風同咳. :cry:

禁止訪問

複式洋房

my baby was having fever last sunday, then i took her to the doctor and gave her the 退燒藥,her temp went up and down and the highest at the midnight while she is sleeping, i guess it is because she lay down on bed causing the back become hot and hot...During the time, i used some room temp boiled water and towel on her forehead to lower temp. She was ok with that and didnt struggle at all.
Also, I brought her to take 溫水浴 (most website said it is a good way to lower body temp and let the baby feels good). Since the water was not so hot, i turned on the heater in the bathroom while she was taking bath. 3 days later, she becomes ok and no more fever. Afterward, 出玫瑰疹,also 3 days ok....
No worry, just keep checking the temp every 2 hours to see ....

洋房

我有帶個仔去睇醫生, 原因是之前我個仔發燒三日, 我打俾醫生, 醫生在電話同我講可先行食佢所開我退燒藥再留意幾日後有否其他病徵出來, 而那次我個仔是出玫瑰疹, 而今次醫生開出的退燒藥已差不多食晒, 故此早在發燒當日已去睇醫生.醫生同樣開了退燒, 傷風及咳藥, 再叮囑我們5天內仍持續高燒就立即再找他.
mocha 寫道:
東媽,
咁你有冇同個仔睇醫生呀.咁醫生點講呀?

首頁

尾頁

跳至