嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bb 成日痾爛屎點算好?

bb 成日痾爛屎點算好? :-( :-(

男爵府

Re: bb 成日痾爛屎點算好?

洋房

how old is your bb?
christy_siu 寫道:

男爵府

Long-Mom :

my bb 岩1歲半 ?

Long-Mom 寫道:
how old is your bb?[quote]
christy_siu 寫道:
[/quote]

洋房

I have the same worry too.
My baby who is 14 months old also suffered from diarrhea (twice daily with relatively loose stool) for the past 2 weeks. The elderly members of my family said that if the baby is willing to play and eat, then she is alright. BUt i just wonder if there is any thing wrong with her. I read from book that this is called toddler's diarrhea. Can anyone help us? :-(

複式洋房

我BB一歲前又係咁, 又多又爛, 但又不是肚痾, 我懷疑BB吸收得不好, 就買BB食的vitamin, 第二日的便便已經正常了, 你們可以試試, 不過最好問下藥房的藥到劑師, make sure 係BB arm食的.

男爵府

Sucklingpiggy :

我bb路都冇呢個情況, 但2星期前佢肚痾醫生話佢腸胃炎,但又唔係痾好多次, 一日痾1,2次咋, 到而家約3星期每日大便都唔係一條條, 係爛爛地甘, 佢每日痾一次咋喎, 又食得又訓得, 都唔知咩事

我想問你果隻BB食的vitamin係乜牌子架, 可唔可以介紹下我呢

Sucklingpiggy 寫道:
我BB一歲前又係咁, 又多又爛, 但又不是肚痾, 我懷疑BB吸收得不好, 就買BB食的vitamin, 第二日的便便已經正常了, 你們可以試試, 不過最好問下藥房的藥到劑師, make sure 係BB arm食的.

大宅

christy_siu
我阿囡同你一樣呀,而家每日一至兩次便便,又多又爛,次次都多到流曬出衭仔

Sucklingpiggy
請問你BB食邊個牌子vitamin

男爵府

Ivy18018:

你bb幾大呀?痾左幾耐?都唔知做乜甘樣 ? :-(

Ivy18018 寫道:
christy_siu
我阿囡同你一樣呀,而家每日一至兩次便便,又多又爛,次次都多到流曬出衭仔

Sucklingpiggy
請問你BB食邊個牌子vitamin

大宅

唉~我個囝又係咁呀 可能真係唔吸收所以咁,食極都唔長肉 :cry: ,我唔係想佢做肥仔,但起碼唔好太瘦lor ,咁痾法除咗瘦之外會唔會有咩事架

複式洋房

我其實前後比BB食過兩個牌子, 第一次的好似叫健x寶, 香港的, 食曬就轉左一隻外國牌子E字頭的, 黃白色盒, 兩者分別不大, 都ok, 健x寶在藥房買, E字頭的在Watxxx, 藥劑師介紹的, 試下!

伯爵府

醒目開學勳章

之前我bb都有這個情況出現, 我就睇書+問藥材店的人, 他建議我可以加淮山粉落粥仔一齊煲來食, 我bb食左後就臭臭無再咁爛了, 而且仲好開胃咁食野

首頁

尾頁

跳至