論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

放假邊日好?

請問你地多數會俾bun bun放假放星期幾?
agent叫我盡量唔好放星期日,bun bun好似唔開心...
我請得佢做野....都想佢做得開心d...但又怕佢學壞...
請指教...

大宅

Re: 放假邊日好?

佢地梗係唔開心架,除左勞工假+every sun,最好有bonus day off咁妳就係最佳僱主!其實睇妳自己點,妳可唔可以叫佢放平日,同埋佢表現如何。記住一定要開始就講清楚係僱主話事,否則佢地就會成日煩住妳!
Kirin_Lui 寫道:
agent叫我盡量唔好放星期日,bun bun好似唔開心...
我請得佢做野....都想佢做得開心d...但又怕佢學壞...
請指教...

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

份家規講明假期由僱主安排,但我個菲傭第一日放假後就要求固定係星期日放假,又同我講價要求放假要晚些回來,真係好唔客氣,不過佢第一日放假就遲了個多小時才回家,所以佢絶無本錢同我!
不過可以的話,我都盡量放佢星期日,唔好煩我

水晶宮

Kirin_Lui 寫道:
請指教...

工人要學壞, 就算唔放假, 佢平時湊小朋友返學放學, 或者去買送, 識到鄉里, 佢都會變壞.

由於菲傭多數會在星期日返教會, & 同鄉里一齊玩, 所以我覺得比佢地放星期日, 佢地會開心d, 放完假做o野都會醒神d.

男爵府

佢都同我講話要返church,但個agent話平日都可以返,我亦都覺得birdbird講得無錯,要學壞就出去一陣都會壞,而工人自己就話佢可以8點前返屋企,我而家打算星期六日shift俾佢放,因為我老公都係返shift,咁就等我同老公都o係屋企時先放佢假,希望咁樣大家都好做啦....

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都係俾佢放星期日.

洋房

我兩公婆都係返shift,其實沒必要放星期日給她,不過放星期日見她開心D咪有佢。但我講明若連續兩日假,就要分開放,她也很識做,一早同我講24號唔放(改平日由我話事),25放因為BBQ。

首頁

尾頁

跳至