意見反饋
義工

自由講場 今日: 3141|主題: 1009902

跳至
七成家長溺愛子女 8歲童要人餵飯 10歲不懂綁鞋帶

複式洋房

國民生產總值:258

(明報) 12月 11日 星期一 05:10AM

【明報專訊】8歲兒童要傭人餵飯、不會用筷子、吃豬扒要傭人用剪刀
剪碎後才吃;10歲兒童不會綁鞋帶,高小學生不懂刷牙……這些都是父
母過分保護子女的結果。一所青少年中心調查顯示,在200多名受訪父
母中,七成過分保護子女,事事代勞或安排傭人完成。社工警告,過分
保護子女不但會影響成長,更會令他們失去自理能力。

四成認滿足孩子欲望放寬管教

循道衛理楊震社會服務處何文田青少年綜合發展中心,關注小朋友愈來
愈不負責任和不懂照顧自己,5年前展開「兒童獨立自顧計劃」,訪問了
212名參加該計劃的6至12歲兒童的家長,當中半數為雙職家長,約三成家
中只有一名子女,大都有僱用傭人。

受訪家長須填寫一份有12個項目的測試表,問及會否為滿足孩子欲望而
放寬管教準則、會否代子女做功課等。結果顯示,七成父母表示有4項
或以上測試表描述的經歷,屬於過分保護子女,當中近半會在孩子面對
身體或情緒煩惱時,很快介入協助,近四成會為滿足孩子欲望而放寬管
教準則。調查又顯示,許多家長認為子女在6歲後,才要學習刷牙和收
拾房間等。

該中心社工分析,父母過分保護子女的形式包括﹕與子女形影不離、幼
稚化看待孩子、不當地控制及入侵孩子的空間、鼓勵孩子依賴,如事事
表現得很擔心,以及不知不覺地令孩子與外間隔離,如有兒童每天由父
母駕車接送上學,從來不知地鐵是怎樣。

子女成功感低 易有情緒問題

中心主任方明慧將該些父母歸納為「強勢」、「廿四孝」及「全能」三
大類。社工觀察則發現,被過分保護的孩子普遍缺乏自理能力,嚴重的
甚至讀高小仍不懂刷牙,因為每天都有工人為他「唧」牙膏及將牙刷放
到其口中;又有初中生認為八達通儲值花光了會自動增值,不知道「自
動增值」的金錢是父母辛苦掙來。這些兒童一般有自我形象低落的問題
,成功感和能力感都很低,且性格軟弱或好勝心強,甚至有情緒問題。

父母學習放手 孩子做家務學自理

要培養有自立能力的孩子,方明慧建議父母要學習有步驟地「放手」。
她舉例說,很多父母不讓子女沾手做家務,但做家務其實最能訓練自理
能力和增加生活智慧,應該讓孩子多做,但亦要循序漸進,從旁指導。

複式洋房

國民生產總值:147

Re: 七成家長溺愛子女 8歲童要人餵飯 10歲不懂綁鞋帶

宜家多數生得一個最多兩個, 真錫死, 點同我地以前果d.

珍珠宮

國民生產總值:36776

2018勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

以前我地粗生粗養果代, 細細個自理能力比這一代的中學生還要高, 真係唔知邊個既錯 !

傳媒都要負D責任, 有D真係小小事都要用放到好大, 執下紙皮都要話小朋友挨得辛苦掙零用.

果日係生果舖見到個細路女大約7 ~ 8歲係度將蕃薯頭頭尾尾批左去, 其實幫下屋企冇乜唔岩, 但我就提議佢用塊”針”板墊住, 我驚佢批到手.

伯爵府

國民生產總值:18444

傳媒的力量真的很大

ian723 寫道:
以前我地粗生粗養果代, 細細個自理能力比這一代的中學生還要高, 真係唔知邊個既錯 !

傳媒都要負D責任, 有D真係小小事都要用放到好大, 執下紙皮都要話小朋友挨得辛苦掙零用.

果日係生果舖見到個細路女大約7 ~ 8歲係度將蕃薯頭頭尾尾批左去, 其實幫下屋企冇乜唔岩, 但我就提議佢用塊”針”板墊住, 我驚佢批到手.

世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

別墅

國民生產總值:818

8歲不會用筷子、吃豬扒要傭人用剪刀剪碎後才吃;10歲兒童不會綁鞋帶, 應該係關父母過份訶護事, 同傳媒的力量無關係呀。

傳媒雖然有很大影響力, 但凡事不應推卸別人身上,對子女的教育, 父母的身教好重要。

[quote]
tsuitung 寫道:
傳媒的力量真的很大

[quote]

大宅

國民生產總值:1014

jjsze 寫道:
8歲不會用筷子、吃豬扒要傭人用剪刀剪碎後才吃;10歲兒童不會綁鞋帶, 應該係關父母過份訶護事, 同傳媒的力量無關係呀。

傳媒雖然有很大影響力, 但凡事不應推卸別人身上,對子女的教育, 父母的身教好重要。

[quote]
tsuitung 寫道:
傳媒的力量真的很大

[quote]

agree!

複式洋房

國民生產總值:233

大宅

國民生產總值:4220

民房

國民生產總值:91

真是!!

大宅

國民生產總值:3889

男爵府

國民生產總值:9221

睛靈勳章

好人唔識教小朋友,政府不如投入多d資源教家長!!

男爵府

國民生產總值:6084

好媽媽勳章 畀面勳章

離哂譜
我囡囡 1 歲大已自己用匙" 更"食飯
[url][/url]

男爵府

國民生產總值:6175

仔仔讀P.5時,佢個男同學不懂綁鞋帶,俾亞仔笑都面黃!

子爵府

國民生產總值:10826

吃豬扒要傭人用剪刀剪碎後才吃;

就算唔識用筷子, 我個仔5歲, 我都唔會剪碎俾佢, 我平時會叫佢用手攞黎食。 .... 竟然有朋友質疑我「吓, 佢隻手乾唔乾淨呀!」 .... 我諗:要食就要自己想辦法, 用匙食唔到, 筷子又未識控制, 咪用手囉 ~ :-| 依家都好多人小題大做, 樣樣服侍周到, 害苦小孩的將來.
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

珊瑚宮

國民生產總值:107677

好媽媽勳章 畀面勳章

下?我仔仔歲幾開始就自己食飯喎...重識得用佢既方法用筷子..出街食野時...好多人見到佢歲幾人仔自己用筷子食麵重讚佢叻添....

依家4歲啦..餵佢食飯?no way...唔自己食就唔好食囉...

我好多朋友既小朋友都係自己食飯架喎...我覺得係傳媒誇大事實...點會有7成家長咁溺愛d小朋友?

子爵府

月希,

我感覺上, 認為小朋友多數識, 但係如果有父母或傭人在身邊就唔願自己做。 7 成, 又係幾誇張, 香港人貧苦家庭都不少呀! 又點會有咁多細路有人服侍?

不過, 我又真係見到不少有傭人跟身的孩子, 完全依賴傭人。 你知啦! d 傭人永遠不會 say No, 俾d 少主人玩殘! :-|

珍珠宮

國民生產總值:41995

係少數咋, 有無咁多, 阿女現在2歲半都係比工人餵食飯, 但有時係她自己取匙和刀叉,要自己攪掂唔需要你幫.

王國長老

國民生產總值:52329

好媽媽勳章 王國長老

係啦….傭人太普及,都係原因之一。
父母離家工作,孩子對住傭人時間最長,
小朋友自己食唔係唔得,真係有排等,
免得阻住賓姐做自己野,快快手餵亞少主,
咁咪可以快D 執野,洗埋D 碗碟,
同少主換衫、沖涼、綁鞋帶…同一道理!
我家賓姐亦對小兒照顧有嘉,真係慘情….
我仔8 歲都係上年先識綁鞋帶,
而家我成日要佢自己做,自己拎衫沖涼,
除左鞋自己放入鞋柜,但如果我唔係度?
唉….賓姐又快快手做埋佢,我話過佢又如何? :cry:

jk67jk 寫道:

月希,

不過, 我又真係見到不少有傭人跟身的孩子, 完全依賴傭人。 你知啦! d 傭人永遠不會 say No, 俾d 少主人玩殘! :-|

禁止訪問

國民生產總值:205825

畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

..

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.