跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人用緊 flash card 呀?

我之前有flash dot cards, 現在開始 flash 中文 cards, 雖然格連杜曼教人唔好 test 個 baby, 但我 test 了,結果是 dot card又認唔到,中文 card 又認唔到,都無用o既,雖然天樂好鐘意睇,我打算唔再用喇。有無人 share

男爵府

2019勳章 BK Milk勳章

Re: 有無人用緊 flash card 呀?

我都有Flast 百科圖咭.我想現在我地亞b仲細. 依家係input , 到佢識講野時就知佢識唔識.唔好放棄.

別墅

有幾 set. BB無興趣!

But, 鐘意整鄒佢 or C爛佢

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

天樂好乖, 肯睇 flash cards.

佢好鐘意睇, 點解停呢?
雖然我真係唔知有冇效,
但係見有 bk bb 認到,
我真係好想知 mat 認唔認到 d 字 or 點數.

現在, 我是在 mat 飲奶時給他看 cards,
佢對 字 及 dots 冇咩反應,
有時仲專登望第二度, 唔 show 我
but 好 like 百科 cards,
可能 like 睇圖
我會繼續 show 比佢睇, but 真係唔知有冇效

大宅

雖然天樂唔識講,但我是這樣 test 天樂的:拿著媽媽及公公,問她哪張是媽媽,她就一臉認真地指著公公那張,再試幾張,又錯,証明佢唔識

大宅

preciousstone,

我都有用dot card同字card同謙謙仔玩,我唔知佢認唔認到,因為我無test佢,我只係知佢次次都睇得好入神同騎騎笑(雖然我懷疑佢係笑我飛card個動作好笑!) 我反而覺得我自己好大壓力,因為一日要幾次,每次仲要隔半個鐘,我自己係full-time working mom,我只可以晨早同放工同佢玩,請問你平時點同佢玩,是否交俾其他人做,因為我係公公婆婆揍,佢地已經周身唔得恨,我唔想再俾多d野佢地做,怕佢地辛苦,只係叫佢地每日開play along俾謙謙玩, 但我自己其實都無乜時間,好苦惱!

男爵府

我都係 full-time working ,我個囡每天早上我出門,佢都未起身.只有晚上FLASH 比你睇. 一星期要有15次.都oK !

大宅

weewee,

你個 situation 好似我wo, 我都係 working mum, 天樂都係由婆婆揍,日頭我都係叫婆婆播disney d songs & VCD ,我現在都是得閒先同天樂玩一次flash card, 佢好鐘意睇,我都覺得她是鐘意睇我flash 的動作多d。

以前flash dot cards, 我也有很大壓力,堅持每天flash 3次,早上一次,然後叫婆婆帶埋番屋企,到我放工又flah 一次,然後又帶回自己屋企,到天樂 sleep 前再flash 一次,我覺得好辛苦,後來就放棄了,沒有再帶到婆婆家,現在每天記得就flash, 唔記得就唔flash, 反而同天樂玩得好開心。反正我 test 過佢都唔識o既,咪用黎娛樂吓就算。

而家仲心大心細,想去二手市場賣o左佢,我仲有套英文咭,未用過,真係好想賣o左佢。其實我現在沒有心機玩,是因為之前去上過翁信固的堂,與他傾了一陣計,他十分反對flash cards, 我在雜誌也看過他發表過 flash cards 對小朋友的害處,雖然我對他所說的有所保留,不過他有一樣東西也說得對,就是 flash cards 源起自美國,流行了一排便沒落,後來傳了去日本,在日本又沒落了,後來又傳了去台灣,又開始沒落,現在就傳到來香港,他說香港人執別人的 '垃圾'。

我想如果flash card 有用,在多個國家為什麼會沒落呢?應該是當bb大個後便証明沒有用吧?真的不知道。?-( ?-( 而我也有點認同翁信固的說法,小朋友應該循序漸進地學習文字:聽 --> 講 --> 看 --> 寫,不可以一跳就跳到去看。但有些人則認為 flash card 不是要bb認字,而是讓他的右腦更發達,所以我都唔知呀,現在就叫自己放鬆,不要用認字作為目標,只是得閑時flash吓,幫助o下bb的腦部發展,我又同自己講,又唔係只得flash card 可以幫助bb腦部發展,所以記得才用flash card,唔記得咪話比自己知用了其他方法幫助bb成長lu。

我 post 這個 topic 出來,主要是想問o下大家有沒有見到成績的,是否天樂的天資沒有其他bb好呢?

weewee 寫道:

我都有用dot card同字card同謙謙仔玩,我唔知佢認唔認到,因為我無test佢,我只係知佢次次都睇得好入神同騎騎笑(雖然我懷疑佢係笑我飛card個動作好笑!) 我反而覺得我自己好大壓力,因為一日要幾次,每次仲要隔半個鐘,我自己係full-time working mom,我只可以晨早同放工同佢玩,請問你平時點同佢玩,是否交俾其他人做,因為我係公公婆婆揍,佢地已經周身唔得恨,我唔想再俾多d野佢地做,怕佢地辛苦,只係叫佢地每日開play along俾謙謙玩, 但我自己其實都無乜時間,好苦惱!

複式洋房

我都用dot card一排. 因為返工. 好難堅持. 但我個囝好鍾意看開心家庭網d 有圖有字的powerpoint. 成日拉我埋電腦度. 一睇就唔肯走. 催我開第2個咁. 但我未覺得佢真係認到. 冇所謂. 順其自然. 我都係較鐘意讀故仔書比佢聽. 因為覺得培養興趣重要過好快記左d 唔知係乜的生字

翡翠宮

好媽媽勳章

我無買 flash card , 咩o黎o架 ?
有咩用o架 ???

大宅

我都係working mom, 平時仲唔係我自己湊孖b tim. 只係星期五至星期日先自己湊返. 我o係佢地9個月時o係Chicco買o左第一套Flash card. 最初都成日比佢地睇, 但係發覺佢地鍾意咬多過睇. d card都比佢地整到"煤"哂.於是停o左.諗住等佢地大個d先再比佢地睇.點知佢地睇唔夠兩眼就搶,搶o左就放入口.真係比佢地激死.到而家14個幾月都係鍾意咬野.我都冇再比佢地睇card啦.比佢地自己睇書o羅.唔想勉強佢地一定要睇什麼什麼.見到書上面有d圖畫我會同佢講呢d係什麼東西.當然佢地仲o甘細係唔會明白.我咪當做親子溝通o羅.爬行都係幫助腦部發展其中一環. 我兩個孖寶而家都仲爬,我諗都對腦部幫助唔少.而家有得佢地順其自然o羅.我當初都會好堅持比佢地睇o架.睇少d都好似對佢地唔住o甘.但係發覺好辛苦同自己太緊張.而家就真係由得佢地.我買o左dVCD都冇放O係姑奶度比佢地睇,驚佢地睇得多電視對眼唔好.湊佢地返黎我先得閒同佢地播下,主要係增進親子關係.佢地學到幾多巳經唔再係重點啦.學習咪等返學先o羅.

大宅

其實我自己讀書這麼多年,學過很多東西,識得很多,知得很多,但偏偏從來沒有讀過"教育小朋友"這一門,但對身為家長的我,其實是多麼的重要,因為可能對我的小朋友一生,有著重大的影響. 所以,我看見有人提供的好方法,我都會盡量去試,我也不知道成效會如何,因為可能好幾年或好幾十年以後才可看到,但我只知道,如果我什麼也不做,我會覺得有些feel guilty,浪費了小朋友. 例如謙謙仔初生的幾個月,我們常常外出, 行商場, 常常告訴別人, 謙謙仔很喜歡出街, 坐著車仔周圍去, 但是我look back, 我覺得自己同老公都浪費了他不少時間, 因為他躺在bb車上,看著天花板, 究竟會對他有多大益處和發展,我覺得是沒有的.

所以現在我們都在假日,盡量帶他去周圍玩,去沙灘,去郊外,去遊戲室, 遊樂場, 圖書館等, 然後讓他去explore多些,而不是推著BB車, 他有他坐,我們有我們自己傾談.

對於dot card, word card, play along, sing along, vcd, dvd, etc, 我也是抱著一試的心態, at least I have tried my best for my bb. 例如最近有關WHO也recommend的共震音樂, $450 per cd, 我又蠢蠢欲動想買來試試!
該用戶已被刪除

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都有同一問題
jolo 寫道:
有咩用o架 ???

複式洋房

我係阿b4-5個月時開始flash數點咭,不過成日每日都flash唔夠3次,又斷下1-2日唔想flash,後來flash埋中文,都係斷斷續續,又覺得好大壓力,成日要迫自己記得,阿b雖然都睇得開心,但係又好懷疑佢識唔識,我無test佢,因為試過平時教佢a同b,叫佢揀a,佢會兩個攞哂,就知佢應該唔識,所以到阿b9個月時停左!

後來覺得買左3sets(數點,中文,英文)唔用,好浪費,成千蚊,所以1歲又時又重新開始過(我知話唔好由頭再flash,但我當阿b咩都唔識再黎過),想至少flash過一次,功效就唔理喇,學你所講,當刺激右腦,所以而家壓力反而無甘大,記得就玩,阿b一路都有興趣,不過這兩天又特登望開,唔睇d咭,我唸我要停一陣先再玩!

其實我而家會當flash card係其中一樣玩意,我都係最鍾意講故事俾阿b聽,佢而家好鍾意揭書,重會依依呀呀!我希望佢大個都鍾意睇書喇!

男爵府

入去睇睇 ! 就知道嫁!

我就買左一套百科大圖卡 , 資優生大認字卡 ,同100張RED DOT CARD 比我個囡.

OK ! 佢好LIKE . ! 所以我會繼續 .
wingyee_ma 寫道:
我都有同一問題 [quote]
jolo 寫道:
有咩用o架 ???
[/quote]

男爵府

weewee, i agree with what u said, we do our best to give what we can.

i also interested in buying the 共震音樂 though it is expensive. u know where to buy?

大宅

bbjan,

我知黃偉德自然醫學中心(tel: 28159900) 有得買($400 per cd), 中心位於上環, 我打算到中心試聽, 看看是怎樣的一回事, actually, 我no. 1 priority是希望幫仔仔改善睡眠, 因為他晚上睡得很差, 很晚才睡(almost 11:00pm), 一晚還要醒很多次, 早上晨早7點便起床! :cry:

大宅

weewee,

要改善睡眠,夜晚不要醒太多或即使醒後可以自己入睡,就必須訓練bb自己睡覺,不要暗他睡,你bb是否還要人暗呀?
weewee 寫道:
bbjan,

我知黃偉德自然醫學中心(tel: 28159900) 有得買($400 per cd), 中心位於上環, 我打算到中心試聽, 看看是怎樣的一回事, actually, 我no. 1 priority是希望幫仔仔改善睡眠, 因為他晚上睡得很差, 很晚才睡(almost 11:00pm), 一晚還要醒很多次, 早上晨早7點便起床! :cry:

大宅

我聽你提過你訓練bb自己睡覺的方法, 但是不適用於我仔仔. 因為每晚當我抱他到BB床, 他立刻反抗, 如你堅持放他到床仔, 他會站立著大喊, 更甚是爬出來 (actually他已有多次在highchair和BB車爬出來的先例(綁著三點式安全帶的情況下), 我想他是極度不喜歡被困的感覺, 所以每晚我只可以放他在我們大人床, 他自己會碌下碌下, 然後睡著, 那時我們才放回他到BB車.

其實有甚麼好的方法(是gradually和溫和的方法), 因我不想太強硬?

首頁

尾頁

跳至