意見反饋
義工

育兒好物 今日: 6|主題: 92801

Urgent - 沖森永奶粉一問.

複式洋房

國民生產總值:215

Urgent - 沖森永奶粉一問.

我個囡依家5個半月, 食開cow & gate, 每次大約150ml (5安), 但近呢1個月便秘, 所以今日在uny買左細罐森永, 但點沖呢?? 以我所知日本奶粉是計埋奶粉重量=ml. 要話落一半水加奶粉後再加埋果半水. 各位mama, 可否教下我點沖?? many many thx.

子爵府

國民生產總值:13206

Re: Urgent - 沖森永奶粉一問.

click here :-P

複式洋房

Charliemama,

many thx. 咁係咪唔駛一半水加奶粉後再加一半水???

男爵府

國民生產總值:7205

森永細仔一匙係沖20ml水, 當你沖200ml計 (大約7-8oz左右), 你可先落100ml暖水, 再落10匙奶粉, 搖勻後再加暖水至200ml

記住日本奶粉同香港奶粉唔同, 一匙沖20ml水意思係:奶粉+水=20ml

希望你明白啦

男爵府

國民生產總值:7205

啱啱先睇到你bb飲開5oz, 咁你沖8匙, 160ml差唔多架啦

子爵府

國民生產總值:13206

為咗方便, 我都係落晒全部水先加奶粉, 稀d都冇所謂
我見有d媽咪話都係落晒全部水先加奶粉, 不過就落少10-20ml 水, 咁就match返個正統日本沖法.

洋房

國民生產總值:102

Dear feitata,
would you tell me how mach for 細罐森永 buy in uny!?

feitata 寫道:
我個囡依家5個半月, 食開cow & gate, 每次大約150ml (5安), 但近呢1個月便秘, 所以今日在uny買左細罐森永, 但點沖呢?? 以我所知日本奶粉是計埋奶粉重量=ml. 要話落一半水加奶粉後再加埋果半水. 各位mama, 可否教下我點沖?? many many thx.

水晶宮

國民生產總值:65291

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係用這一個方法, 我仔飲240ml的, 所以, 我會比少25-30ml左右, 加埋奶粉就差不多啦!

Charlie媽咪 寫道:
為咗方便, 我都係落晒全部水先加奶粉, 稀d都冇所謂
我見有d媽咪話都係落晒全部水先加奶粉, 不過就落少10-20ml 水, 咁就match返個正統日本沖法.

子爵府

國民生產總值:14343

好媽媽勳章 醒目開學勳章

szeszes 寫道:
我都係用這一個方法, 我仔飲240ml的, 所以, 我會比少25-30ml左右, 加埋奶粉就差不多啦!

我都係,我個仔用Avent奶樽~食240ml就裝210ml水...開左黎就岩架喇~
不過就要睇你用咩野奶樽,始終唔同架~

複式洋房

$104 expiry date: 29 sept 07

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.