意見反饋
義工

基督家庭 今日: 0|主題: 9903

有無人有呢個感覺

洋房

國民生產總值:162

有無人有呢個感覺

因為有了bb關係,返教會少了,連崇也會因與bb一齊所以不能專心,感覺離主甚遠了........
歡迎到以下小豬b之家:oops:

男爵府

國民生產總值:5412

Re: 有無人有呢個感覺

而家我都係同小b一齊返, 幾開心呀 ~~ 有兒童崇拜ga ma, 係咪 ?? 你個b有幾大 ??

該用戶已被刪除

子爵府

國民生產總值:14678

我都覺得同 bb 一齊返教會係會聽少左好多野.
唯有投入那最能投入的 ----> 敬拜

聽道, 就真係好難喇~
又要餵奶, 又要睇住佢.
同埋, 入左小朋友房就更易分心. 唔入, 小朋友又會影響到人.
唯有等小朋友大 d, 出返去禮堂聚會.

大宅

國民生產總值:3845

我仔仔一滿月就返教會,雖然起初不能太專心崇拜,都覺得幾苦惱(老公是詩班員,通常只有我照顧bb),但我們仍然堅持要返崇拜,於是每次我都為此禱告,感謝神!後來慢慢習慣了,因為我們覺得小孩子從小就返教會,這是好得無比的,之後他三個月大,我地都有帶佢返團契....到現在已經四年幾了,他都很習慣返兒童崇拜,跟我地返大人團契,他都可以坐定定!所以希望妳不要灰心,為妳和bb一家有更好的教會生活,努力呀!!

伯爵府

國民生產總值:18262

正正係我最近成日諗嘅問題~有時覺得返去果個幾鐘,都唔知為咩? 由頭到尾一係我老公,一係我,全程就服侍個囡(就快1歲),根本聽唔到任何野,到諗住dump瞓左bb,可以安靜一下,就已經係尾聲,跟住無幾耐bb又醒,醒左又換片,又餵食...

最近我直頭諗,不如唔返,真係唔知返去仲咩~

該用戶已被刪除

大宅

Billie&Winnie:
agree!妳的提意好好,而且堅持帶bb返主崇和教會特會或課程,好好啊!
但唔好意思,想問

別墅

國民生產總值:534

我沒有這個經驗,但有個bb在教會睇住佢成長,伊家都五歲大,由bb時侯,看見他父母推bb車帶住佢
:wave: :wave: 我心專主為大。

洋房

國民生產總值:162

我咪就係bb爸爸囉....
[quote]
YINGLAM 寫道:
我沒有這個經驗,但有個bb在教會睇住佢成長,伊家都五歲大,由bb時侯,看見他父母推bb車帶住佢
歡迎到以下小豬b之家:oops:

伯爵府

國民生產總值:18262

我成日同自己講,撐落去~撐到阿囡返主日學就掂架LA~ [quote]
YINGLAM 寫道:

該用戶已被刪除

大宅

Billie&Winnie :
老公唔會和bb一齊返教會?why?(有冇同佢表達妳的感受.....)好佩服妳仍肯堅持和bb返教會, 妳這美好見證,必成為別人的鼓勵,努力呀媽媽,放心,天父必開路的,(為妳一家禱告!!)別灰心呀!!
願天父的愛常與你一家同在!

該用戶已被刪除

民房

國民生產總值:74

老實說, 在適應期, 我常常有這感覺! 但後來看著bb在主裏成長了, 就有另一番感受!

雖然帶bb返教會, 未能專心聽道! 但有否想到, 帶bb是一個服侍呢?
我記得, 初初帶bb返教會, 弟兄姊妹見到, 都會好開心, 而且bb未有打擾著崇拜秩序, 我仍然可以安坐與其他弟兄姊妹般聽道! 可是後來, bb開始大, 會失控地喊, 又需要飲奶, 換片...當時教會還未有嬰兒房, 我就不好意思的抱著bb走出崇拜大堂湊bb! 後來教會裝修, 有了嬰兒房, 我可以在此安頓bb, 但就未能聽道, 因為那時嬰兒房未有喇叭。後來嬰兒房有了電視及音響可直播崇拜, 我就可以在此跟著崇拜(唱詩敬拜, 聽道)而不騷擾他人, 我好感恩!

雖然, 湊bb, 真的未能完全的專心跟著整個崇拜流程! 但這是一個見証吧! 是給bb一個返教會既榜樣吧! 現在bb快一歲十個月, 她會在敬拜時跟著一齊唱詩, 拍手, 祈禱(成長中:有樣學樣)!

湊bb, 真是一個愛的事奉(奉獻)!

太25:40  王要回答說:我實在告訴你們,這些事你們既作在我這弟兄中一個最小的身上,就是作在我身上了。

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:2138

係呀, 真係好吃力架 ~

我老公又係少信既人, 唔會每星期都同我同bb一起返崇拜...有時疲倦得緊要, 又要獨自帶bb, 都有一刻唔想返, 想休息下....

但每次聖靈都提醒我- 耶穌說:"讓小孩子到我這裡來, 不要禁止他們. 因為在天國的, 正是這樣的人" 馬太福音19:14

--> 當我記著這段經文既時候, 我了解到點辛苦都好, 都會繼續讓bb返神既殿, 除非自己/bb病左架姐 ~

大宅

國民生產總值:2618

醒目開學勳章

別墅

國民生產總值:798

我回想起一直也有返教會,不論懷孕期,個肚好重時又好,到滿月後,我同老公都有返,今年,囝囝快二歲了,他由一個只是靜靜的聽,到開始手舞足蹈,近住無端端大聲講野,雖然有時有些尴尬,好似嘈住人地咁,但現在都同其他小朋友一齊參加兒童感恩祭部份,佢投入的參與,我好開心,而且我覺得,我老公往年的領洗,唔多唔少都同亞囝的出現有關,真係好感恩呀!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.