自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

未夠3歲返學

我囡囡9月開學番學當時2歲9個月,其實係咪太早呢,佢到現在連的口、牙、日都唔識,但係有時教佢開頭會跟你講,到問返之前佢又唔識,講多兩講直情唔答重東張西望(好難教)

禁止訪問

Re: 未夠3歲返學

伯爵府

sumsum
我囝囝以前都好似你囡囡咁細入學,或者會比佢大幾個月的同學仔慢dd ,始終差一個月都有d 唔同,慢慢來,佢會跟得到

伯爵府

魅力王子

my son also next year 2歲8個月開學.....(this month will 2yrs),
but i ask teacher about this,she say they will 通過遊戲比小朋友學習(手工, 唱遊) ,教自理 (即去toilet, 著衫, 刷牙 ....)
i think is ok la~!

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

sumsum930,

我囡囡Gianna都係2歲9個幾月開始返k1...返學之後...佢講野同記性都有好明顯既進步...進度都ok...唔洗擔心既...小朋友有同學仔一齊...學野會好d架 :mrgreen:

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 2016畫展勳章

我個女2嵗返NURSERY, 返學嗰日凈識講爸爸, 媽媽, 姐姐同婆婆咋, 之前又未同其他同嵗小朋友玩過. 佢返咗學2個月講野叻咗好多, 我教佢著鞋著襪同剥鞋剥襪2個禮拜都唔識, 老師教咗2日咋, 完全識哂唔比我幫潻呀.

但係代價係返咗3個月學就病足3個月, 食藥水未停過 :-(

洋房

最好笑係佢每日都講XX同學放學........不停講,但正經

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有很多人說:不要讓小朋友太早讀書,他們會好辛苦。
其實小朋友早返學也有早返學的好處,說話、自理能力和
與人相處也很快做到。

侯爵府

我個女都2歲5個月返學,先前都係講bb話咋,最叻只係講媽,爸,婆,依家就多左好多野講,不過都未有一句句子咁講,要慢慢黎,唔急得呢!!

洋房

大宅

好媽媽勳章

我個女2歲返幼兒園,接觸人多左,講野真係叻D
快樂可人兒
:-DResults:

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

如果你怕佢一開始就上k1會辛苦..你依家搵d幼兒園比佢讀半年n1先囉...咁佢就會好好多架啦..

我仔仔1歲7個月開始返托兒所...本來佢已經會講好多單字...一返左托兒所直情收唔到聲添喎..句子真係冇難度
到佢2歲8個月開始返k1...冇問題...學校d野完全跟得上..唔會話比佢d同學仔差囉

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 2016畫展勳章

ginny66lee 寫道:
有很多人說:不要讓小朋友太早讀書,他們會好辛苦。
其實小朋友早返學也有早返學的好處,說話、自理能力和
與人相處也很快做到。

2嵗返學係唱歌跳舞社交同自理,唔會太辛苦, 好過係屋企數手指同睇電視

大宅

sumsum930 寫道:
我囡囡9月開學番學當時2歲9個月,其實係咪太早呢,佢到現在連的口、牙、日都唔識,但係有時教佢開頭會跟你講,到問返之前佢又唔識,講多兩講直情唔答重東張西望(好難教)

我囡囡又係未到2歲9個月就讀k1,始終係細b,有書話要到小學4年級才機會超越大b﹙成績﹚。所以我唔會同人比這方面的事。
反而有d家長把口唔收,成日話我女矮,又叫我唔好咁灰,佢到痴痴哋,大個自然高,細個矮d都好正常架。

男爵府

我囡囡都係2歲9個幾月開始返k1, 沒有問題, 很好。早d接觸外界, 人都叻d。

複式洋房

我個囡囡都係剛剛2歲8個月返學校~真係見到每日都有進步,
每日返到屋企都要我同佢一齊做早操, 睇書, 做功課,
講野仲多左好多, 係非常之多~多到唔停口, 唔使擔心呢

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我個女返學時, 未夠2歲! (8月頭開學, 佢8月尾至夠2歲), 辛苦? 無呀, 我個銀包就辛苦
我個女不知幾enjoy返學(nursery class), 每日帶佢返去, 叫佢goodbye kiss, 佢都不知幾唔願意--因為我阻住佢去玩!!!
其實返nursery, 排隊去下廁所食下茶點聽下故仔又一日, 都不知幾快活! 我唔expect佢真係學到d咩(雖然有基本worksheet, 不過睇佢都係拎顏色筆鬼畫符一餐 ), 我只係想佢識下朋友, 習慣下學校生活, 有d世藝咁啦! 無錯, 唔通stay o係屋企數手指睇電視, 至叫最好咩!?
所以當我細仔2歲, 我已經即時安排佢插班返學lu

公爵府

2019新春慶豚圓

我仔仔滿2yr, 我就比佢返n1 仲要係全日添,第一日返都冇咸,不知幾開心,連星期六,日都話要返學呀!

侯爵府

sumsum930,
我D千斤...一足2歲...我就比佢地返學....仲要係全日...初初佢會唔習慣..E+...刀不知幾開心呀....

首頁

尾頁

跳至