自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

本人為一大學生,早前透過hottutor 補習中介接獲一補習個案,過程中發生一些不公事情及遭受該中介中心職員分別以電郵及電話恐嚇(將以另一電郵發送),本人現將事情分享,望各版不友注意。
本人於7月中接獲該個案,完成一堂後,家長説hottutor將會有其他導師介紹給家長,告知我等通知下一堂時間,此刻我以非常震驚,因有別於一般中介中心的做法。幾日後收到hottutor電郵,告知我補習個案取消,並須繳交行政費,即第一堂學費之一半,$75
此時我有幾個疑問:

1.
我從沒有收到家長任何有關取消個案的通知。
2.
為何中介中心可以介紹多於一名導師給家長,而導師並不知情,換句話說,若hottutor介紹三位導師給家長,第一堂完成後,只有一位獲聘,但hottutor將收三位導師的介紹費,這樣公平嗎?(我只是搵補習,不是搵工,山長水遠去到原來自己是輪選者,還要陪上時間)
就以上問題向hottutor梁小姐查詢,梁小姐的回覆是無論任何情況取消導師均須繳費,而對於問題2,則回覆是家長權利云云,對於會否構成不公平收費,三納其口。我著梁小姐替我向上級査詢,並將於獲得答覆後給予介紹費。
但兩星期後hottutor再給我多次恐嚇電話及電郵,過程中令我非常不安及恐慌,及後於網絡上發現原來不只我一位受害者,有些更遭受半夜三更滋擾。

本人一向重視誠信,絶無意拖欠hottutor任何費用,但於此事上,最氣憤的是,本人明白家長絶對有權利選擇導師,但為何可於同一時間介紹多於一名導師給家長,若真的要這樣處理,是否應該知會導師,你原來還有其他"競爭者"呢?(況且家長己一早在導師名單挑選)

再者,我們作為導師,是要將首兩星期之補習費用的一半作介紹費,所以首2星期導師基本是倒蝕車資;對於家境清貧的導師真的很不便,現在還了解到原來hottutor會介紹多於一名導師給家長,以收取更多介紹費,這様做hottutor究將我們導師看作甚麼角色?(菲傭介紹也不會一次叫多名傭工上門吧?)

更甚者還要多次用電話恐嚇及發電郵,電話用語粗俗,並夾雜粗口,而電郵則圍繞如何告我們及恐嚇會向各方披露本人之個人資料,試問是教育中介合適的做法嗎?

民房

僅奉上有關恐嚇電郵:
xxx你係咪諗住以後都唔聽電話,哥$75補習費[c64xx0+xx道x號]你幾時入,聽日下午四點前存入匯豐118448000001恆生235456563883中銀01269210102692入數後需覆入數電郵或登入導師專區匯報[HOTTUTOR]如逾期檢控信將會經由律師樓寄到xxxxxxxxxxxx比番你知出了信後就冇得番轉頭,追收既錢會加到係$2575[即係$75+$2500律師費].我地有電話錄音,ip log所有証據,上到法庭你實輸的,而輸既結果法庭紀錄更會列入您的個人信貸資料庫紀錄影響將來申請工作及信貸,律師樓會cc多封律師信去各大工作agent公司如jobsdb[睇你有官司係身點搵工],香港xxxxx校務處度同埋搵番你個人資料,諗下啦!

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:僅奉上有關恐嚇電郵:xxx你係咪諗住以後都唔

原帖由 不幸導師 於 13-08-26 發表
僅奉上有關恐嚇電郵:
xxx你係咪諗住以後都唔聽電話,哥$75補習費[c64xx0+xx道x號]你幾時入,聽日下午四點前存 ...
其實我唔來龍去脈,不能評論該機構工作手法!

但就憑個E mail是否可以備案受恐懼?

其實唔俾返個75元中介費(我理解為中介費),就要將你個人資料send到環聯,個人信貸資料庫?

究竟係無知定靠嚇呀?

大宅

陪月勳章

回覆 不幸導師 的帖子

同上....不太清楚事件details...

anyways, 我覺得不會有任何一個人/公司咁傻, 為了$75出律師信.

你有無簽過任何contract?

大宅

陪月勳章

回覆 不幸導師 的帖子

另...

from my previous job experience:
"法庭judge你輸"
even 法庭judge 我D客輸, 我D客都係唔比錢, 我地都無計! 法庭只係會make the judgement, 唔會execute.只可找收數公司追. 收數公司係會攤分收到的錢....e.g.我地要佢收10萬, 收到回來, 收數公司要5/5分脹. 可況你們$75!

"而輸既結果法庭紀錄更會列入您的個人信貸資料庫紀錄影響將來申請工作及信貸"
我唔覺得會錄影響將來申請工作, unless you apply for governmenet jobs, but I still doubt. 信貸...Maybe, but not sure.

"律師樓會cc多封律師信去各大工作agent公司如jobsdb[睇你有官司係身點搵工]"
Jobsdb and 各大工作agent definitely 唔會理佢. 佢吹得好差. Moreover, 出一封律師信要幾千蚊的!

民房

問題1 一個補習case,hottutor於同一時間要多位導師教,但只有一位可以繼續教學生,而hottutor會收取所有導師的中介費,導師事前沒有收到通知,不公做法。

問題2 hottutor態度惡劣,語言粗鄙,夾有粗口。

問題3 多次致電家中,家人受騷擾,並收到恐嚇電郵,十分震驚。

在此分享,希望家長和學弟妹們,不再受騙。

大宅

陪月勳章

回覆:有關hottutor補習中介之處事作風

太過分了, 幫你推!!!

子爵府

2024年龍年勳章

其實家長要求補習社介紹多於一名導師是可以理解的.

我曾經某補習社介紹一名女大學生, 成績超班, 收費亦合理.
但第一天到我家時, 語氣, 用詞, 眼神均非常冇禮貌,試問我又怎會讓她替我的孩子
補習呢? 於是我亦要求補習社介紹另一位導師.

禁止訪問

民房

家長絕對有權選擇,但應該是一個唔得,再轉下一個。而不是同時有多個導師,導師卻朦在鼓裏。
不公平之處 : 中介透過一個case賺取數個導師既中介費,導師不知情,是欺騙行為。

民房

剛才又接到 hottutor 的電話騷擾...........

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Mylittlethings 發表於 13-8-26 15:20
經補習社REFER 學生係要收中介費的
以前同我補習D姐姐都係咁
第一個月既一半糧係俾補習社收
我都好似你咁做,上一堂就同佢哋講是阿女唔肯補

禁止訪問

別墅

回覆 不幸導師 的帖子

點解你唔報警求助呢? 佢地的做法已經對你造成滋擾及恐嚇

別墅

回覆 Mylittlethings 的帖子

我當年經中介搵補習要俾第一個月的全數俾中介, 第二個月先係自己

當時我的學生家長都好似你們咁想幫我, 但無奈中介定左個月費, 月尾無論如何家長都要直接俾錢中介戶口

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

幫你推

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我唔評論中介做法是否正確. 因為我一向唔搵中介代我搵學生, 就係唔想比俑人抽.

不過的而者確我有學生媽媽係會在一星期內叫AGENT幫她小朋友搵唔同的導師上屋企. 目的就係睇下邊個姐姐可以控制到小朋友的.
而個媽媽也故意唔比導師知.
不要從別人的嘴裡去認識我

民房

其實俾介紹費係正常,但問題係,hottutor 以單一個案,介紹多名導師給家長,並在同一個案,收取多名導師介紹費,這樣合理嗎?

民房

昨晩又收到2個匿名來電!

首頁

尾頁

跳至