意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 9|主題: 127275

工人睇醫生..Claim錢問題

複式洋房

國民生產總值:123

工人睇醫生..Claim錢問題

我工人因為咳要睇醫生, 因為保險只係claim到八成, 咁岩昨晚有人打電話黎我屋企追佢還錢, 我老公好興, 以前工人睇醫生, 我地會幫佢比錢, 今次我老公話claim唔足米叫工人自己出埋個幾十蚊囉! 今日仲要比埋warning letter佢, 因為巳經係第2次接到追數電話, 上一次口頭警告過佢, 不過agent都提議出warning letter比佢.

想問要工人自己比埋睇醫生claim唔足個balance, 其實得唔得, 抑或僱主要幫佢地比晒呢?

THX!!

公爵府

國民生產總值:28578

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 工人睇醫生..Claim錢問題

要僱主比架,唔可以要工人比.

另追數個度,一定要出warning letter比佢,講明已於之前口頭警告過,但仍然無改善.比佢時錄埋音做証明您無迫佢簽.

伯爵府

國民生產總值:15505

係呀, 門診, 牙醫, 專科....乜都要包要僱主俾架.

(係咪做工人好過做hk人呢, 嘻嘻.)

大宅

國民生產總值:1706

咁想問若果佢地因大肚看醫生的費用要僱主付嗎?

^~^

公爵府

國民生產總值:28578

好媽媽勳章 醒目開學勳章

weiB 寫道:
咁想問若果佢地因大肚看醫生的費用要僱主付嗎?

唔需要包佢因大肚既一切醫療,包括埋生仔費..叫佢食自己.

複式洋房

國民生產總值:123

FA8866 寫道:
要僱主比架,唔可以要工人比.

另追數個度,一定要出warning letter比佢,講明已於之前口頭警告過,但仍然無改善.比佢時錄埋音做証明您無迫佢簽.

Thanks for your advise. 我諗我會拍Video囉, 有聲又有話面

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.