自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

羅湖出境大樓 (真人真事)

時間 : 農曆七月十四 , 十一點三十分
地點 : 羅湖出境大樓

本人係羅湖某 department 職員 , 個日係農歷七月十四 , 係十一點半既時候 ,
已經冇咩人過關 .所以個大出境大樓已經冇咩人喇 . 0個個時候因為我要寫 log
book
既關係, 所
以係 一個黑暗既角落度寫, 順便偷下懶, 等收工.
突然, 有隻手係我背後度搭落黎, 用低沈既話氣叫: " 亞sir". 咁我向後一望,
係一個大摡80歲既亞伯. 然後個亞伯拎住自己張身份証, 問我:" 亞sir,
點樣可以取消
張身份証, 申請死亡証呀?".
我當時望下張身份証, 以為自己眼花, 所以再望多幾下, 點知真係個亞伯個樣.
我心諗唔係咁邪呀, 六合彩又唔見我中.
我即刻嚇度標冷汗, 腳又震, 勁想走, 但係又唔走得, 因為著住制服.
我靜左十幾炒, 之後我就扮冷靜, 同佢傾計.
我問: " 幾時唔係度架?"
亞伯眼濕濕咁答: " 早兩日囉, 無端端咁就唔係度喇."
我當時想叫出黎, 但係又驚我一叫, 個亞伯俾我鬼樣我睇.
我再問: " 係邊度過身架?"
佢答我: " 係深圳."
咁我就問: " 咁我以家有咩幫到你呀?"
佢就話: " 咩都唔洗, 淨係幫我老婆申請張死亡証.
我就話: " 你老婆, 乜唔係你咩?"
佢話: " 大吉利是, 我老婆, 唔係我呀."
我話 :" 咁你又拎你張身份凡証俾我睇?"
佢話: " 下, 係我個張咩." 跟住佢就望一望, 拎左第二張出黎. 佢話: " 亞sir,
唔好意思, 我老得滯, 眼花, 睇錯左."
我就足足鬧左佢成十分鐘, 話: " 唔好玩喇亞伯, 嚇死人喇, 七月十四攪d 咁既
野......"
個亞伯就好唔好意思咁, 係咁話對唔住.....
真係100% 真人真事, 全羅湖同事都知... 我個時真係好驚, 諗番都幾好笑....
見過咁多次死人都冇今次咁驚

禁止訪問

Re: 羅湖出境大樓 (真人真事)

別墅

[img align=left]http://mud.mm-a8.yimg.com/image/2931013194[/img]

侯爵府

阿伯幾慘架,老婆死咗,又要比人鬧

不過又真係好好笑

大宅

男爵府

:lol: :lol:

別墅

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

笑C哦~

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

複式洋房

大宅

民房

笑死人咩 [img align=right]http://maggieland.myftp.biz/download/msn/emotion/emoticon41.gif[/img]

子爵府

畀面勳章

個阿伯好無奈呀....

子爵府

子爵府

侯爵府

之前睇o左, 好攪笑

珍珠宮

醒目開學勳章

真係勁好笑!!!

大宅

真係比亞伯嚇屎~~
☆以上純屬本人立場☆

子爵府

大宅

首頁

尾頁

跳至