夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

奶奶的說話令我好難受~~

:-( :-(
我好不開心~~個99是一個說話不經大腦的人(我老公話的)

而我覺佢是一個自私自利的人~~~

話說佢個細女出嫁~打電話來問~
99:唉好煩~我要幾多的禮金好呢??
我: 女又不是賣的不緊要幾多啦~~

99:不是呀佢大女嫁的時候佢男家都比$38,000啦~~而2女嫁的時候$38,000~~細女男家大d~你話要佢地幾多好~~

我:那不知啦~
當時我的心中 我入門的時候佢比$10,000................

:-( :-( 我是不是那麼cheap的~~~~~~~~~ :-( :-(

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Re: 奶奶的說話令我好難受~~

複式洋房

我位99, 她有魔鬼身材, 天使面孔, 冰雪聰明(她想)
我結婚連龍鳳手鐲都是我買, 我老公條鏈都是我們自買,
給她飲茶時向親戚朋友說送給我們, 仲幫我帶,
99放心, 我仲比面您,
:-?  :-?  :-?  :-? :-?

別墅

唔好 :-( 啦!又唔係你錯!
唔怕得罪講句,我覺你99又貪心又孤寒呀!
我連我家姐結婚我阿媽收幾錢禮金我都唔知啦,佢咁週圍唱,計較果個係佢,係佢心中唔重要果個係你老公!

別墅

咁你右不要人比人,,你父母收幾多係當時大家一齊傾,你父母覺得ok咪得囉...

你都講啦"女又不是賣的不緊要幾多啦"

你得$10,000 ,99個女有38,000..咁你係咪自己係度想"原來我只值這個價"...只是儀式上要收男家禮金,你不要想到自己值幾多.. 咁你會好辛苦..唔好比囉..只要你係你老公既無價寶咪得囉..的禮金咪係個老公俾出埋..其實好似老公第一次比錢自己父母咁...不用介意99說咩..只是你想到的價錢令你唔開心都唔係好關你99事...
:-? :-? http://www.babyhome.com.tw/bb/176899 :-P :-P 家樂仔成長日記

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

唔使唔開心,佢D 女嫁佢收人$38,000,
又話細女男家大D 可以收多D,
咁唔係扁你,而係扁自己當年比唔起啫!
你媽才是嫁女不是賣女,點會Cheap?
佢問得你,都係當你自己人,
咁樣諗開心D,佢一向講野唔經大腦,
你地都知既,咪又得佢囉!

大宅

Funghei,

唔好傷心, 你一d都唔cheap, 你係你父母心目中永遠係無價寶, 最緊要老公錫你, 99算咩, 唔洗理佢

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

agree!!!
麟媽媽 寫道:
唔使唔開心,佢D 女嫁佢收人$38,000,
又話細女男家大D 可以收多D,
咁唔係扁你,而係扁自己當年比唔起啫!
你媽才是嫁女不是賣女,點會Cheap?
佢問得你,都係當你自己人,
咁樣諗開心D,佢一向講野唔經大腦,
你地都知既,咪又得佢囉!

大宅

其實人比人,比死人~我覺得自己嫁個好老公,幾多都無所謂喇~
小玄玄於15-3-06在聖保祿醫院出生!!!

公爵府

牛年勳章

都唔洗唔開心ga, 只要妳老公對妳好, 相信妳媽媽才是將囡囡交托俾他ga 最大心願, 結婚要洗錢, 相信過來人都好明白,妳有能力ga, 咪多d亙相照顧 .至於妳奶奶, 咪當她讀書少, 所以引致貪得就貪, 慳得就慳囉, 不過, 如果她d囝囡知道個媽厚此薄彼ga, 相信...........唉! 這是她自討苦吃.

CMMANDY

Funghei 寫道:
:-( :-(
我好不開心~~個99是一個說話不經大腦的人(我老公話的)

而我覺佢是一個自私自利的人~~~

話說佢個細女出嫁~打電話來問~
99:唉好煩~我要幾多的禮金好呢??
我: 女又不是賣的不緊要幾多啦~~

99:不是呀佢大女嫁的時候佢男家都比$38,000啦~~而2女嫁的時候$38,000~~細女男家大d~你話要佢地幾多好~~

我:那不知啦~
當時我的心中 我入門的時候佢比$10,000................

:-( :-( 我是不是那麼cheap的~~~~~~~~~ :-( :-(

別墅

你都話佢自私啦
同一個自私o既人計軟, 只會令自己唔開心

你老公錫你; 你媽咪又好 (唔要求過份禮金)
咁已經好夠啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

係呀!我媽咪6 個女,女婿有又好無又好,
禮金個個一樣,咁先唔會大細超!
如果D 女知道個個唔同,就唔好啦!

CMMANDY 寫道:

如果她d 囝囡知道個媽厚此薄彼ga, 相信...........唉! 這是她自討苦吃.
該用戶已被刪除

別墅

傻嘅, 駛セ唔開心吖! 干祈唔好用$$去衡量, 呢啲野, 你估街市買餸可以逐斤逐兩評咩! 想當年我hb唔夠$我99都冇出过一毫, 咪ヌ係我兩公婆攪掂, 我都有幫補hb啦, 唔可以計較ka! 開心咪得囉.
多謝我那"超級聰明"的工人姐姐鞭策我加速換人的決心!  更使我懷念舊工人姐姐和我們多年建立的信心與默契!  請工人真的是看你有沒有運氣喔!

大宅

如果咁計,我仲cheap過你=.=我同c6結婚時,1毫子禮金都冇,佢個呀媽仲要唔比我地擺酒tim.....又可以點?
99呢樣野,唔好理佢講咩la~你同你老公開心就算啦

大宅

以係99既人,收梗係想收多D啦,俾錢人等於割佢忽肉,所以你覺得佢俾得禮金少~~~
不過唔係問題呀,你係你老公心入面係冇價寶~~~

伯爵府

畀面勳章

聽完你地咁講,不其然,我都會諗返我自己...

其實每次諗返起,我都會覺得個心唔係咁舒服,唔係因為得幾百蚊禮金,唔係因為無任何金飾,無任何入門利是,唔開心,有條刺嘅係因為我覺得o係佢o地心目中我嫁入呢個家根本唔受重視,唔值得開心慶祝?定係佢覺得我搶咗佢個仔?雖然我無錢,但物質,金錢上嘅野我真係唔緊要,我只係想一家人開開心心,唔想令我老公難做,更何況,一直以黎,我自問都真係好真心的已經當咁佢地係我真正嘅屋企人咁去愛錫同緊張佢地,我仲成日提醒我老公講野唔好咁掘,要錫佢地多D,但好可惜...感覺總係好似一箱情願,總係令人氣餒... :-(
日本の平安を祈ります

別墅

多謝各位的安慰~~
我都知我99是少讀者說話不經大腦的~~

其實我都有catmummum我情況:

何況,一直以黎,我自問都真係好真心的已經當咁佢地係我真正嘅屋企人咁去愛錫同緊張佢地,我仲成日提醒我老公講野唔好咁掘,要錫佢地多D,但好可惜...感覺總係好似一箱情願,總係令人氣餒...

唉我只想大家好過一d但往往都是一臉灰~~ :-(

別墅

開心點吧

子爵府

好媽媽勳章

其實你都話你奶奶講野唔經大腦...你都知道你奶奶既性格...就唔好唔開心啦...

[url=http://lilypie.com][img]

首頁

尾頁

跳至