母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

上班了 可以日間飲奶粉, 晚上埋身食2次嗎??

我奶只是剛剛夠BB1.5hr-2hr食一次 (我一路都冇乳脹feel或谷奶情況), 又PUMP唔到出, 冇得做"人奶庫"...可是又要上班了.....

唔可以日間比佢食奶粉, 晚上埋身食2次嗎?? 我知遲啲都會冇....不過想extend喂人奶時間....有冇人試過...is it work??
]

大宅

Re: 上班了 可以日間飲奶粉, 晚上埋身食2次嗎??

你餵bb時間咁近, 當然未必有谷奶feel啦, 隔多幾個鐘唔餵就會即刻谷奶架嘞, 我未返工前都好似你咁架, 全部埋身餵, pump出黎唔多, 但係一返工, 只可以每日夜晚埋身餵bb一餐咋, 每日早, 午, 同臨瞓前都pump一餐, 即係bb每日食2-3餐奶粉, 我本身都唔夠奶, 所以都無做"人奶庫", 俾d信心自己啦, 我都不斷鼓勵自己唔好放棄, 飲多d奶同湯水keep住奶量啦.

男爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

hi
我都有呢個問題,好煩 :cry:
份新工冇雪柜,只好等放工埋身餵,但番工時間長,有時放成10點,好worry好快就冇奶.....
我放假就仁全日埋身餵,吾知可否keep耐d都可以

大宅

tabodaisy,

我都好似你甘公司無雪柜&有時放10:00, 我就 lunch time 時照pump出來, 不過就倒左佢lor, 但係我都pump得唔多oz 架!

17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

大宅

dnbb2006 - 我都知個道理如果.... 不過真的有問題囉....

由於預備返工, 我已比BB奶粉先, 咁我就隔啲時間pump出來.....2边好大分別...1边50ml & 1 边得10ml only....所以..

:-( :-(
]

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊