母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Help! 飲人奶BB疴幾多次

我ah B食人奶補A+ 奶粉, 現1month大,日日都痾好多次,起碼10次以上, d便便黃黃綠綠,但比較稀(水)。

好陰公,ah B個pat 損曬(尿布疹),佢好痛,(好猛僧),我好心痛呀!

請問我ah B係咪腸胃炎? 其他餵人奶媽咪有冇遇到咁嘅情況? BB平均痾幾次呢?

大宅

Re: Help! 飲人奶BB疴幾多次

ayui

我想你不用太擔心,我記得我的b在一個月大時都痾得頗多次,d尿片用得好快,我老公起初都好擔心,但見佢食得又瞓得,先至安樂d,而家佢6wk幾,已無得咁多,但都有5,6次!

bb是全人奶,所以d便便全是黃色的,有渣.健康院醫生話d便便有渣就沒有問題.

bb出尿布疹當然辛苦,唯有勤d同佢換片同塗藥膏啦!

希望幫到你啦!

男爵府

Re: Help! 飲人奶BB

Hi ayui:

Congratulation, your BB has good poo poo ar!
Watery poo poo is very normal.

My Hayes(0-6 months) had poo poo whenever he drink mama milk everyday....3-10 times a day.

For new born BB, please don't use wet wipes(化學濕紙巾) to clean pat pat.
To minimise further刺激皮膚, just use wet warm cotton pad(濕綿花).

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

男爵府

我bb食全人奶, 由出世到宜家2month大,日日便便都有4-6次,d便便係黃色的,有渣, 有時, 比較稀(水)。健康院姑娘話d便便有渣就沒有問題.每2-3 hrs 就要換片片, 有時, 剛剛換完, 又or過 所以d尿片用得好快.

我bb個pat 頭個個多月都有損曬(尿布疹),我好心痛呀! 就算勤換片同塗凡士林都沒有大改善, 後來, 用了Mustela 維他命尿疹膏塗pat pat 情況改善好多, 宜家pat pat 無紅啦. 你都可以幫bb試吓

[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

民房

我bb全人奶, 頭果兩個月一日都係boo成10次, d boo boo 大多數係黃色較稀有渣, 有時係綠色, 佢當時近肛門位d皮膚都損晒, 我不嬲都係用綿花(思詩樂, 好滑架)and溫水幫佢抺, 又試過好多隻藥膏都唔得, 攪到bb又猛我又心痛, 後來朋友介紹咗隻尿布疹膏(Brand: DESITIN, 响百佳, Watsons, 荷花親子都有) 好有效, 不過要keep住查到好番為止, 尤其是瞓覺前要查厚d, 希望幫到你 ^<

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我bb是全人奶,便便全是黃色的,但好少有渣,這否有問題 :-(

複式洋房

多謝大家嘅回應。

已帶B睇過2個e生,1個話無事,另1話BB的腸胃差,消化唔到的乳糖(即缺酵素), 所以便便比較水及較酸(變成乳酸),所以会較傷皮膚。
e生比咗d藥help to digest, 使便便solid 啲,另奶粉建議開稀d。佢話睇吓得唔得,如果唔得轉食豆奶。
我好擔心,攪到我唔敢再補奶粉,但我d奶水又好似唔係好夠,ah B 好大食, 每次餵完人奶(even 超過1/2hr) 都要補2oz 左右。我試過pump 奶出嚟(冇埋身嘅情況) 最多試過5-6oz), 而埋身餵後就平均得2.5-3oz left, 而BB 好lazy, 食食吓就sleep, only can hang for 15min 左右, 齋食人奶,佢好快就wake up, 或者唔夠飽, 扭眼訓。
明天full 1 month, 佢似乎重得okay, 但好迷網, 唔知自己夠唔夠奶? 又唔知好唔好change 奶粉好,又擔心佢係腸胃炎,所以肚痾?

請問各位靚mom 有冇suggestion / 好嘅奶粉介紹呢?
thanks

大宅

ayui 寫道:
多謝大家嘅回應。

已帶B睇過2個e生,1個話無事,另1話BB的腸胃差,消化唔到的乳糖(即缺酵素), 所以便便比較水及較酸(變成乳酸),所以会較傷皮膚。
e生比咗d藥help to digest, 使便便solid 啲,另奶粉建議開稀d。佢話睇吓得唔得,如果唔得轉食豆奶。
我好擔心,攪到我唔敢再補奶粉,但我d奶水又好似唔係好夠,ah B 好大食, 每次餵完人奶(even 超過1/2hr) 都要補2oz 左右。我試過pump 奶出嚟(冇埋身嘅情況) 最多試過5-6oz), 而埋身餵後就平均得2.5-3oz left, 而BB 好lazy, 食食吓就sleep, only can hang for 15min 左右, 齋食人奶,佢好快就wake up, 或者唔夠飽, 扭眼訓。
明天full 1 month, 佢似乎重得okay, 但好迷網, 唔知自己夠唔夠奶? 又唔知好唔好change 奶粉好,又擔心佢係腸胃炎,所以肚痾?

請問各位靚mom 有冇suggestion / 好嘅奶粉介紹呢?
thanks

我個bb之前都損過pat pat幾次, 但之後問左母乳顧問, 佢話係因為bb只係食到前乳, 食唔到後乳. 前乳有d成份會變酸, 整損bb pat pat. 之後bb食奶姿勢好左, 又so far 冇事喎.
我之前喺呢度見度另一個媽咪既分享, 題目係"技巧回味" 佢個兩招都真係幾好用, 你都可以去參考吓:
1. bb只穿一件底衫飲奶, 因為bb飲奶時係會發熱--> 飲得快d
2. 先pump出1-2oz 前乳, bb飲完後乳之後, 先俾返佢飲d前乳.
詳情可以search番有關題目睇吓.
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

男爵府

據我所知都係因為bb食得太多前奶, 所以d酵素消化唔切前奶既乳糖, 就會係咁, 再加上前奶冇後奶咁多fat唔飽肚, 佢好快就起身囉. 我之前都係咁, 我睇書教可以2-3個鐘頭內都餵同一邊, make sure佢食到後奶, 唔好隨便幫佢換另一邊食, 如果唔係佢就一直都係食緊前奶, 又多風又消化唔切乳糖又唔飽肚... 你可以試下睇下有冇改善.

複式洋房

Re: Help! 飲人奶BB疴幾多次... 被逼放棄人奶

我好慘呀!! :-( :-( :-( , 要放棄人奶!!!

因BB 昨天起傷風,透唔到氣,昨晚滿月都要抱佢去st paul clinic, 但冇兒科e生註診, 所以今朝先那那林帶B去睇clinic, BB佢一個月大就嘢到flu啦, e生話係比人嘢到woo, 好可能係佢嫲嫲, 佢傷風cough好耐都唔好,又唔肯再睇e生睇好佢。
大家都要小心d天氣呀!明天仲要擺滿月酒潻,我一定唔比抱人ah B。

至於ah B個pat 損得太勁,e生話唔好再餵人奶,暫時轉食豆奶,等BB 好返腸胃先遲d轉返飲奶粉。

Help, 現在好谷奶! 又好心痛呀!,真好想餵食bf,唔想放棄,但好無奈!

各位有冇comment, 同埋有冇recommend 邊隻奶粉好呀?:-( :-( :-(

大宅

Re: Help! 飲人奶BB疴幾多次... 被逼放棄人奶

ayui,

你可以先泵住d奶做冰奶, 遲d可以用番黎補奶!
我個時bb個patpat都損左成3個禮拜, 不過唔係好大area, 我每次換片都同佢搽尿疹膏再加凡士林都唔好, 後來我見支羊脂膏冇咩用咪試下, 搽完尿疹膏再搽羊脂膏, 點知搽左兩三日就好番, 希望幫到你啦! 不過就真係要佢一大便就要即刻同佢換片, 每次大便都要佢or清晒先包塊新片, 我會同佢用濕棉花輕輕抹乾淨, 然後放2張紙巾上去, 等佢慢慢or晒再清潔搽野, 然後再包塊新片, 或者可以1日同佢洗2次patpat, 其實你留意下d便便, 如果嗅到好酸既味, 就應該係食得前奶太多

男爵府

ayui

你一個月已泵得出5-6oz,埋身餵完仲有成2.5-3oz肯定夠啦...我記得我bb一個月時,我都只係泵到2-3oz 咋,餵完之後仲泵唔到呀,去到佢兩個月我返工之後,係公司泵奶兩邊加埋有6oz我已好開心啦...不過我個囡除了第一個星期補過奶粉外,到一歲三個月開始戒人奶時都未食過一安奶粉架,我仲可以儲到成個冰箱都係冰奶,另外仲要個個見到我個囡都唔信佢食人奶,因為佢實在幾肥下...你要俾d信心呀

現在只要改善bb大大同埋petpet的情況就得啦...好似Ballballmami同Mcada所講,你要俾bb食到後奶先得,咁佢就唔會一兩個鐘就又要食,我睇一本書叫從零歲開始,佢話我地有責任去教小朋友的生理時鐘,如果佢一兩個鐘要食,你又俾佢食的話,咁呢個就會成為佢的生理時鐘...如果佢食食下就瞓,你要想辦法令佢起身先得啦...如果佢食到後奶,咁佢就飽肚,又可以改善大大的情況.

另外,最好就用乾綿濕水同bb抺petpet,我囡囡初生時一用濕紙巾就會紅啦,就算pampers同huggies都係咁,所以我都係用思詩樂乾綿,到宜家兩歲都係咁用架...只係出外會用nuk的濕紙巾.

我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊