自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

日本增幼兒津貼2倍

日本增幼兒津貼2倍
(明報) 12月 12日 星期二 04:55PM
日本政府為了鼓勵人民生育,提高幼兒津貼2倍,幼兒每月可獲1萬日圓津貼(約666港元)。

日本政府宣布,將提高明年國民生育津貼預算,只要家中有2歲以下的兒童,皆可領取每個月1萬日圓的津貼,比起往年整整增加了2倍。

日本去年的生育率為1.25,創下歷史上的新低,今年更首度出現人口負成長,不少婦女表示教育費用昂貴,加上不願意高齡生產,因此才導致生育意願嚴重下滑。

鼓勵人民生育, 唔係好似港府咁叫人生就咩行動都無, 仲白痴到任由內地婦黎香港生仔, 搶我地d福利 香港政府學下日本啦

民房

Re: 日本增幼兒津貼2倍

yes!!!!!!!!!!!!!!!

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

依樣野..日本真係做得好好...

而香港...一早就應該學啦..成日叫人生三個...咁既環境點生姐?生仔連床都冇張...又要同大陸人爭..

不如叫特首講明..佢係想大陸人黎生三個好過啦

子爵府

如果我地每個月都有$666津貼,我肯定會生.

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Mrssslui 寫道:

如果你係大陸人..生完留個仔係hk..咪有囉..
好似一個月有2000幾兒童褔利基金....

侯爵府

月希 寫道:
依樣野..日本真係做得好好...

而香港...一早就應該學啦..成日叫人生三個...咁既環境點生姐?生仔連床都冇張...又要同大陸人爭..

不如叫特首講明..佢係想大陸人黎生三個好過啦

佢洗乜講明o者, 擺明就係, 佢話乜你唔知咩, 聽講佢上大陸, 呼籲多o的大陸人黎生呀嘛

公爵府

好媽媽勳章

曾經聽人講過...在日本較偏遠, 人口較少的地方, 會送間屋做生仔獎勵....係一間屋呀...!!!!!

伯爵府

但hk政府都無咩錢

大宅

Mrssslui 寫道:
me 2

首頁

尾頁

跳至