跳至

首頁

尾頁

水晶宮

自已吃粥or大人喂?

有無bb己經自己用匙自已吃啦?

複式洋房

Re: 自已吃粥or大人喂?

我個仔而家都只係15個月, 都係大人餵... 我都想知幾時佢先會識.
emilylam 寫道:
有無bb己經自己用匙自已吃啦?
雷大B係2005年9月18日-瑪麗出世
雷細B係2008年5月28日-瑪麗出世

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個囡最近要自已"畢"粥吃,唔比我餵。之前我會幫佢用匙"畢"好等佢自已放入口,但佢e幾日連"畢粥"都要自己黎,又畢得唔好,又唔比我幫手,瓜瓜嘈,食得又慢又少,唔知點算

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

卡樂B又係咁,要自己畢,攪到周身係,污糟邋遢,唔比佢畢又發晒爛渣,真係無晒佢符!

peaceaa1122 寫道:
我個囡最近要自已"畢"粥吃,唔比我餵。之前我會幫佢用匙"畢"好等佢自已放入口,但佢e幾日連"畢粥"都要自己黎,又畢得唔好,又唔比我幫手,瓜瓜嘈,食得又慢又少,唔知點算

複式洋房

囡囡呢兩日開始自己畢粥食,可以自已畢晒成碗來食,雖然
食到個嘴烏糟啲,同埋有啲跌落咗枱,但係我都覺得佢好叻 我開心c勒
之前我餵佢,佢都好中意搶匙要自已食,但就唔識畢,我就捉住佢隻手仔一匙一匙教佢自已畢,畢得小小就狂讚佢,佢好開心,一定要俾佢試,唔好怕跌到周圍都係怕烏糟,最多咪等佢食晒再清洁。最好去買個有個兜嗰隻膠口水肩俾佢帶住食,啲粥多數跌落個兜入面,唔會整得好烏糟架。
而家食晚飯我哋會同佢一齊食飯,佢畢佢嘅粥仔,我哋就食飯,唔洗好似以前我哋食飯佢就係隔離攪攪震,攪到冇啖好

而家終于有啖好食啦!

首頁

尾頁

跳至