跳至

首頁

尾頁

子爵府

你地老公有無幫手湊bb架?

我老公一d都幫唔到手,我個b日喊夜喊,我得自己一個對住個b,個b除左訓同食係唔喊之外,其餘時間都係喊,就一定要你抱住行黎行去,佢重要一日訓唔夠12個鐘,結果我一日抱住佢既時間扣除飲奶時間,我足足要抱佢時間約8個鐘,我老公放工返到黎都唔會幫下我手,只有我沖涼時幫我睇住佢,我重要氹左個b訓左先可以去沖涼,我每日連去廁所都無時間,我就黎轉做全職媽咪啦(下星期返工辭職),我依家都已經湊到痴左線,我究竟得唔得?其實我一早有心理準備湊bb係好辛苦,但無諗過我個b比其他bb訓得少,喊得大聲,佢一喊我就好煩,更無諗過我老公會唔幫我手,我咩時間咩自由都無哂,每一日都好似人間地獄既生活方式,其實我有d後悔生bb﹗

別墅

Re: 你地老公有無幫手湊bb架?

唔好唔開心啦,我老公係第一個月都係無幫過我手,佢只係會開下奶,洗下奶樽,佢話唔識湊,又驚整到bb,我地同奶奶一齊住,我諗住,老公唔識

伯爵府

我老公最多係幫我抱下bb,通常係在我的要求下,否則我老公都只會看電視和報紙,我都試過發過幾時皮氣,不過想深一層,男人係咁架啦,如果唔係點會有"母性',沒有叫'父性',況且我又放緊產假,唔使番工,我老公日日仲要工作至十點幾才回家,所以他唔主動幫我湊女我都沒有太怪他,但遲d我番番工後,我都會要求他多d幫下手

伯爵府

我都對我99有點失望,之前都諗住靠她幫我補身和教我湊b,點知第一次在醫院同bb換片,她仲唔掂過我 ,甚麼都沒有教我,每次來我家都係煲薑醋,諗住靠她教工人整嘢比我食,補下身,怎知她只會叫工人日日整梅菜豬肉和蒸雞肉比我食,亞媽知道後
好唔開心,日日來回搭幾個鐘頭車來探我,每次聽到bb喊又只會說'做甚麼喊?要乖唔好喊?'廢話,未滿月bb點知你說甚麼,一

[quote]
tracyps 寫道:
我諗住,老公唔識

洋房

哈哈, 我個 99 又好似你個 99 咁.
生之前, 佢成日同我講之似阿嫂坐月時只係訓, 佢全程湊 bb. 好啦, 到我生左啦, 大安指意去佢屋企坐月, 點知佢第一個問題係邊個餵 bb 食夜奶 ..... 第一晚已經喊住想返屋企, 老公當然唔會比我咁做啦.
結果, 夜奶都係佢餵, 不過日頭佢就唔理架啦. 我初頭傷口勁痛個時, 佢見我行得好辛苦, 都唔會幫我開奶 / 換片. 但當我老公係屋企時佢都會扮野幫少少. 我當然無將呢 d 事同老公講, 因為無咩意思.
有次食飯, 佢可以只係比幾塊蒸排骨我食, 菜都無條. 自己就一大份白菜 & 魚 (呢 2 樣野我當時都未食得). 真係一世都無食過 d 咁既所謂飯. 早知佢講同做係兩回事, 我一定寧願一個人係屋企坐月 & 湊 b, 都唔去佢度.

至於老公, 佢都好少幫手, 只係幫手抱下 bb. 有時, 我都會後悔幫佢生 bb, 因為覺得佢好多野都唔幫手 .... 不過對住 bb, 總會有一種開心的時候, 個時就咩唔開心都無左.

水怪:
你有無睇小琳琳單新聞呀? 佢媽媽話最遺憾係從無聽過小琳琳既喊聲 ..... 其實我地有機會成日聽到 bb 喊, 都係一種福氣呀.
至於男人, 大概唯有接受佢地係咁架啦, 睇番其他人既回應, 都唔係淨係我地老公先係咁, 算啦. 起碼有我陪你!

洋房

梅菜豬肉和蒸雞肉 - - - 我個 99 都係呀 ..... 唉, 呢個世界都係自己阿媽最好架.
坐月之後, 我開始好討厭我 99.

大宅

水怪,
是的, 一個人成日對住呀b 都真係幾辛苦, 尤其佢喊, 重要喊到失晒聲, 自己做咩都幫唔到佢時, 自己一來忟憎, 二來又無助, 都好大壓力... 去個廁所都唔得, 食飯就更不在話下, 要呀b 訓左先有手去煮比自己食. 係呢, 你呀b 會唔會係黃昏之後喊得特別利害呢? 我呀b 係呢個wk 就開始係黃昏至晚上係咁喊同狂飲奶, 點氹都無用... 睇d 文章話d bb 係會咁, 要準備應付漫漫長夜喎, 每晚見到佢咁都好心痛, 唔知佢幾時唔洗咁癲呢? 所以,我幫呀b 改左個英文名叫dino!

大宅

我老公都算唔話得,佢會抱亞b,餵亞b食奶(including 夜奶)同埋幫bb沖涼,媽咪都幫左我地好多
反而我就頂我老爺唔順..前日佢第一次黎探我同bb,一黎到問bb幾重,話佢唔夠重(出世2.74kg,2個星期之後就3.04kg)又話d奶唔岩佢食,叫我轉奶粉.又問我俾幾多奶佢飲,我話4oz,之後問我知唔知俾幾多殼奶粉,我話飲幾多oz咪俾幾多殼囉.之後佢見到我開奶話d奶稀,叫我加多幾殼奶粉落去..
之後我掃風拍背脊佢又話我唔岩..唔係咁掃,但係又唔話係點掃..
仲要叫我煲d薏米水俾bb飲..係薏米水唔係米水..想大吉利是飲死我個b咩,薏米水利尿,想佢乾死咩?
又話要bb剃頭,話剃完d頭髮靚d..我亞媽一聽到都話唔剃,佢係咁講話要剃,我啋佢都傻
之後又扮晒打電話黎問我老公返左屋企未,又同我講叫我小心d睇住個女,入房訓覺要帶埋個女入去...又話叫我睇住d貓...
煩到爆,講野又冇建設性,我知佢係為個孫好..但係佢d態度係好似一定要聽佢講,佢講o既野就岩咁....我亞媽都頂佢唔順...

大宅

我都明白呢d辛苦,琴日老公返夜,得返我一個,亞女就放大喉嚨咁喊,抱又唔係,食奶又唔係,又唔係濕wewe同poopoo..對佢無從入手,搞到我都喊埋...

子爵府

你地個老公都幫下你地洗奶樽同換片呀,我老公......唉.......咩都唔曉,咁就咩都唔使做,講真我開頭咪又係乜都唔識,一生完阿b,姑娘要我自己餵奶時,我連點抱起個b都唔識呀,咪又係自己學,都無人教我架啦,我老公一句唔識就乜q都唔幫手,個b已經日喊夜喊我已經日抱夜抱架啦,個c 佬就淨係識得係到睇電視,個仔喊到咁q大聲佢都重聽到電視講咩先好野喎﹗其實我唔係要求佢幫我餵奶,淨係希望佢見我抱咁耐都主動話幫下我呀,最起碼比我知道重有人支持我呀,我依家直頭覺得好無助,由一出院到依家bb每一餐奶(包括夜奶)每一次掃風,每次換片,每次steam奶樽都係我自己做,無人幫我手,bb出世到依家我末試過有一次可以訓超過3個鐘,我咁都無產後仰"益屈"真係奇蹟﹗不過我諗再係咁落去我都就快有架啦﹗

大宅

你有冇同你老公講過你的感受呀???我諗如果你講左佢會好d架喎..
水怪 寫道:
你地個老公都幫下你地洗奶樽同換片呀,我老公......唉.......咩都唔曉,咁就咩都唔使做,講真我開頭咪又係乜都唔識,一生完阿b,姑娘要我自己餵奶時,我連點抱起個b都唔識呀,咪又係自己學,都無人教我架啦,我老公一句唔識就乜q都唔幫手,個b已經日喊夜喊我已經日抱夜抱架啦,個c 佬就淨係識得係到睇電視,個仔喊到咁q大聲佢都重聽到電視講咩先好野喎﹗其實我唔係要求佢幫我餵奶,淨係希望佢見我抱咁耐都主動話幫下我呀,最起碼比我知道重有人支持我呀,我依家直頭覺得好無助,由一出院到依家bb每一餐奶(包括夜奶)每一次掃風,每次換片,每次steam奶樽都係我自己做,無人幫我手,bb出世到依家我末試過有一次可以訓超過3個鐘,我咁都無產後仰"益屈"真係奇蹟﹗不過我諗再係咁落去我都就快有架啦﹗

子爵府

happyivy

我個b每日喊2轉架,朝早餐奶後約8:00開始到下午2:00pm - 3:00pm先肯訓,跟住就係6:00pm - 12:00 am即係你講既黃昏至零晨,每日呢2段時間佢都唔訓,特別係6:00pm - 12:00am呢段時間就會狂喊,點抱點氹都係咁喊架﹗真係人都癲﹗ 我可否攞你個dino板權呀,我都想幫佢改呢個英文名呀﹗

子爵府

kylieman

講鬼講馬咩,佢都知架,佢都見到我好辛苦架,但係佢有心無力呀,我有時氹b氹到發哂癲,佢就同我講,你唔好咁忟啦,如果你好嬲就放底個b係床到由佢喊,唔好勉強整到佢唔喊呀,驚我整親佢,淨係咁講係唔會主動話幫我氹個bb架,上個星前日重離譜呀,佢放假都唔會幫我手,又唔會叫我去訓下覺,我每日加咪都係訓5-6個鐘,佢竟然話佢好眼訓走左去訓覺,我重諗住佢放假會幫下我,點知.....唉...放同唔放都係得我自己湊,個b佢都有份架,點解要我自己承擔所有野喎?

大宅

水怪,
有時d男人唔話佢係唔知架,你唔講佢以為你係得架...同埋你真係要講你的感受俾你老公聽,等佢知道你辛苦~

子爵府

kylieman

其實我有講過,佢亦都好清楚,佢重話再唔係叫我奶奶過黎幫我手,因我坐月時我奶奶黎我屋企陪坐月,但係佢只係幫我手抱bb,不過相見好同住難,我好辛苦先捱過同佢一齊住既日子,同咪老一輩既湊bb同我地又唔同,成q日抱住我個b係咁fing,叫佢唔好又唔理,又成日隻手me完菜唔洗手就抱起阿b,總之好多野係我接受唔到,所以無可以叫佢幫我手﹗

大宅

水怪,
咁你咪問下佢點解佢唔幫手囉...同佢講,個b佢都有份,點解要叫你奶奶過黎幫手,佢o係屋企佢都唔幫丫?

大宅

畀面勳章

有呀, 大家都係bb架 daddy mummy, 一定要分工合作啦..

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我一個人揍bb,老公都有幫下手,一日幫手餵一/二次奶,甘樣我先有機會訓得長時間d。

別墅

NOVBB 寫道:
梅菜豬肉和蒸雞肉 - - - 我個 99 都係呀 ..... 唉, 呢個世界都係自己阿媽最好架.
坐月之後, 我開始好討厭我 99.

me 3...坐月果陣,一日兩餐,餐餐都係呢兩味…
我依家都覺得好憎我奶奶,生完我都無幫自己補身,淨係我老公買左d燕蒿俾我食咋…

別墅

總知大家都俾心機啦,生左出黎就係一世既責任,人地單親果d,無人無物,都係咁過啦!:-(
...呢d都係睇左小琳琳之後既感覺…其實bb健健康康,我地都已經好幸褔咖啦!

首頁

尾頁

跳至