夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

應該點做?

我係家中排最大, 現細佬讀大學(半工讀)
早排媽媽去驗身,有d問題, 要轉去政府專科. 但要等到08年.
咁我唸住俾$媽媽去私家睇, 如去私家要約$10,000. 咁我唸住自己出哂, 我淨係同我老公講過.
但我老公竟然叫我同細佬講, 叫佢俾d. 但細佬讀緊書,邊有$淨呢?
佢話我唔應該將d責任攬哂上身... 但我覺得佢淨係驚用哂d$...

子爵府

Re: 應該點做?

~

民房

如果10,000係妳的私已錢,妳係有權點用o講比妳先生知係尊重佢同知會佢,佢無權說三道四o佢都知妳細佬讀緊書,無理由禁計較o大吉利是講句,如果病果個係佢阿媽,佢會點處理?做人係要過得人過得自已o其實有病而能力應付得倒梗係即刻醫,重點會考慮錢係邊個出o

如去私家要約$10,000. 咁我唸住自己出哂, 我淨係同我老公講過.

別墅

$10,000其實不是太多,細佬又讀緊書,你老公太小氣

大宅

應該點做?

自己阿媽有病當然要照顧, 你問番佢如自己阿媽有事又怎樣, 或是將來自己有事仔女不理又如何 ? 如我是你就只當知會他一聲, 行動照做.
就算弟弟是有錢人, 唔通又為了一萬幾千拖延媽媽的病情. 可況他還在半工讀.

別墅

我家中排行第四, 呀媽有事要$, 通常都係我或大家姐出手, 呢D要視乎經濟能力, 邊個有鬆動就邊個出$, 邊計得咁多.

我都係出自己$, 老公完全無反對過, 查實身為女"勢", 好應該出埋一份添

大宅

你老公都幾小器∼∼你細佬仲讀緊書都好難比到錢出黎啦∼
你又唔係用你老公既錢∼∼可以唔洗理佢點講∼
又見佢比出黎∼

別墅

係咪你地本身的經濟都唔係咁好呢? 如果係~都可以體諒你先生的,不過都要同佢傾下,哩 d $點都要用架!應用得用嘛…又唔係要佢比錢請外母去玩駛佢 $10000~就同埋你細佬有做 part time嗎? 可能你先生諗住你細佬都有少少積蓄,應該一齊負責吧!
水水 8-)

民房

如果有病係你奶奶,你先生負責比錢,你哋會點?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

10000蚊唔係多..問題係你地本身既家庭收入如何?會唔會果10000蚊其實都幾緊要呢?
在你老公立場..佢可能覺得你媽媽有事,你2姐弟都應該負d責任...唔理多少..都希望你細佬分擔少少呢??雖然話讀緊書,但係半工讀點都有收入架...如果依家話收入少,又有支出...冇錢淨唔夠錢...如果第日佢畢業...又係搵唔多,或者搵得多洗得多..冇錢淨...阿媽有事..你又駛唔駛你細佬分擔d呢??大學唔細啦..屋企有事係好應該出一分力喎...唔好養成你細佬...有乜事都有家姐照住既習慣..其實都係一件好事...
又反轉黎講..如果老公父母有事..佢有幾兄弟..but得佢一個出錢出力...做老婆既都未乜會like啦....你咪問下細佬幫唔幫到手..出得幾多就幾多囉...只要你細佬有出錢...咁你老公就冇咁多野講架啦

子爵府

好媽媽勳章

其實你細佬半工讀...應該無咩錢...你可以試下同你細佬傾下...如果你細佬有少少錢...比得幾多咪幾多囉...如果無錢...d錢係你既...就唔駛理你老公咁多...

[url=http://lilypie.com][img]

侯爵府

好媽媽勳章

你細佬半工讀係 full time student / partime job 定係 full time job / partime student 先, 如果係前者, 我覺得佢一定自己既使費都唔多夠, 但如果係後者, 我覺得佢比返d $ 出黎都好應該

首頁

尾頁

跳至