意見反饋
義工

家事百科 今日: 3|主題: 36861

跳至
請問你地有無清洗廁所水箱裏面架?

大宅

國民生產總值:4579

請問你地有無清洗廁所水箱裏面架?

可以點清洗?有好多泥沙~

大宅

Re: 請問你地有無清洗廁所水箱裏面架?

公爵府

國民生產總值:26781

2018勳章 熱血金章

我公司大廈清潔嬸嬸話, 用漂白水浸過夜, 戴上手套再用刷掉, 再冲水. 否則日子久了, 污積會帶入馬桶, 就很難攪.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

toffeetong 寫道:
我公司大廈清潔嬸嬸話, 用漂白水浸過夜, 戴上手套再用刷掉, 再冲水. 否則日子久了, 污積會帶入馬桶, 就很難攪.

請問點樣用刷掉呀?d泥沙點整走佢呀?我就係驚日子耐左就好難清洗呀

大宅

請問點樣用刷掉呀?d泥沙點整走佢呀?我就係驚日子耐左就好難清洗呀

大宅

國民生產總值:1084

我都有呢個煩惱, 可唔可以用膠袋包住隻手把泥沙拿出來, 然後先清潔呢 ??
ivy_lau 寫道:
可以點清洗?有好多泥沙~

公爵府

2018勳章 熱血金章

如果多到咁誇, 咪攞起. 否則,冲多兩次水, 就會清好多. 唔得再用漂白水再浸間夜.再刷. 污穢左咁多年, 要d時間. 加油!
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.

該用戶已被刪除

別墅

國民生產總值:812

我直頭伸手落屎坑度洗都敢啦

公爵府

2018勳章 熱血金章

EnC' 寫道:
但我一直都鼓唔起勇氣伸手入去刷!

我叫你洗個水箱, 唔係屎坑. 又唔係公厠.
入面果d係海水嚟之馬, 咁你去海灘點游水.
就係太奈冇洗先咁污租.
你怕見到舊屎係水箱入面?

該用戶已被刪除

複式洋房

國民生產總值:498

我屋企都係咁
o的咸水好多沙
裝修完, 無即刻搬入去, 個廁所好耐無人用,
o的水沖完都係黃黃啡啡, 又臭, 勁噁心
終於的起心肝, 帶對菊花牌,law支唔要o既舊牙擦
伸隻手去水箱入面刷
之後好番好多
但要keep住最少一星期擦一次 :-(

我下次會試下用漂白水
但我唔想用得太密, 驚會'那'到個水箱 or 喉

複式洋房

國民生產總值:498

EnC' 寫道:
我見到d漬,感覺好似滑潺潺咁!
屎坑我又唔怕呀,成日擦

屎坑我就用鮑魚刷
我屋企得兩公婆, 兩個都要返工,
so 個屎坑都唔太dirty

該用戶已被刪除

男爵府

國民生產總值:8395

如果水箱有漬,你地不如試吓用D類似藍泡泡的野,我用咗之後,個水箱唔駛擦都唔會起漬,仲有好清的香味添!

該用戶已被刪除

版主

國民生產總值:28513

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我屋企上年開始用咸水沖廁(之前用冲廁水,其實係食水不過收費平啲),都唔覺好多泥沙,水都係清既。
係有時停過水之後就會污糟啲,冲多一兩次就冇事la。水箱裏面係有啲泥沙,但主要係啲凹位度,冇積聚跡象。
我其中一個廁所有用漂丸,另一個就冇,但都唔見有太明顯分別。

公爵府

2018勳章 熱血金章

bbdou 寫道:
如果水箱有漬,你地不如試吓用D類似藍泡泡的野,我用咗之後,個水箱唔駛擦都唔會起漬,仲有好清的香味添!

如果個箱本身有積,再加d野仲衰. 以前唔知要清潔水箱, 加左舊綠泡泡, 攪到好似生青苔咁, 好肉酸.

男爵府

國民生產總值:8395

但我又冇事喎,我搬屋之前仲用過一隻係白色,鴨仔形狀的,係有漂白作用,同埋沖水係會有漂白水味的,都唔錯的。

[quote]
bbdou 寫道:

如果個箱本身有積,再加d野仲衰. 以前唔知要清潔水箱, 加左舊綠泡泡, 攪到好似生青苔咁, 好肉酸. [/quote]

該用戶已被刪除

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.