跳至

首頁

尾頁

大宅

伊幼或佳寶幼稚園好呢?

我想亞仔下學期插班.
好少聽人談論伊利沙伯幼稚園 Any comments?
佳寶是否很好?好在那方面呢?校舍就似乎比較舊...而且上午班己無位

保良局既無上午班位, d staff又無耐性回應電話, 令我印象麻麻!

天瑞

大宅

Re: 伊幼或佳寶幼稚園好呢?

我個女讀緊佳寶,我覺得好好!
校舍是較舊,但學校課程設計得很好,由四所分校的老師一起設計,十分配合小朋友的程度,而且功課量適中,(佳寶被教統局視學後,被高度評價)老師十分溫柔及友善,學校亦很著重小朋友的自理能力,本人十分欣賞.(我的同事的小朋友亦在佳寶其他分校就讀,大家亦讚不絕口)

ps:我覺得選擇學校應留意學校的課程設計及老師是否關心小朋友(不是縱容),而校舍的新舊,玩具是否很貴.......只是次要!(純粹個人意見)

不知道是否幫到你!

大宅

kittybebe,

多謝回應! 你的意見很有用! 因為一間學校的'硬件'(門面,校舍...)很易比較, 但'軟件'(課程設計及老師是否關心小朋友etc)就只能靠口啤;甚至入讀後才知!我最想知也就是這些!
你都令我傾向佳寶, 可惜沒有上午班?

我也略知佳寶被教統局視學後,被高度評價, 但視學的是美孚分校, 課程所有分校一起共用的嗎?

伊幼也曾被教統局視學,評價也很正面, 唔知有冇媽咪知這間學校呢?

大宅

....

大宅

佳寶四所分校的課程是完全一樣的,因為他們的老師要定時一起設計課程及開會,由學務幹事統籌,她亦會定時到各分校巡視,以確保質數!所以,天瑞分校與美孚的是一樣的.
:wink: :wink:

大宅

kittybebe 寫道:
我個女讀緊佳寶,我覺得好好!
校舍是較舊,但學校課程設計得很好,由四所分校的老師一起設計,十分配合小朋友的程度,而且功課量適中,(佳寶被教統局視學後,被高度評價)老師十分溫柔及友善,學校亦很著重小朋友的自理能力,本人十分欣賞.(我的同事的小朋友亦在佳寶其他分校就讀,大家亦讚不絕口)

ps:我覺得選擇學校應留意學校的課程設計及老師是否關心小朋友(不是縱容),而校舍的新舊,玩具是否很貴.......只是次要!(純粹個人意見)

不知道是否幫到你!

kittybebe :

HELLO!我的仔女都係讀天瑞佳寶,佢哋讀上午,一個K1一個K2!!
你既仔女謮什麼班!!!!!!!!!!
I LOVE YOU BABY !

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

mamimia,
我曾在本年6月份在天瑞呢兩所學校中選擇, 結果揀了伊幼, 9月入讀, 到現在讀咗幾個月, 對呢間學校整體都好滿意, 佢地樣樣都以學生發展為本, 女女轉校後十分開心, 重拾自信.

其實我都好鍾意佳寶, 但我雖要搵全日制學校, 而佳寶只有半日班, 所以最後揀了伊幼, 我覺得兩所都係好學校, 老師有好友善親切, 唔會經常轉. 其實揀學校好睇家長本身想學校俾到d乜野你, 我要既伊幼都滿足到我, 除咗校舍乎比較舊, 多蚊同細之外, 其實樣樣都唔錯, 仲有佢有小學, 中學, 如果伊小是你心儀學校, 伊幼必定係理想之選啦 不過, 如果你鍾意好深, 好多功課既學校, 佢就一定唔符合你要求啦
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

別墅

我的大女在伊幼畢業, 現在在伊分讀五年級, 細女下年都入伊幼讀K1全日班

複式洋房

I like 伊幼
[quote]
mamimia 寫道:
我想亞仔下學期插班.
好少聽人談論伊利沙伯幼稚園 Any comments?
佳寶是否很好?好在那方面呢?校舍就似乎比較舊...而且上午班己無位

保良局既無上午班位, d staff又無耐性回應電話, 令我印象麻麻!

天瑞

首頁

尾頁

跳至