育兒好物

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

急! BB頸仔太肥有"摺", 今日發現頸仔紅晒, 有咩辦法處理?

如題!

大宅

Re: 急! BB頸仔太肥有"摺", 今日發現頸仔紅晒, 有咩辦法處理?

我個b都係太肥, 我用爽身粉塗頸, 約一星期後明確有好轉, 你都可以試一試.

複式洋房

Re: 急! BB頸仔太肥有"摺", 今日發現頸仔紅晒, 有咩辦法處理?

請問bb有幾大,頸仔紅晒可能出汗“葉”到,你可以試下搽d﹝娥羅納英﹞搽厚小小睇下。我個女6、7個月時都試個,直頭損埋有血水,比佢嚇死我,.之後大嫂教我敢做,唔使2日好返晒,你可以試下。

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

沖完涼記得抹乾頸部位置, 等佢乾爽d

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我個BB宜家都係個幾月咋, 所以都唔知點處理好? 我咩都無幫BB搽, 咁我睇多幾日先啦, 如果再係咁, 我都會試下搽"娥羅納英"或爽身粉. 不過聽BK媽咪講及醫生講, 佢地都唔建議會爽身粉.

大宅

唔駛擔心架..我個囡由出生到6個月都係咁架,頸都洗唔到,因太肥...而家頸想摺都冇得摺啦...大個囡頸郁得多就唔會了...
happy family

複式洋房

u can apply vaseline

大宅

Agree
BB茶著 兩日 好返晒!!!

Deslyn 寫道:
u can apply vaseline

大宅

預防勝於治療!洗澡時一定要用手指攝入bb頸頸洗乾淨,之後要印乾&搽cream.除了每日洗澡之外,還要幫bb用綿花�紗巾濕d暖水抹下面面,頸仔,手仔同腳仔d摺位,尤其是你發現佢出左汗,一定要即刻抹,抹完都要搽薄薄一層cream,有保護作用.
媽咪勤力d同bb抹,紅的機會會大大減少.
如果真係紅左,就同佢搽少少Vasline.
BB細我就唔會用娥xx英"藥用"雪花膏勒(個人意見).

首頁

尾頁

跳至
熱門主題