在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

一家人港台~

昨晚的一家人無線播的~大家有沒看~??

說一個在職的媽媽為了仔仔叫自己一聲mama放棄了工作~~

我同老公一起看的~我的感受很大~因自己都是為了仔仔放棄了工作~
大家有沒這感受~~~

伯爵府

魅力王子

Re: 一家人港台~

i also 為了仔仔放棄了工作~~i aready to be full time mami about 2yrs...anyway,this is sweet with our bb really~!

work hard

大宅

我都有睇呀!一路睇一路喊,真係好有感慨.........我都好想做full time mami,但係環境所限,所以唔可以啦!我真係好羨慕你們呢!自己照顧bb看著他成長,真係好xing fu :lol:

大宅

我希望99有睇,佢覺得搵$重要,想我比bb佢揍. ?-(

別墅

我都係咁話,始終由媽媽湊返個b係最好,對bb既成長都好d
tywinhk 寫道:
我希望99有睇,佢覺得搵$重要,想我比bb佢揍. ?-(
:-P :-P :-P :-P

男爵府

係呀!真係好有共鳴呀!

大宅

好感人!講盡我地呢d由在職媽媽要決定做全職媽媽的心情。

大宅

雖然我冇睇,但作為媽媽都會深深感受到
我都想自己湊番個仔,但99湊開,好難冇啦啦完全自己湊,況且我都成日見住個仔,起碼見半日,都冇咩所謂啦
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

大宅

完全係我家以前的情況, 不過呷醋的是我c6, 和湊bb的是褓姆.

結果, 被c6焗我自己湊, 我要放棄$18000人工, 仲要無覺好瞓. 不過bb病少咗 (touch wood) 都值得.

大宅

睇完之後,我都有同老公講,真係好似我當初考慮唔做野做全職媽咪果陣時個心情

子爵府

Funghei 寫道:

我同老公一起看的~我的感受很大~因自己都是為了仔仔放棄了工作~
大家有沒這感受~~~
我都係為,湊bb放棄一份,高職好人工$$ :cry:
但如果再簡,我都會放棄工作
因為bb係最重要
人見人愛皇帝仔BB入黎睇la 皇帝baby皇親國戚開心笑哈哈===>>>去片

別墅

原本有那麼多的媽媽會有共鳴的~~

其實生過bb的媽媽一定感受到的~~
bb是最重要~~

大宅

Hi,

How many of u mom give up the job because of wanting more time with the B or you are not feel comfortable the B with maid or 99? And do u think this is not much a sacrifice to give up the job to take care the B?

別墅

我睇到喊左出黎,湊bb比搵$更重要啊!
我地加油啊!
可愛囡囡"教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離"。箴言22:6 我的寶貝囡囡最喜歡笑! :-D :-P 孩子若生活於... 接納中, 他學會愛 分享中, 他學會慷慨 讚美中, 他學會感激 鼓勵中, 他學會充滿信心 誠實中, 他學會什麼是真理 公平中, 他學會什麼是正義 :-P :-P :-P :-P :-P :-P

男爵府

對在職媽咪嚟講,真係好有共鳴

大宅

我無睇呀! :-(

大宅

我有睇呀, 真係感受到, 而且都要掙扎一段時間先至放棄份工作.
Funghei 寫道:

大家有沒這感受~~~

男爵府

我都無睇到啊.
好想睇返.
因為我都係由在職變為全職.

大宅

有無人錄左?

別墅

http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/weareafamily/20061213.html
:-P :-P :-P :-P

首頁

尾頁

跳至