自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好唔好換菲傭?

BB女14個半月大,12個月時照顧她的菲傭走了.新的菲傭係前顧主做了6年,前顧主話佢既缺點係鐘意傾電話.請佢之前講到明除了我地陪緊BB或BB睡覺時,其他時間唔可以傾電話.

已來了快2個月,但我地係屋企時佢要抱BB,BB都會哭.另外,PLAYGROUP老師投訴佢每次去都傾2-3個電話.話過佢後.過了2星期老師再投訴佢改用HANDFREE傾.現朋友的前菲傭走了幾個月想再返去做,朋友說是似打工仔型,但ABOVE AVERAGE,所以介紹俾我地.

自己工人
-35歲,有2個14,10歲的女,老公去中東工作了好多年,佢自己以前在菲律賓做酒店拾房,HK6年一顧主
優點:
1.做

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re: 好唔好換菲傭?

咁樣我想問你係咪要2個簡一個呀?

我覺得2個都唔ok喎咁樣, 因為長此落去會激死你, 不如請一個新既更好架啦.
[img][/img][img align=left

大宅

agree

大宅

起碼朋友話佢那個above average.請個新更加唔知好唔好.

大宅

你地既工人係唔係好少缺點嫁,我就未請到個很好的.

伯爵府

broadband,
比我就唔轉新工人.
至少你依家有餐好飯食. 傾電話我覺得係工人都會傾.同埋下下話下就哭,會好煩的.
星期五是無飯主婦日

複式洋房

如果係我就會揀過信得過o既工人重要d
宜家已成日講大話 做耐d點算 交哂BB同間屋俾佢喎 下下要我估佢&check住佢太辛苦

大宅

35歲呢個睇落都ok
﹙人無十全十美,唔係太過份的謊語不用太在意﹚

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

我係你唔會換個工人,
佢做野妥當便可以,
最緊要揍得BB 好,
Time management 做得到,
講吓電話,只要唔影響工作便可。
我用左工人好多年,邊得咁perfect 吖?!
我地自己返工都講吓電話啦,
最緊要攪得掂手頭上既野啫,係咪?

大宅

其實我最擔心佢傾電話時會分心,去公園玩或係街,令bb發生意外

我也貪朋友

禁止訪問

複式洋房

比著我2個都唔要
一個唔"老實, 都唔知第日會帶個小朋友去邊...
一個易喊, 勁煩...
再請一個好唔好, 就要睇下好唔好彩喇.....無計

首頁

尾頁

跳至