親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

多得BK JM, 旅程完滿結束

1.淡水
2.菁桐,九分,十分,野柳
3.內湖行OUTLET
4.上引水產, 台北車站
5.西門町,樂也燒肉, 去機場前順便去上引買愛文芒

第一天: 香港0730 雲海好靚->桃園接機可坐人NT1100->酒店放低行->由雙連捷運站出發去淡水->回酒店

EVA AIR網上揀了海鮮餐, 以為比錯, 平時煮送個啲煎鯪魚肉餅粥, 晚餐係魚柳, 兒童餐好吸引, 但唔見左張相 (果汁, 生果, 腸仔, 蛋...)

海鮮餐

正常餐

午餐於寧廈市, 月亮蝦餅好好食, 好似好餅既蝦片夾住啲蝦肉咁

淡水, 不錯之地, 是日天氣不錯, 當然也很熱, 落機後小朋友精力有限, 所以只在老街及一個商場內行下, 商場出捷運站便見到, 但無野行, 設計麻麻, 可以不去, 這裡可買淡水手信, 魚酥蝦酥, 皮蛋唔錯(用包裝紙, 不是香港那種), 鐵蛋, 小食我地食左: 燒鳥蛋, 雪糕, 烤豆腐, 燒扇貝, 炸榴連....沒有食出名的阿給, 也沒有到情人僑, 漁人碼頭, 有點可惜, 所以唔建議落機後去(因有小朋友), 出捷運後記得由近海既出口出, 因為我地
向另一邊出, 所以撞下撞下咁走左過對面行那個無聊的商場

呢度有好多小遊戲

第二天: 包車一天遊NT3500 (8小時), 菁桐鐵路->十分->九分->野柳->寧廈夜市(因住附近)

司機超好傾又好搞笑, 去到菁桐會幫我地影相, 九分十分會去佢介紹既舖頭買野, 老公話買啲啦, 結果買左600-700蚊鳯梨酥太陽餅同其他手信, 應該是有抽佣的, 大家可選擇唔買, 鳯梨酥我覺得酸啲, 太陽餅啲料就少啲, 其他零食都OK, 菁桐鐵路影相好靚, 好有舊FEEL, 食左豆腐雪糕, 買左一包甜話梅, 亞仔飛佛, 又係試飲話梅水, 試時好飲, 自己沖無咁好飲, 就咁食會好啲, 呢度主要係影相, 十分就放天燈, 舖頭既人會幫你影相, 每盞燈影6/7張相, 服務一流, 因為你見到佢真係滴住汗咁, 又要教你點攞住盞燈影相,放上天空前又要教你, 仲教埋你影大合照時擺POST, 十分還買了濃縮葡萄子汁, 酸酸甜甜, 老板係咁叫你試, 屋企人鍾意飲, 所以買左兩樽, 一樽好似港幣6X /7X, 食左燒腸, 好肥, 一條都已好漏

佢就係好搞笑既司機

菁桐, 除左影相, 仲有得寄信

十分.剛有火車經過

九分風景

尾站野柳, 呢度有個海洋館, 但司機話早前颱風吹冧左個頂, 所以無開, 睇女皇頭就係呢度, 但我黎呢度主要係買鱈魚乾, 之前朋友送過比我, 我覺得好食, 一條條咁, 食落好似雞泡魚乾, 奶奶買左煲湯既紫菜, 老公買左尤魚絲, 比香港平, 去到可以入去呢條手信街睇下, 仲有就食左餐海鮮, 成為港幣1500, 同香港差唔多, 真係平少少咁多, 海鮮餐: 魚, 蝦, 蟹, 毫, 墨魚兩食, 兩碟菜

寧廈夜市掃街

第三天: 早餐食左雙連站既老董牛肉麵 (朋友話好過永康街), 我不是牛肉麵FANS, 所以唔知為之好食->內湖大半天遊

此行四大三童, 小朋友比我想像中勁好多, 其實我地去既地方唔多, 名勝我地四個大人之前跟團已經去過, 所以無安排, 夜市, 都係只去左一個, 就係住附近呢個, 本身行程有編, 但之後三日天氣麻, 打風呀, 只去左內湖OUTLET行下, SHOPPING咁, 行左大潤發, 家樂福, 理想中既超市, 小朋友向大潤發玩左一個鐘"恐龍XXX"唔記得個名, 要入會, 買套票最抵, 6張, 我地用左3張=3個鐘, 餘下既買左俾三個小妹妹, 雙連去內湖方便, 一程客運就到, 車號518, LEVI'S NT2000/條, 老公著慣, 但朋友話係假, 我都唔知, 我見WEBSITE有呢個OUTLET既地址, 老公話係堅貨, 我咩都無買, 佢地買左10件T, 波鞋...向度食左爭鮮迴轉NT30/碟, 夜晚食左個一人邊爐, 全日無離開過呢區, 走時仲見到個買汽車用品既地方, 應該好大, 但無去, 要知點去呢度可以上LEECO OUTLET個WEBSITE睇佢既交通, 一般我都是上奇摩查台灣既野, 我都係咁睇返黎, 未去前只諗住去LEECO, 但結果無, 仲有個INBASE, 但都無去

一人火鍋, 唔過NT180, 好似NT150

家樂福手信

待續..........

davywm    發表於 13-8-28 12:56

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

thanks.

公爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

首頁

尾頁

跳至